Twee veelbelovende videofilmende fotocamera’s

Redactie Camcorder Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 109-2016
Het is en blijft moeilijk kiezen: voor video een losse camcorder en daarbij een aparte fotocamera aanschaffen. Of toch meteen maar een tevens wat meer creative videofilmende fotocamera aan te schaffen. Om de videokwaliteit behoef je deze combinatie in de gevorderde klasse beslist niet te laten, bewijzen de nieuwe Panasonic Lumix GX80 en Canon EOS 80D.

Panasonic zelf positioneert de Lumix GX80 als een 4K straat-rakker. De camera voor de beginnende als meer gevorderde foto- en videomaker die altijd een betrouwbaar maatje op zak wil hebben. Op straat, binnenshuis, bij portretten, natuur, landschap en recreatie staat de Lumix GX80 zijn mannetje. Deze ook in UHD filmende spiegelloze systeemcamera heeft echter nog veel meer in zijn mars. Bijvoorbeeld het nabewerken van gemaakte foto’s bij het gekozen scherptebereik, het retoucheren op ongewenste objecten in beeld, samengestelde avondsfeeropnamen en een lekker strak zwartwit.

Body
Het gaat in principe gewoon weer om een prima compacte systeemcamera met verwisselbare Micro Four Thirds objectief uit de gerenommeerde Lumix-serie. Behalve het leveren van (semi-) professionele resultaten ziet deze GX80 er ook nog eens stilistisch aantrekkelijk uit. De body heeft een fraai ogende afwerking met retro-leereffect, hoogwaardige gegroefde aluminium knoppen en een dikke, solide grip voor het maken van opnames uit de hand.
Voorop staat de wereld vastleggen in hoge kwaliteit en ook creativiteit. Een camera die je met één hand kunt vasthouden en snel fotobursts en videobeelden in 4K of nog hoger produceert. Ideaal voor de straat(reportages), van die toevallige ontmoetingen en onverwachte momenten die het waard zijn om zonder zorgen direct optimaal op te nemen. Bij weinig licht, snelle accurate scherpstelling, het in focus houden van bewegende filmische objecten en het beeld corrigeren waar nodig zijn deze Lumix GX80 wel toevertrouwd.

4K video en foto
Bij de Panasonic Lumix GX80 gaat het om 4K (UHD 3840 x 2160 pixels) op 24 of 25 beelden per seconde. Uiteraard is er ook gewoon hoogwaardig Full HD aan boord. Nu is 4K gezien de grote hoeveelheden data en de daarbij benodigde compressie nogal eens lastig in kleine compactcamera’s. Al snel gaat de oorspronkelijk hoge beeldkwaliteit verloren door een te sterke beeldcompressie, te lage bitrates en de daarbij optredende artefacten. De GX80 heeft daar bij zowel 4K burstfoto’s (snel achter elkaar geschoten fotoreeksen op 30 beelden per seconde of voor 2 seconden 60 frames) of UHD video betrekkelijk weinig last van. In de praktijk zelf opmerkelijk goed voor een dergelijke budgetcamera. Op de normale still fotografie in de hogere resoluties valt ook vrijwel niets aan te merken. Met de pre-burst maak je voordat je de sluiterknop indrukt al 30 frames die in het geheugen worden opgeslagen.

5-assige beeldstabilisatie
Ongewenste camerabewegingen en lage sluitertijden bij weinig licht lusten moderne systeemcamera’s zoals de Panasonic GX80 tegenwoordig rauw. De flitser en het statief of rig kunnen nog niet helemaal naar huis maar het vast uit de hand fotograferen en videofilmen is er een stuk eenvoudiger op geworden. Zelfs met lange teleobjectieven. Alleen het onderwerp zelf kan nu nog bewegingsonscherpte geven op de lagere sluitersnelheden.
Bij Panasonic gaat het bij de 5-assige beeldstabilisatie om de combinatie van objectief en body. Het objectief voorziet in twee extra assen en de body in 5 OIS. Het resultaat is heel goed. Je kunt er mee lopen en langzaam fietsen of rijden.

Beeldbewerking
De Panasonic Lumix GX80 biedt verschillende manieren om het beeld tijdens de opname of daarna te bewerken. Met de functie Post Focus. Kan je na de opname het scherpstelgebied van het beeld aanpassen. Hiermee kan de fotograaf de invalshoek van de foto geheel veranderen. Bij een opname van gezichten op straat kan je zelf kiezen welk(e) gezicht(en) je scherp wilt hebben. Tevens geschikt voor het redigeren van de (warme) achtergrondonscherpte bij een close-up macro-opname. De Post Focus-functie bedien je door op het touchscreen het punt van scherpstelling aan te raken. Daarna opslaan. Voor de creatieve fotograaf/filmer en de eigen stijl zitten er onder de modus Creative Control 22 filteropties. Voor de liefhebbers van zwart-wit is er de nieuwe modus L. Monochrome. Je krijgt hiermee een shot dat de echte chemische zwart-witfilm bijna evenaart. Zwartwit-beelden krijgen hiermee rijkere kleurschakeringen waardoor ze qua stijl lijken op een zwartwitfilm.

Overige specificaties
Een 16 Megapixels Live MOS Micro For Thirds beeldsensor lijkt op het eerste gezicht wat weinig. In de praktijk scoort deze beeldsensor vrijwel net zo goed als een APS-C-type en overtreft 2/3 inch chips bij menig camcorder. Het nieuw uitschakelbare lowpass-filter doet zijn werk naar behoren.
Zowel de 2764K dots OLED-zoeker als het 3 inch live View touchscreen met 1040K dots zijn van een zeer hoge kwaliteit. Jammer is dat het touchscreen wel kantelbaar doch niet uitklapbaar is.
De 0,07 seconden DFD Autofocus is in de praktijk snel en accuraat. Je kunt bij de burstmodus tijdens het schieten het scherpstelgebied aanpassen. Voor de AF is er ruime keuze uit verschillende instelmogelijkheden. Zowel de AF, sluitertijd en zoom zijn mede via het touchscreen te bedienen.
De sluitertijd, diafragma, belichting en de AE-loch zijn ook handmatig te bedienen. Voor de kritische fotograaf zijn er bracket-instellingen voor diafragma en focus. Er zijn een bescheiden flitser en hotshoe beschikbaar. Het geluid met de ingebouwde microfoon is redelijk. Er is een HDMI-out. Aansluitingen voor een hoofdtelefoon en microfoon (minijack) ontbreken.
De ingebouwde WiFi-functionaliteit met QR verbindt de GX80 met een smartphone of tablet. Op die manier kan je de camera op afstand bedienen en beelden vanaf elke locatie direct delen.

Canon EOS 80D
Voor de veeleisende fotograaf die naast topfoto’s ook prima Full HD videobeelden met geluid wil schieten is er de Canon EOS 80D. Een echte degelijke spiegelreflexcamera met veel instelfuncties en een indrukwekkende EF-objectievenreeks. Tevens veel creatieve mogelijkheden en volledige draadloze connectiviteit. Canon zelf positioneert de 80D als een foto/film-camera voor sport-, portret-, landschaps-, straat-, reis-, en nachtfotografie en het maken van serieuze Full HD-films. Responsiviteit, dat wil zeggen het direct kunnen reageren op de actiemomenten die er toe doen, staat hoog in het vaandel.

Snelle acties
Voor het kunnen schieten van snelle actie heb je een nauwkeurige vliegensvlugge AutoFocus en snelle beeldreeksen (burst)nodig. De Canon EOS 80D voorziet in deze met een 45-punts cross-type AF-systeem. Zelfs flitsende sporten onder schijnwerpers gaan deze spiegelreflexcamera haarscherp af. Slecht licht vormt tot -3 EV geen bezwaar.
Met het 45-punts cross-type AF-systeem kiest de gebruiker vrij uit een AF-punt of AF-gebied dat bij de te maken compositie past. Kortom meer precisie en controle over grotere focusgebieden ongeacht waar het onderwerp zich binnen het frame bevindt. Bij het gebruik van verschillende lenscombinaties en extenders kan de EOS 80D dankzij 27 AF-punten het scherpstellen bij f/8 ondersteunen. De burstrate haalt met gemak zeven beelden per seconde.

Body
Dankzij de 24,2 Megapixel APS-C CMOS-sensor en DIGIC 6-processor zijn de beelden gedetailleerd, kleurrijk en sfeervol en kunnen ze direct worden bewerkt en weergegeven. En 7560-pixel RGB+IR-meetsensor beoordeelt vooraf de opname. Deze meetsensor detecteert zowel infrarood- als zichtbaar licht. Een echt professionele eigenschap is de circa 100% dekking van het foto/videobeeld door de intelligente viewfinder. Je kunt echt alles zien tot aan de rand van het frame in beeld. En de informatie betreffende de verschillende opname-instellingen blijft gewoon zichtbaar. Waar het onderwerp niet verstoord mag worden maak je onopvallend foto’s op de stille continue modus van 3 fps.

Beeldprestaties
Canon schermt met natuurlijk ogende opnamen bij weinig licht. Dat klopt in de praktijk ook wel. Je maakt zelfs sfeervolle foto’s als het lichtniveau daalt met een groot ISO-bereik van ISO 100 -16.000 (H:25.600). Een flitser is vaak niet nodig en er staan een stuk snellere sluitertijden ter beschikking.
Flikkerend kunstlicht kan zowel de belichting als de correcte weergave van kleuren in de war brengen. De functie knipperdetectie zorgt voor consistente belichting en kleur wanneer de fotograaf continue opnamereeksen maakt bij flikkerend kunstlicht. Interessante creatieve mogelijkheden ontstaan door de combinatie de Canon Speedlite-flitsers. Je kunt deze van de camera halen en elders opstellen en vervolgens bedienen met de geïntegreerde Speedlite Transmitter van de EOS 80D.

Video
Hoewel de Canon EOS 80D in de eerste plaats een (semi-)professionele fotocamera is presteert dit toestel lang niet gek bij video. Dan wel Full HD van 1920 x 1080 pixels maar dan wel in de kwaliteit van een middenklasse camcorder.
Je kunt voor de Dual Pixel CMOS AF-gevoeligheid en snelheid voor video’s apart instellen. Zo past de videograaf de scherpstelling aan op de opnamesituatie om desgewenst een langzame, natuurlijke of snelle look in je video creëren.
Bij het opslagformaat is er keuze uit de MP4- en MOV-bestandsindeling. Idem verschillende framerates en codecs voor eenvoudige bewerking en opslag.
Canon brengt voor video de optimale lenscombinatie in de vorm van het flexibele en hoogwaardige EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM met Nano USM. Dit video-objectief is geoptimaliseerd voor het soepel en stil scherpstellen voor zowel videoshots als supersnelle AF voor foto’s. Aan te bevelen valt de combinatie met de optionele Power Zoom Adapter PZ-E1. Deze adapter verzorgt de precieze zoomregeling tijdens het opnemen van video’s.
Een sterk punt dat nog op te veel videofilmende fotocamera’s ontbreekt is de handmatige volumeregeling van het geluid. De videofilmer bepaalt zelf het geluidsniveau naar de eigen maat en smaak. Aansluitingen voor de hoofdtelefoon- en externe microfoons ontbreken niet. Last but not least bij video het uitklapbare en kantelbare LCD-screen. Dat geeft ten minste dezelfde kijkfunctionaliteit als bij de betere camcorder met naar keuze het LCD-scherm of optische zoeker.

Draadloos
WiFi hoort er in het tijdperk van thuisnetwerken, social media en ergonomische bediening op afstand gewoon bij. Schiet jouw foto’s en video’s wireless vanaf een compatibele smartphone of tablet met realtime weergave van de actie en controle over de instellingen. Canon levert gratis de Camera Connect-app om JPEG-bestanden en MP4-video’s met volledige resolutie snel te classificeren en over te dragen naar een compatibele smartphone of tablet voor gemakkelijk delen terwijl je onderweg bent. Tevens is er een directe NFC-verbinding. Je sluit de camera direct met een enkele tik aan op compatibele Android-apparaten dankzij NFC-technologie. Idem het eenvoudig verbinden van de EOS 80D camera via een WiFi-sleutel.

Overige eigenschappen en praktijk
De Canon EOS 80D beschikt over een voor deze klasse nieuw dempingssysteem voor de spiegel. Dit was bij de grotere professionele broers al gangbaar. Dankzij de comfortabele bodygrip ligt deze camera prima in de hand. En alle knoppen zitten waar de Canon-gebruiker hen verwacht. Tussen de ISO 100 en 800 presteert deze Canon optimaal. De ruis valt tot ISO 3200 weinig op.
Het 3 inch touchscreen met 1 miljoen dots valt ook bij wat meer licht goed te gebruiken. Het nieuwe AF-systeem en de Full HD videokwaliteit overtuigen in de praktijk. Daarnaast natuurlijk een dijk van een fotocamera.

Conclusie
Zoals wij bij de intro al opmerkten doet de videofilmende fotocamera qua beeldkwaliteit niet onder voor de hogere middenklasser camcorder. Als je ook veel fotografeert en creatief aan de slag wilt zijn beide hier besproken camera’s een aantrekkelijke keuze. De Panasonic om diens 4K en ingenieuze technieken voor beeldbewerking. En de Canon EOS 80D om dienst professionele actiemogelijkheden en hoogwaardige Full HD video.

Ulco Schuurmans

 

2 Comments

 1. Ik heb net een Sony rx 100 v, aangeschaft , echter snel retour gebracht, Hij videofilmt 5 minuten op K 4 en schakelt uit…….jullie schrijven nooit hierover, dit is echt onacceptabel……. Te weinig filmtijd dus……
  Dus praat niet over video opnames met fotocamera…..
  Jacques outermans

 2. En nog een nieuwe testonderwerp voor jullie….. Ik heb nu aangeschaft de Panasonic vxf 990. 4 k videocamera….. De netvoeding hiervoor is 5,2 volt usb……heerlijk nu hoef ik geen dure extra batterijen meer te kopen…deze camera filmt meer dan 90 minuten op een powerbank van 4400 mAh..via de netvoedinginput
  Ik gebruik de pulse van action van 6 euro…..
  Een orgineel extra merkaccu kost bijna 100 euro…
  Een geweldige oplossing op deze manier……..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De ideale reisgenoot
Olympus heeft haar bekroonde OM-D-serie uitgebreid met een nieuw model: de OM-D E-M10 Mark III. ...