Tips & Trucs van Video College: Welke microfoon?

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 116-2017
Tijdens onze colleges krijgen we regelmatig de vraag: “Welke microfoon moet ik gebruiken?” Het antwoord hierop is overtuigend te ontdekken met een aantal praktische experimenten, zoals we die uitvoeren tijdens onze workshop. Op verzoek geef ik hier toch een kort advies.

Voor video-opnames werken we globaal met vier typen microfoons (zie fig.1 t/m fig.4).

Tip 1: De dynamische microfoon is richtingsgevoelig. Dat wil zeggen dat het geluid aan de voorzijde goed wordt opgepakt, in tegenstelling tot het geluid aan de overige zijden. Hij is door deze eigenschap erg geschikt voor een interview in een lawaaiige omgeving, zoals op straat.
Vanwege het type membraan is hij ook zeer geschikt om zeer dicht bij de bron te gebruiken, bijvoorbeeld als zangmicrofoon. Dit type is ook het minst geneigd tot rondzingen in geluidssystemen.

Tip 2: De shotgun microfoon is zéér richtingsgevoelig, vooral aan de voorzijde. Hij heeft ook nog een goede weergave, als hij op enige afstand van de geluidsbron wordt opgesteld. Mede om deze reden wordt hij vaak toegepast in tv-studio’s. Hij kan namelijk net buiten beeld blijven en toch goed zijn werk doen.Wordt dan ook vaak toegepast als reportagemicrofoon, meestal voorzien van een plopkap.

Tip 3: De video-microfoon is zeer geliefd bij videohobbyisten. Ziet er heel anders uit dan de shotgun-microfoon, maar de

zogenaamde interferentiebuis is dezelfde en daarom zijn de microfooneigenschappen vergelijkbaar. De montage op een videocamera is eenvoudig, terwijl de speciale ophanging ongewenste bijgeluiden voorkomt.

Tip 4: De dasspeldmicrofoon is in feite de combinatie van een compacte behuizing en goede geluidskwaliteit. Omdat hij rondom gevoelig is, kan hij stemgeluid uitstekend opnemen door hem met behulp van het klemmetje ongeveer 20 tot 30 cm onder de mond te plaatsen.In een lawaaiige omgeving is het gebruik niet aan te bevelen. Met wat simpele trucjes is dit type onzichtbaar voor de camera aan te brengen (zie ons artikel in Digital Movie nr. 114).

Tip 5: De iRig microfoon interface. De dynamische en de shotgun-microfoon worden meestal uitge-voerd met de professionele XLR-aansluiting. Veel consumenten-camera’s beschikken niet over deze aansluiting.

Maar met de goedkope iRig-interface (ongeveer € 40,-) is dit eenvoudig op te lossen.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nóg beter filmen.
Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel

 

3 Comments

 1. Ik heb de Rode NTG1 micr. voor mijn Canon XF100.
  Nu wil ik ook een voice-over opnemen -dus alleen micr. geluid zonder beeld- met hetzelfde geluid. Een oplossing leek mij de hoofdtel. uitgang van de camera in de micr. ingang van de iMac te doen. Het is mij echter niet gelukt een kabel te vinden die apple accepteert. (Merkwaardig want een sony hfd.tel. gaat wel.)
  (Ik zie vier koperen ringen aan de plug)
  Nu ik echter deze iRig-interface zie is mijn vraag: weet iemand of de iMac die wel accepteert? Dan is het probleem over en is de klank zonder beeld gelijk aan de opname met beeld.
  Of is er touch een goekopere verlengkabel te vinden maar dan welke?
  bvd!

  1. Beste…….,
   Apple is diverse keren in het nieuws geweest i.v.m. aansluitkabels, het ging over
   oplaadkabeltjes voor tablet of telefoon. Ze bouwen bij hun eigen kabeltjes een chip in die door een Apple apparaat wordt herkend waarna het toestel de verbinding accepteert. Het doel lijkt te zijn om gebruikers te dwingen originele Apple kabeltjes te kopen en die zijn vaak aanmerkelijk duurder.

   De iRig interface heeft een 4-polige aansluiting (TRRS) en is bedoeld om aan te sluiten op een tablet of telefoon. Met een verloopkabeltje van TRRS naar TRS (bijv. van het merk Rode) is hij ook bruikbaar voor een camera met een mini jack aansluiting (3,5 mm).
   Of je Mac dit accepteert durf ik niet te voorspellen.

   Je kunt natuurlijk ook je camera met je NTG1 gebruiken voor de voice-over opname, vervolgens importeren in je Mac op de voor jou gebruikelijke manier en knip beeld en geluid los van elkaar en klaar is Kees.

 2. Dank je wel voor de reactie.
  De policy van apple -gedwongen winkelnering dmv trucage- moest verboden kunnen worden. Schofterig gedrag want de kabels zijn niet beter, zelfs slechter, het is bijna staaldraad, gemaakt om te breken.
  Maarja, het levert een miljard per kwartaal op!

  Jouw optie via de cam. betekent beeld en geluid, dus nogal wat geheugen aangezien ik -voor zover ik weet- geen audio alleen kan importeren. Dan zou het probleem idd zijn opgelost maar heb ik al geprobeerd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Philips TV tovert tv om in KUNST
Kunst op tv of de tv als kunst. De lancering van de nieuwe Philips 65” ...