Toshiba

Toshiba Smart tv 40M8365D: Technofreak

Redactie Reviews TV

Waar andere merken veelal ruim investeren in marketing en reclame, legt Toshiba zich al sinds jaar en dag vrijwel uitsluitend toe op de techniek. En dat zullen we weten.
Net als bij eerder door ons aan de tand gevoelde producten van Toshiba (zie bijvoorbeeld Digital Movie januari/februari van dit jaar), hebben we ook hier weer te maken met een technisch hoogstaand product. Alleen de inzet van kunststof in plaats van metaal, waar het de achterzijde van de behuizing betreft, verraadt dat we te maken hebben met een tv in een wat lager prijssegment.

Maak de borst maar nat

Zoals gezegd steken de ingenieurs van de Japanse multinational hun fascinatie voor techniek niet onder stoelen of banken. Dat blijkt vooral als we de menubesturing opstarten. Begrijp ons niet verkeerd, als de techniek u niet of nauwelijks kan boeien, weet de tv geheel automatisch tot een optimale instelling van de verschillende parameters te komen. Zo is er een meting van het omgevingslicht om, samen met een analyse van het aangeboden videosignaal, het contrast te optimaliseren en zijn we na het inschakelen van ‘colour master’ verzekerd van een zo natuurlijk mogelijke kleurweergave.

Aanvullend kunnen we, zodra een bioscoopfilm van start gaat, de voorkeuze ‘Hollywood’ van stal halen, met de varianten ‘dag’ en ‘nacht’ al naar gelang het tijdstip van de dag en de instelling ‘pro’ die aangeeft hoe cineasten zelf vinden dat er naar hun film gekeken moet worden.

Maar stel, u weet het zelf allemaal beter. Nou maak dan de borst maar nat, want de basiskleuren rood, groen en blauw laten zich individueel instellen en zelfs geheel onderdrukken. De sterkte van de achterverlichting is traploos instelbaar, net als de kleurtemperatuur: iets hoger voor een meer koele en wat lager voor een warmer getinte weergave. Ook de mate waarin de achterverlichting binnen sectoren kan overgaan tot een beperkte mate van ‘local dimming’ is, u raadt het al, instelbaar. Net als de ruisonderdrukking en de mate waarin een lichte mozaïekstructuur wordt tegengegaan, bijvoorbeeld bij het bekijken van YouTube filmpjes met een lage resolutie. Op dat terrein verricht de al eerder door ons geroemde Resolution+ van Toshiba eveneens uitstekend werk.

Geen locale apps

Zijn we er nu? Nou, we dachten van niet. Ook de niveaus van zwart en wit zijn instelbaar, eventueel aan de hand van de vooraf geïnstalleerde testpatronen, net als de contourscherpte, de kleurtint, het dynamische contrast, de… ; het houdt gewoon niet op.
En dan hebben we het alleen nog maar gehad over de instellingen ten behoeve van het beeld. De kwaliteit daarvan is overigens zeer goed, ook als we de tv op de automatische piloot geheel z’n eigen gang laten gaan.

Het geluid, afgegeven door de twee aan de onderzijde gemonteerde luidsprekers, is vanzelfsprekend eveneens uitgebreid instelbaar. Echt ‘top’ wordt het natuurlijk nooit; daar zorgen de natuurwetten wel voor. Maar we moeten erkennen dat de toepassing van Audyssey Premium Television, een algoritme waarmee de nadelen verbonden aan kleine luidsprekers zo veel mogelijk worden geëlimineerd, een positieve bijdrage levert.

Nadat de tv, naar keuze met of zonder draad, is verbonden met het thuisnetwerk, krijgen we, via het aantippen van de Home-toets, een overzichtelijke startpagina voorgeschoteld, waarin niet alleen een belangrijke rol is weggelegd voor het lopende tv-programma, maar de aandacht tevens wordt opgeëist door een lijst met alternatieve, soortgelijke uitzendingen, naast berichten vanuit social media. Het tv-beeld blijft ook zichtbaar in de pagina met ‘premium apps’, waar we kunnen kiezen uit onder meer YouTube, Aupeo, Deezer, AccuWether en Skype. Toshiba verzekert ons dat het aanbod de komende tijd automatisch door middel van één of meer updates wordt uitgebreid, ook met apps die lokale content binnen moeten halen. Tegen die tijd mag u, mocht u tot aanschaf van deze tv zijn overgegaan, ook apps tegemoet zien waarachter een ‘uitzending gemist’ service schuil gaat.

Of er dan ook een smartphone-applicatie mag worden verwacht, weten we niet. Nu al kunnen we een Toshiba-afstandsbediening voor iPhone downloaden, maar deze 40M8365D wilde daarmee om de een of andere reden niets te maken hebben.

Van het pakket aansluitingen ‘wijzen’ die voor HDMI, CI+ en USB zijwaarts. Andere ingangen, waaronder die voor de antenne, wijzen minder handig recht naar achteren. Overigens maken de luidsprekers onderaan een strakke montage tegen de wand sowieso onmogelijk.

Van het pakket aansluitingen ‘wijzen’ die voor HDMI, CI+ en USB zijwaarts. Andere ingangen, waaronder die voor de antenne, wijzen minder handig recht naar achteren. Overigens maken de luidsprekers onderaan een strakke montage tegen de wand sowieso onmogelijk.

Conclusie

Een mooie tv, die 40M8365D van Toshiba. Netjes afgewerkt en gekenmerkt door een goede beeldkwaliteit en een alleszins acceptabele geluidskwaliteit. De mogelijkheden om het beeld geheel naar eigen smaak in te stellen zijn schier eindeloos. De Smart-mogelijkheden worden overzichtelijk gepresenteerd, maar aan het tekort aan lokale content moet op korte termijn iets worden gedaan.

Adviesprijs € 799,-
Scherm 40 inch (102 cm) Full HD lcd met led-achterverlichting
Afmetingen (bxhxd) 922x600x18, 2 mm (69 mm schermdiepte)
Gebruiksklaar gewicht 12 kg
Audio 2×10 W
Ingangen Antenne (2x coax voor kabel en satelliet)
Scart
Componentvideo
Composietvideo
Analoog audio
4x HDMI (waarvan één MHL)
VGA
USB
CI+
Uitgangen digitaal audio (optisch)
USB, hoofdtelefoon (mini-jack)
Verbruik 48 W (0,3 W in standby)
Check Also
ambilight
Test Philips Televisie 55PFL8008: HD, 3D en smart in topkwaliteit
Philips was jarenlang koploper als het gaat om beeldkwaliteit. De concurrentie zit niet stil en ...