Topklasse videofilmende 4K systeemcamera’s: Panasonic Lumix GH5S, Sony ɑ7 MKIII, Nikon Z6 en Fujifilm X-H1

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 125-2019
Ze zijn compact, bieden een hoge kwaliteit 4K UHD en cinema (modelafhankelijk!), er is keuze uit een waar scala aan verwisselbare objectieven en ze kosten tussen de € 2.000 en € 3.000. Bovendien kun je er ook nog best goed mee fotograferen. Dat zijn de topklasse spiegelloze systeemcamera’s van Panasonic, Sony, Nikon en Fujifilm. Een prima keuze voor de videomaker die vooral in de creatieve cinemascene opneemt.

De systeemcamera’s geschikt voor video maken een ware evolutie door. Het begon al met de Panasonic GH5S en daarna volgden de Sony ɑ7 MKIII. Ook Fujifilm sprong met de X-H1 op de videotrein. En dan komt ook Nikon uit met een dijk van een Z6. Dit laatste model heeft een nieuwe vatting of bajonet. Dan kunnen een grotere opening en lichtsterkere compacte objectieven ontwikkeld worden. Uiteraard is er ook een adapter van het merk om het oude objectief (vaak zonder veel functieverlies) te kunnen blijven gebruiken.

Panasonic Lumix GH5S
De spiegelloze systeemcamera die helemaal ontworpen werd voor video bij gewoon en weinig licht. Je kunt er ook best aardig mee fotograferen, maar wie een hogere resolutie dan 10,28/11 Megapixels nodig heeft kan beter terecht bij de gewone GH5.
De rode S staat voor Sensitive, een hogere gevoeligheid dus. Dat sluit prima aan bij de trend om bij weinig licht zonder aanvullende videolampen te kunnen filmen. Het toepassen van de Dual Native ISO-technologie maakt zowel optimale videobeelden bij normaal licht als behoorlijk donker mogelijk. Andere sterke punten voor de videofilmer bij deze GH5S camera zijn 4K Cinema op 50/60 fps, een beeldsensor met verschillende aspectratio’s, in/uit tijdcodesynchronisatie via een BNC-verloopkabeltje, interne 4:2:2 10 bits videoverweking en v-log.

Nieuwe sensor
Als eerste de geheel nieuw ontworpen 10,28 Megapixel MOS-sensor. 10 Mps lijkt vrij weinig in het huidige tijdperk van 20-50 Mps beeldchips. Een belangrijk voordeel van minder pixels is het kunnen benutten van de extra ruimte op de beeldchip met een de stuk grotere Photosites (= de lichtgevoelige sensordelen). Dat geeft die S van veel lichtgevoeliger. Het bereik haalt 51.200.
De Dual Native ISO technologie heeft twee ruisvrije instellingen voor doorsnee en hoog lichtgevoelig. Je haalt daarbij onder vrijwel alle lichtomstandigheden professionele resultaten.
Dual staat voor Standaard opnemen bij ISO 400-800. Laaggevoelig ISO 160-800 (te forceren tot ISO 80,100) en hooggevoelig ISO 800-51.200 (te forceren 102.400 en 204.800). Bij ISO 12.800 krijg je voor MFT nog vrij goede opnamen.
De nieuwe MOS-sensor is een multi-aspect-type. Dat wil zeggen het oppervlak van de beeldchip biedt voldoende marge voor het realiseren van dezelfde kijkhoek bij de beeldverhoudingen 4:3, 17:9, 16:9 en 3:2. De videografen en fotografen krijgen met de functie ‘True Multi Aspect Ratio’ nu dezelfde diagonale beeldhoek bij alle beeldverhoudingen en kunnen daartussen gemakkelijk wisselen zonder gedoe met de objectieven aanpassen.

Vele formaten, CODEC’s en logs
In deze relatief lage prijsklasse biedt de Panasonic GH5S 4K 60p/50p video-opname in Cinema 4K (4096×2160) 4:2:2 10-bits. De interne 4:2:2 YUV- kleursubsampling staat garant voor filmproductie met natuurgetrouwe kleuren. De LUMIX GH5S legt ook 4:2:2 10-bits 400-Mbps All-Intra in 4K 30p/25p/24p en C4K 24p en 200-Mbps All-Intra in Full HD vast. Tevens beschikt de GH5S over de gangbare variabele beeldsnelheidsmogelijkheden (VFR) van Panasonic. Op 4K tot 60- fps en bij Full HD maximaal 240 fps. Op de twee slots voor snelle USHII SD-kaarten kan je vrijwel ongelimiteerd opnemen. Tegelijkertijd live-output via HDMI A.
In het tijdperk van postproduction in de camera zelf voorziet de LUMIX GH5S 4K in HDR-video met de Hybrid Log Gamma (HLG) modus in Photo Style en het toepassen van voorgeprogrammeerde scenes en opzoektabellen voorgedefinieeerde kleursetting. In 4K HEVC, een opnamemodus met lage bitsnelheid, schiet je opnames voor HLG met heel fraaie resultaten op 4K HDR TV’s van Panasonic.

Extra mogelijkheden
Mocht je onverhoopt toch willen fotograferen dan voorziet de camera in 14-bits RAW-formaat. Heel handig bij het fotograferen bij weinig licht. Met effectief 10,28 Mps kan je nog net een goed A4 printen. De DFD (Depth From Defocus) technologie en ultrasnelle verwerking van het digitale signaal bieden een snelle autofocus van circa 0,07 seconden (en snelle burstopnames bij 12 (AFS)/8 (AFC) fps in 12-bits RAW en 11 (AFS)/7 (AFC) fps in 14-bits RAW. De functie 4K Photo legt met 6- fps foto’s in 8 megapixel resolutie vast. Er is geen 6K zoals bij de gewone GH5.
Bij het opnemen met meerdere camera’s kan je de LUMIX GH5S inzetten als tijdcodegenerator. De Time Code IN/OUT-functionaliteit vereenvoudigt het werk van cameraproductieteams aanzienlijk, omdat hij opnames en audio-visuals synchroniseert met een andere camera of een ander audioapparaat voor betrouwbare, naadloze en efficiënte video-opnames met meerdere camera’s.
De grote LVF (Live View Finder) geeft goed zicht met een vergrotingsfactor van ongeveer 1,52/0,76x (equivalent van een 35mm-camera). De weergave op 120 fps is prima vloeiend. Dit OLED (Organic Light-Emitting Diode) scherm heeft een resolutie van 3.680.000 pixels en een beeldveld van 100 %.
Over de (social multimedia) verbindingsmogelijkheden valt niet te klagen. WiFi en Bluetooth. Bij WiFi is er keuze uit snellere 5 GHz (IEEE802.11ac) en het gebruikelijke 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n). Bluetooth reikt tot 4.2 (Dit heet BLE: Bluetooth Low Energy).
Aanvullend professioneel zijn de batterijgrip DMW-BGGH5 (langere opnameduur en betere handligging) en de XLR-microfoonadapter DMW-XLR1. Met de Tascam DR-701D onder de camera neem je hoogwaardig synchroon geluid op. Ideaal voor muziekuitvoeringen.

Body en praktijk
De body is behoorlijk robuust door de toegepaste magnesiumlegering, spatwater- en stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Er is geen interne 5-assige beeldstabilisatie aan boord. Panasonic motiveert dit voor een beter gebruik bij rigs en een heftig trillende omgeving. Zo niet dan kies je voor een objectief met ingebouwde OIS.

Conclusie
In de praktijk zien de gemaakte 4K-opnamen er zowel op de tv als in de montage geijkt uit. Beter is er niet in deze prijsklasse. Wel raden wij een echt video-objectief aan zoals de Leica F2.8 F4 12-60 mm. Dat geeft mooie stabiele beelden. Het beruchte effect van de rollende sluiter is flink teruggebracht voor dit type camera.

Sony ɑ7 MKIII
Bij Sony is het zowel vlees als vis. Een prima fotocamera en relatief goede 4K videocamera in een compacte systeembody. Met 42,4 Megapixels Exmor CMOS-sensor, ISO 32.000, pixelshift multishooting, HDR, 14 bits RAW, een dynamisch bereik van 15 stops en 10 beelden per seconde een waar lekkertje voor de actieve fotograaf.
De beeldverwerking en accurate AF met tracking gaan dankzij de 16 bits Bionz beeldprocessor plus front-end LSI supersnel. En de 5-assige ingebouwde beeldstabilisatie mag er wezen. De lichtgevoeligheid is erg hoog. Je kunt er in vrijwel duister mee fotograferen en videofilmen. Verder kan deze Sony ɑ7 MKIII fluisterstil opnemen. De zoeker en het kantelbare viewerschermpje staan op hoog niveau. De body is net wat minder degelijk en afgedicht dan bij de Panasonic GH5S.

Sterke AutoFocus
In de praktijk werkt de hybride AF voortreffelijk. Er zijn 399 autofocuspunten met fasedetectie die ongeveer 68 % van de breedte en hoogte van het beeldgebied beslaan. Daarnaast 425 dicht op elkaar geplaatste autofocuspunten met contrastdetectie. Het resultaat is een van de snelste en nauwkeurigste automatische scherpstellingen in dit cameragenre en in deze prijsklasse. Idem het resultaat bij automatische focustracking overgenomen van de ɑ9. Alles werkt zelfs bij het lage lichtniveau EV-3. Er is zelfs een oog-AF die rekening houdt met half bedekte gezichten, neergeslagen ogen en weinig licht. Dit alles doet de Sony ɑ7 MKIII AF met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken.

Geheugenkaarten en accu
Er zijn twee slots voor geheugenkaarten, waarvan er een compatibel is met UHS-II voor het snel schrijven van gegevens, Je kunt met de ɑ7R III tegelijkertijd of in relay afzonderlijke RAW/JPEG-gegevens, foto’s/films opnemen en gegevens tussen kaarten kopiëren.
Een punt van kritiek bij het vorige model was de batterij. Die gaat nu aanmerkelijk langer mee. De optionele NP-FZ10 LithiumIon voorziet in ongeveer 2,2 keer de capaciteit van een NP-FW50-batterij. Nog geen stroom genoeg? Dan via USB Type-C- en multi-/micro-USB-poorten externe batterijen aansluiten.

Videoprestaties in vergelijking
En hoe staat het met de 4K video? Dankzij de 35 mm full frame beeldchip meer dan goed. Sony maakt effectief gebruik van de extra pixels om de kwaliteit van het beeld met technieken zoals overscan te verbeteren. Er zijn inmiddels vele test- en vergelijkende pagina’s geschreven over de verschillen in video tussen de Panasonic GH5S en Sony ɑ7 MKIII. Het gaat daarbij om 4:2:2 10 bits interne verwerking bij de GH5S en bij Sony ɑ7 MKIII om 8bit 4:2:0. De GH5S heeft hogere interne datasnelheden en een snelle slow motion. Tevens voorziet de GH5S in 4K Cinema.
In de praktijk doen bij de Sony α7 MKIII de grotere sensor met 6K sampling voor 4K zich gelden. Een iets hogere briljante scherpte en meer lichtgevoelig (ISO 52.000 en 104.000 zijn nog haalbaar).
De huidtinten en bepaalde kleurschakeringen doen het net wat minder als bij de GH5S. De Panasonic V-log doet het beter dan de Sony S-logs. Hetzelfde geldt voor Hybrid Log Gamma en LUTs maar het zijn alleen verschillen waar de professional zich druk over maakt.
Beide camera’s beschikken over peaking en zebra’s. De Sony ɑ7 MKIII doet daar nog een vectorscopes, waveforms en amorphic previews bij. Bij het geluid wint de GH5S wegens de professionele aansluitmodule voor XLR met handmatige regelfunctie.
Kortom, de GH5S excelleert in de professionele video en audio beeldverwerking en beeldbewerking, robuustere body en meer dan 40 MFT-objectieven. De Sony ɑ7 MKIII scoort op de grote sensor met oversampling, uitstekende AF en beeldstabilisatie.
N.B.: Er is ook nog een R MKIII-versie die nog meer lichtgevoelig door minder pixels op de beeldsensor.

Nikon Z6
Het merk Nikon heeft een gedegen reputatie van tientallen topklasse F-objectieven, solide camerabody’s bij spiegelreflexen, een goede autofocus en hoogwaardige kleuren bij een groot dynamisch bereik. Video deed Nikon er eerst toch een beetje bij. Maar met de komst van een geheel nieuwe full frame (35 mm) systeemcameralijn dacht Nikon: we doen het meteen ook goed met video. En inderdaad de videoprestaties mogen er naast de perfecte fotografie best wezen.

Z-lijn
De nieuwe Z-lijn bestaat uit twee modellen: de Z6 met 24,5 Mps en de Z7 met 45,7 Mps. Wij vinden de lichtsterkere Z6-versie het meest interessant. Deze spiegelloze systeemcamera filmt tot 30 fps in 4K, heeft een ISO-gevoeligheid van 100 tot 51.200, fotografeert met 12 beelden per seconde, heeft een WiFi-verbinding op 5 GHz. De supersnelle en geluidloze AF dekt 90 % van het beeld en heeft een prima tracking, er is een accurate 5-assige beeldstabilisatie aan boord plus een groot dynamisch bereik. De nieuwe 55 mm Z-bajonetvatting geeft een grotere diameter dan bij spiegelreflexmodellen waardoor lichtsterkere(f 0.95) en compactere objectieven mogelijk zijn. En met de F-adapter zijn de meeste Nikkor-objectieven met (grotendeels) behoud van de functies gewoon te gebruiken.

Fotografie
De Z6 is een dijk van een fotocamera. Uitstekende scherpte, gedetailleerde, goed doortekende en natuurlijk gekleurde beelden. Je kunt daar zonder meer een A3+ mee printen. De 12-14 bits RAW- en JPEG-fotobestanden zijn om te zoenen. Heel geschikt voor de vrijetijds- en actiefotograaf.
Er is een OLED zoeker van 1,27 cm met circa 3.690.000 beeldpunten (Quad VGA) met kleurbalans en automatische en handmatige helderheidsinstelling met elf niveaus. De beelddekking is 100 %. De body ligt ergonomisch in de hand en is solide gebouwd met weerbestendige afdichting. Bovendien relatief vriendelijk geprijsd.

Video
Daar gaat het dus bij videofilmer om: wat doet de Z6 in 4K en 2K? Het antwoord is gewoon goed. Bij 4K 24-30 fps profiteert het beeld van 6K oversampling. Sluit een Atomos-Ninja videorecorder aan en je krijgt YUV 4:2:2 op 10 bits met een voortreffelijke N-log. Je zit voor net 3.000 euro op het niveau van professionele camcorders die twee- tot driemaal meer kosten!
De AF-tracking functioneert zeer goed. De backlight full frame CMOS beeldsensor en EXPEED 6-processor leveren prachtig heldere beelden, opmerkelijk vrij van ruis, moiré en valse kleuren. Ook de Full HD 2K ziet er fraai uit. Je kunt hier met 120 beelden per seconde in slow motion filmen. Het beeldscherm is een TFT-lcd-touchscreen met een kijkhoek van 170°, een beelddekking van circa 100 % en kleurbalans en handmatige helderheidsinstelling met elf niveaus. Circa 2.100.000 beeldpunten. Dit aanraakscherm werkt heel handig maar is helaas alleen kantelbaar.
Het opnemen gaat met H.264/MPEG-4 geavanceerde videocodering in MOV of MP4. Er is een geheugenslot aan boord. Natuurlijk ontbreken een aansluiting voor een externe microfoon en hooftelefoon niet. De geluidskwaliteit is doorsnee voor dit type systeemcamera.

Conclusie
Dit is de systeemcamera voor de Nikon-fan die naast uitstekende foto’s ook verrassende goede video-opnamen wil schieten.

Fujifilm X-H1
Bij Fujifilm geldt voor het grootste deel hetzelfde als bij Nikon. Een uitstekende camerabouwer met magnifieke objectieven. Later werd daar ook goede 4K en 2K video aan toegevoegd. Weliswaar is de X-H1 een 24,3 Mps APS-C systeemcamera, doch heeft wel een kantel- en draaibaar touchscreen, goede 5-assige beeldstabilisatie met 5,5 diafragmastops winst, is vrijwel geruisloos en heeft een groot dynamisch bereik. Voeg een special Fujinon prime-videobjectief toe en je hebt een dijk van een opnameconfiguratie.

Foto
De APS-C-formaat X-Trans CMOS III sensor (24,3 miljoen pixels, zonder low-pass filter) en de zeer snelle X-Processor Pro leveren professioneel werk bij RAW en JPEG. En dat betekent in de praktijk: indrukwekkende beelden, met weinig ruis en veel details. Ook het dynamische bereik is goed. De AF is ten opzichte van vorige modellen aanmerkelijk verbeterd. Snel en accuraat voor de veeleisende sport- en actiefotograaf op 14 fps.
Het meest in het oog springt de JPRG-processor die je een uitgebreide serie aan filmsimulaties biedt met prachtige kleuren. Voor een APS-C camera is de beeldkwaliteit erg goed. Texturen, kleuren en details worden haast schilderachtig weergegeven. Zelfs bij hoge ISO-waardes (goed tot 6400, maximaal 52.000) blijven de geschoten beelden relatief ruisarm. Wanneer je alle APS-C-systeemcamera’s op volgorde zet van beeldkwaliteit zie je dat de X-serie systeemcamera’s van Fujifilm bovenaan staan. Met de verschillende filmsimulaties creëer je kleuren en kleurtinten die passen bij de artistieke intenties van jouw opnamen. Het is net alsof je fotografische films met verschillende special effects kiest. De Fujifilm X-H1 heeft zestien van deze filmsimulatiemodi in voorraad. Verder elimineert deze camera de flikkeringen van fluorescent licht.
De body is gebouwd als een tank. De 3,69 miljoen beeldpunten OLED kleurenzoeker en het viewerscherm en 1,04 miljoen beeldpunten touchscreen LCD-kleurenmonitor (circa 100 % dekking) staan op hoog niveau.

Video
De H in de typenaam staat voor hybride, in dit geval zowel foto en video. Dat de X-H1 video er beslist niet een beetje bij doet blijkt zondermeer uit de specificaties en prestaties. De DCI-4K-resolutie van 4096 x 2160 pixels schiet je met 23.98 en 24 fps. Net als de X-T2 kan de X-H1 bij de UHD-4K-resolutie van 3840 x 2160 pixels filmen met maximaal 30 fps en Full HD standaard op 24, 25- 50 fps. Nieuw is een slowmotion-functie op 120 fps in Full HD 1080p-resolutie.
Er is een indrukwekkende F-Log-functie toegevoegd. Daarmee kun je opnames maken met een hoog dynamisch bereik die geschikt zijn voor nabewerking. Tevens bij deze F-Log bitrates tot 200 Mbps. Daarnaast is er een nieuwe Eterna-filmsimulatiemodus aanwezig. Deze gesimuleerde cineastische filmmodus kent ingetogen kleuren en rijke schaduwtonen.
Met tot ISP en lichtsterke Fujinon primelenses kom je bij de donkerder opnamesettings goed weg. Er zijn speciale MKX & XF-objectieven voor cinegebruik beschikbaar. Het geluid is naar behoren. Er is een 3.5 mm connector voor een externe microfoon. Voor langere opnametijden raden wij de optionele actiongrip VPB-XH1 met twee extra LithiumIon-accu’s aan.

Conclusie
De Fujifilm XH1 is er voor de foto & videograaf die gaat voor hoge opname kwaliteit, creatieve filmsimulaties en degelijkheid. Ook is deze APS-C-systeem camera een stuk goedkoper als de hiervoor besproken full-frame-typen.

Prijzen Body & Info
Panasonic Lumix GH5S € 2.099,- www.panasonic.nl
Sony ɑ7 MKIII € 2.299,- www.sony.nl
Nikon Z6 (inclusief FTZ adapter) € 2.449,- www.nikon.nl
Fujifilm X-H1 € 1.689,- www.fujifilm.eu/nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Synology DiskStation DS1019+: veerkrachtig vermogen in een compacte behuizing
Synology heeft de DiskStation DS1019+ gepresenteerd, een NAS-bureaumodel met vijf sleuven. Het schaalbare design van ...