Tutorial Camtasia – Deel 1

Redactie How to Software

Het maken van een goede tutorial met Camtasia Studio is minder moeilijk dan het lijkt. In het eerste deel van deze workshop bespreken we de voorbereidingen voor en het vastleggen van de schermopnamen.

Wie andere mensen iets uit wil leggen over het gebruik van een computer, softwareprogramma of internetdienst, kan dit doen met behulp van een tutorial. Hiervoor is een programma nodig waarmee u schermopnamen van de computer kunt vastleggen. Camtasia Studio is hier uitstekend geschikt voor en stelt u tevens in staat de opgenomen beelden te bewerken om ze vervolgens naar verschillende eindformaten te publiceren.

Camtasia Workshop Digital Movie (13)Het opnemen van een tutorial vergt de nodige concentratie en ervaring. Moeilijk is het niet, mits u stapsgewijs te werk gaat. U bepaalt zelf de complexiteit van de opname. Ons advies is simpel te beginnen om vertrouwd te raken met de opnamefunctie, zodat u daarna minder moeite hebt met het maken van ingewikkelder tutorials.

Ook u kunt deze workshop volgen, want het is mogelijk om Camtasia Studio dertig dagen gratis uit te proberen.

Camtasia Recorder

Na het starten van Camtasia Studio verschijnt het welkomstvenster. Klik op de knop Record the screen om de recorder te starten. Het is verstandig alles eerst even goed in te stellen voordat u met opnemen begint.

Camtasia Workshop Digital Movie (3)In het hoofdmenu staan onder Capture, Effects, Tools en Help de verschillende opties die u kunt selecteren om de opnamen te verfijnen. De opties onder Capture zijn ook visueel gemaakt in het onderste gedeelte. Dit menu hoeft u dus niet te gebruiken.

Onder Effects staat de optie Annotation. Het is mogelijk om tijdens het opnemen de datum en de tijd aan de schermopnamen toe te voegen door te klikken op Add system stamp. Is deze functie geactiveerd, dan verschijnt er een blauw vinkje voor de optie. De wijze waarop datum en tijd worden weergegeven bepaalt u zelf door onder Effects te klikken op Options. Houd er wel rekening mee dat eenmaal opgenomen tijdcodes en captions (tekst) later niet meer verwijderd kunnen worden.

Als u onder Effects de optie Use mouse click sounds aanvinkt, wordt elke muisklik voorzien van geluid: een geluidje voor het indrukken van de muis en een geluidje voor het loslaten. Deze geluidjes werken zeer onrustig. Beter is het om ze nu niet op te nemen, maar ze later in de bewerkingsfase separaat toe te voegen.

Cursor instellen

Camtasia Workshop Digital Movie (6)Om de manier te veranderen waarop de cursor tijdens de opnamen wordt weergegeven, klikt u eerst onder Effects op Options. Ga dan naar het tabblad Cursor. Staat er een vinkje bij Make cursor effects editable in Camtasia Studio, dan kunt u op dit tabblad niets instellen. U hebt dan later, als u de opnamen gaat bewerken, de mogelijkheid om het gedrag en uiterlijk van de cursor te veranderen. Deze optie geniet de voorkeur, omdat u dan alles nog in eigen hand hebt.

Haalt u het vinkje weg, dan mag u alle mogelijkheden gebruiken. In dit geval klikt u op OK en gaat u nogmaals naar het menu Effects. Daar is nu een extra regel bijgekomen met de naam Cursor. Onder dit menu kunt u nu kiezen welk gedrag er van de cursor moet worden opgenomen.

Beeld instellen

In het recorderscherm staan onder Select area twee opties om de resolutie van de schermopnamen te bepalen. Met Full screen wordt er een opname gemaakt van het gehele beeldscherm. Dit is over het algemeen de meest gebruikte resolutie, omdat er makkelijk mee te werken valt. Nadat u op deze knop hebt geklikt, verschijnt er rondom het beeld een groen kader. Dit kader kunt u verplaatsen door met de muis over de randen te bewegen. Zodra de cursor in een dubbele pijl verandert, kan het kader in zijn geheel worden verplaatst naar bijvoorbeeld een andere monitor.

Door te klikken op het pijltje naast Custom, krijgt u opties gepresenteerd voor het kiezen van een voorgedefinieerde resolutie.

Opnameresolutie

Camtasia Workshop Digital Movie Neem het liefst op in een zo hoog mogelijke resolutie. Doorgaans is dit 1920 x 1080. Het voordeel van opnamen met een hoge resolutie is dat u ze later nog naar een kleinere resolutie kunt exporteren. Zolang de ontvanger van de tutorial de beelden in die resolutie bekijkt, is er niets aan de hand en is alles scherp. Worden kleinere beelden op een later moment fullscreen bekeken, dan holt de beeldkwaliteit achteruit.

Het bekijken van hoge-resolutiebeelden in een kleiner formaat betekent wel dat sommige beelden er qua duidelijkheid op achteruitgaan, omdat ze kleiner worden weergegeven. Dit kunt u bij de bewerking ondervangen door in te zoomen op belangrijke delen van het beeld.

Nu steeds meer mensen video bekijken op een tablet of smartphone, kan het handiger zijn om niet op te nemen in 1920 x 1080 maar bijvoorbeeld in 1280 x 720. Het voordeel van die resolutie is dat het beeld er nog steeds goed uitziet als u het opblaast naar 1920 x 1080, maar eveneens acceptabel is wanneer u het terugbrengt naar 640 x 360 (internetformaat).

Geluid instellen

Onder Recorded inputs staat een microfoontje met daarnaast een pijltje. Als u daarop klikt, kunt u een keuze maken voor een microfoon die u wilt gebruiken. U kunt tevens opgeven of u het systeemgeluid van de pc wilt opnemen. Klik daarna op Options en onder Audio op Audio settings om de geluidsinstellingen te wijzigen. Voor voice-overs kiest u de optie PCM 24 kHz, 16 bit, mono. U bent nu klaar om opnamen te gaan maken met de recorder.

Opnemen

Camtasia Workshop Digital Movie Als u op de grote rode knop (Rec) klikt, start Camtasia met het opnemen van het beeldscherm. Zodra de opname is gestart, kunt u beginnen met het inspreken van een voice-over en zo commentaar geven op het beeld dat u laat zien.

Het is verstandig om bij langere opnamen de Pause-knop te gebruiken. Het programma onthoudt waar de muiscursor zich bevindt en gaat daar verder. Gaat de opname niet naar wens en wilt u opnieuw beginnen, druk dan op Delete. Wilt u de opname stoppen, dan drukt u op Stop of op F10.

Tijdens de opname kunt u markers plaatsen. Dit zijn markeringspunten die bij het bewerken op de tijdlijn zichtbaar zijn. Markers kunt u bijvoorbeeld gebruiken om de plaats te bepalen waar titels moeten komen, audio of muziek moet beginnen of waar u call-outs wilt maken. U plaatst een marker door tijdens de opname op Add Marker te klikken of de toetsencombinatie Ctrl+m te gebruiken. Om in de bewerkingsmodus van Camtasia de markers te kunnen zien, drukt u in de tijdlijn op Ctrl+m, waarna het Marker-menu wordt getoond.

Klikt u tijdens de opname op de knop ScreenDraw, dan verschijnt een aantal tekentools. Dit kunnen een pen, lijn, pijl, frame of cirkel zijn. U kunt hierop klikken en vervolgens iets in het beeld tekenen. Doet u dit zonder de opname te pauzeren, dan worden de tekeningen dynamisch weergegeven. Pauzeert u het beeld alvorens te tekenen, dan wordt het eindresultaat in één keer getoond. Alle lijnen en figuren zijn in kleur en dikte aan te passen.

Goede raad

Camtasia Workshop Digital Movie Werkt u voor het eerst met Camtasia Studio, dan is het in het begin best lastig om alles in één keer goed op te nemen. De ervaring leert dat u het best kunt beginnen met korte tutorials. Gaan die goed, dan gaat u elke keer een stapje verder. Neem bij het opnemen vooral de tijd. U kunt een beeld beter even iets langer laten staan dan te kort. Wat te lang is, kunt u naderhand inkorten in Camtasia Editor; iets erbij plakken gaat zelden goed. Maak rustige bewegingen met de muis, alsof u alles in slow motion doet.

Het inspreken van een voice-over is voor de meeste mensen het moeilijkste onderdeel. U kunt hiervoor verschillende tactieken uitproberen. De snelste, maar ook lastigste aanpak: alle handelingen die u verricht gewoon aan elkaar praten. U moet dan wel precies weten wat u wilt vertellen, want u mag niets missen of overslaan. Gebeurt dit wel, spreek dan bij voorkeur de hele tutorial opnieuw in. Praat vooral rustig en duidelijk en pauzeer tussen de zinnen, zodat u in de bewerkingsfase nog kunt knippen.

Het direct inspreken van tekst is niet voor iedereen weggelegd. U zou in dat geval een puntsgewijs kladje kunnen maken, zodat u niets vergeet. Bij het afhandelen van de verschillende onderwerpen kunt u na elk onderwerp een korte pauze inlassen. Let er dan wel op dat uw intonatie en spreeksnelheid na hervatting van de opname niet ineens totaal anders zijn.

U kunt er ook voor kiezen om de tekst helemaal voor te lezen. De ervaring leert dat dit zeer lastig is als u het vanaf papier doet. Een alternatief is dat u de tekst in een Word-bestand op een tweede scherm toont of in de titelgenerator van uw montagepakket op een tweede scherm laat afspelen.

Een laatste mogelijkheid is dat u eerst alleen de tekst inspreekt en daarna op die tekst de beelden gaat zetten. Het voordeel hiervan is dat u precies weet hoe lang iets mag duren. Dit is meteen ook een valkuil, want de meeste mensen hebben de neiging om de tekst snel in te spreken. En dan is de kans groot dat u niet genoeg tijd hebt om alles ook in beeld te tonen. De oplossing is simpel: las na elke zin of alinea genoeg tijd in. Mocht u die tijd te ruim genomen hebben, dan is dat in de bewerkingsfase eenvoudig te verhelpen.

Opnamen klaarzetten voor bewerking

Camtasia Workshop Digital Movie (9)Wanneer u de schermopname hebt beëindigd, wordt er direct een bestand aangemaakt. Er verschijnt een venster waar u dit .camrec-bestand kunt opslaan. Geef het bestand een duidelijke naam, zodat u het later makkelijk kunt herkennen.

Wanneer het bestand is opgeslagen, opent de Camtasia Editor en verschijnt het venster Editing Dimensions. Het is de bedoeling dat u hier de resolutie kiest waarin de uiteindelijke video wordt geproduceerd.

Maar let op! Als de resolutie die u hier kiest gelijk is aan de resolutie van uw opname, werkt SmartFocus niet. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat Camtasia Studio automatisch inzoomt op specifieke vensters en schermonderdelen die u hebt opgenomen. Werkt SmartFocus niet automatisch, dan kunt u tijdens het bewerken zelf bepalen waarop moet worden ingezoomd.

Kiest u voor een lagere resolutie, dan wordt SmartFocus automatisch aan de opname toegekend. Wilt u dit niet, dan kunt u deze animaties achteraf handmatig verwijderen.

Project opslaan

Het is aan te raden om uw project regelmatig op te slaan, dit voor het geval er iets met uw computer gebeurt of Camtasia Studio niet soepel werkt. U slaat een project op door in het hoofdmenu te gaan naar File. Kies New Project om een project aan te maken of Save project als u het project al eerder hebt opgeslagen. Klik op Save project as als u het project wilt opslaan onder een andere naam.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Review LG Soundplate
Een beter geluid bij de tv-beelden komt in allerlei soorten en maten. De LG SoundPlate ...