Twee rigs voor de videofilmende fotocamera

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 108-2016
Alle 3 tot 5-assige opnamestabilisatoren ten spijt, echt rustig en gebalanceerd videofilmen vraagt toch om een stevige schoudersteun of statief. Voor de videofilmende spiegelreflex- en systeemcamera’s zijn er de schouderrigs. Behalve het stabiel houden van de camera kan je daarop ook handige accessoires bevestigen. Als twee testvoorbeelden de Sevenoak SK-R01 en de Ringlight RL02.

schouderrigs_ringlight_rl-rl02_settripod_frontleftIn de begindagen van de videofilmende fotocamera’s waren rigs professioneel en duur. Dat is de laatste jaren voor de amateur gelukkig flink veranderd. Een goede degelijke schouderrig koop je momenteel tussen de € 100,- en € 300,-. Daar zijn de videoshots echt mee gebaat. Samen met de interne optische beeldstabilisator krijg je een veel rustiger beeld en valt het onderwerp met pans en tilts beter te volgen.
Er zijn nogal wat verschillende rigtypen en -uitvoeringen te koop. Dat maakt het er eentje uitkiezen niet gemakkelijker op. Daarom een aantal belangrijke aandachtspunten om goed op te letten bij de aanschaf. Als eerste het gewicht van de camera (en objectief), kan de rig die dragen en balanceren? Als tweede, de afstand tot het oog van de LCD/OLED-viewer en het oculair. Kan je het allemaal wel goed zien, ook met bril? Als derde punt van belang: het werk- en draagcomfort. Met name de uitvoering van de schoudersteun, de handgrepen en de verstelbare mogelijkheden. Wil je Ă©Ă©n of twee handgrepen, een kantelbare schoudersteun, verstelbare bevestigingsplaat en wat voor soort bekleding. En als laatste aandachtspunt het kunnen monteren van accessoires op de stangen van het rigstatief. (Deze hebben daarvoor een standaarddiameter).schouderrigs_sevenoak_2

Sevenoak SK-R01
Het merk Sevenoak voert een groot aantal verschillende rigtypen. Bij het model SK-R01 is er zonder meer sprake van een degelijk, functioneel en toch eenvoudig en fraai design. Het gaat om een middelgrote schouderrig voor spiegelreflex, systeemcamera en camcorder. De grote zacht beklede schoudersteun valt lekker vast tegen de schouder. Goed tegen het lichaam aantrekken! Deze steun is niet kantelbaar maar valt wel in de hoogte te verstellen. Desgewenst kan je de schoudersteun nog voorzien van contragewichtjes.
Er is Ă©Ă©n ruim voldoende grootte beklede handgreep. Op de juiste wijze gehanteerd is dat in de filmpraktijk stabiel genoeg. En je kunt dan met de andere hand de camera bedienen. Alleen bij de cameravoering met pans en tilts werken twee handgrepen wat vloeiender en stabieler.schouderrigs_sevenoak_1
De rode bevestigingsplaat is ruim bemeten. Daar passen ook grotere en zwaardere camera’s op. Je kunt de plaat voor- en achteruit schuiven. Rubberen strips voorkomen dat de bodem van de fotocamera of camcorder beschadigt. De statiefmoer en de draaigrip zijn stevig en lekker groot uitgevoerd. Er is geen snelkoppeling.
Het in elkaar zetten van de Sevenoak SK-R01 is heel eenvoudig. De zwarte en rode onderdelen zien er fraai uit en zijn heel degelijk. De bevestigingsbeugel bestaat uit een gebogen U-vorm. Je kunt daar wegens de geringe stangdikte nauwelijks accessoires op bevestigen, maar dat is bij dit model ook niet de bedoeling.schouderrigs_sevenoak_5
In de praktijk bewijst de Sevenoak SK-R01 zich als een solide en echt schoudervaste metgezel. Wij probeerden meerdere camerabody’s met verschillen objectieven uit. Ligt allemaal prima, hanteert lekker en is gewoon stabiel. Alleen bij topzware camera & objectief-combinaties heb je een contragewichtje nodig. Je kunt de schoudersteun, beugel en koppelplaat voor transport loskoppelen en aldus compacter vervoeren. De prijstelling is aantrekkelijk en je krijgt waar voor je geld.

Ringlight RL02 + setschouderrigs_ringlight_rl-rl02_set_side
Van een geheel ander kaliber en uitvoering is de schouderrig Ringlight RL02 + set. Het gaat om een set omdat er een compendium (mattebox) en focusseerhulp worden meegeleverd. De in opvallend zwart en blauw uitgevoerde schouderrig is me nogal een constructie. Twee beklede handgrepen bij de cameravoering en een handvat voor het dragen. Een robuuste dwarsverbinding waarop weer twee buizen met een stevige snelkoppelplaat voor de fotocamera of camcorder vastzit.
De voldoende grote comfortabele schoudersteun zit aan het einde van een in lengte verstelbare stang. Ook de draaggreep zit met een gebogen beugel aan het middenstuk vast. Uit de doos komen heel wat onderdelen. Behalve de reeds genoemde, ook het compendium met lichtinval werende flappen en de grote focusseerknop met tandwielkoppeling. Even goed opletten hoe het allemaal precies past.
Alles is verstelbaar en weer vast te zetten met blauwe vergrendelknoppen zoals jij dat wilt. Beide handgrepen zijn telescopisch verstelbaar. Dit alles is aanpasbaar voor meer dan 95% van alle opnamesituaties. Ook is er een goed werkend contragewicht van 200 gram in de draaggreep. Voor echt zware cameraconfiguraties zet je er gewoon een tweede ballast bovenop. Verder kun je de Ringlight RL02 + set ook op een statief (met dolly) monteren. Zo kun je razendsnel schakelen tussen schouder of driepoot.schouderrigs_ringlight_rl-rl02_settripod_backleft
Het compendium bestaat uit een basis zonnekap met boven, links en rechts nog twee via scharnieren instelbare zwarte kunststof kleppen om ongewenste lichtinval te weren. Ook de bevestiging van het compendium zelf valt te verstellen. Jammer is wel dat er geen standaardfilterhouder in deze mattebox zit.
De lekker groot uitgevoerde focusseerknop koppelt via een tandwielconstructie (gear) aan de scherpstelring van het objectief. Omdat alles instelbaar is kun Ă©n moet je even de tijd nemen om het allemaal lekker in elkaar te laten passen. Met deze follow focus heb je optimale controle over het scherpstellen zelf en de scherptediepte. De gebruiker kan op de ring markeringen aanbrengen zodat je weet welke delen van het onderwerp scherp zijn. Zoomen dient de filmer met de ring op het objectief te doen. Daar hebben ze overigens ook een los accessoire voor (Gear Belt Zoom).
Het is mogelijk om enkele accessoires aan de standaardstangen (reguliere maat) te bevestigen.
In de praktijk werkt het allemaal best goed. Lekker stabiel bij niet te grote objectieven, goede cameravoering, weg met de reflecties en handige focusondersteuning. Ook val je op met een dergelijke rigconstructie. Voor de extra opties betaal je echter wel meer, maar dan heb je ook wat. Handig voor het wendbaar schieten van reportages en documentaires.

Prijs en info
Sevenoak SK-R01 € 129,-
www.debeukelaerbv.nl, www.sevenoak.biz

Ringlight RL02 + set € 299,-
www.tse-imaging.nl, www.ringlight.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nieuwe editie Digital Movie 112-2016
Hij ligt een deze dagen bij onze abonnees op de deurmat en is te vinden in de kiosk ...