Groothoek set 02_640

Vakantiegadgets: Voorzetlenzen voor de iPhone

Redactie Accessoires Reviews

De mobiele telefoon, en zeker de smartphone, blijft nooit thuis. Zeker niet tijdens een vakantie en bij andere uitstapjes. Het aardige van een smartphone is dat deze zeer veelzijdig is in het gebruik met een mobiliteit in optima forma. De kwaliteit van foto en film is inmiddels zo hoog dat je jezelf kunt afvragen of de camcorder en het fototoestel nog wel mee moeten. En wat zijn er voor extra’s beschikbaar waardoor het filmen en fotograferen op reis nog leuker wordt? Henk Dijkstra test in de praktijk een handige set voorzetlenzen voor op zijn iPhone.

De set voorzetlenzen, aangeschaft voor € 15,- op De Bazaar in Beverwijk, bestaat uit drie objectieven en een handig – van microfiber gemaakt – opbergzakje waarmee je tevens de lenzen kunt ‘poetsen’ of het scherm van je iPhone vetvrij kunt maken. In een kunststof hoekstukje op de voor- én achterkant zit een voorzetlensje gemonteerd. Een Fisheye aan de ene kant en een 0.67-groothoek aan de andere kant. De groothoek bestaat uit twee delen. Door het voorste gedeelte los te schroeven blijft er een close-up/macrolens over, waarmee we van dichtbij kleine voorwerpen beeldvullend kunnen opnemen. Door het hoekstukje om de iPhone te klemmen komt het voorzetobjectief pal voor de lens van de ingebouwde camera. De pasvorm is niet 100% en hierdoor zit het hoekstukje een beetje los. Klikken we echter eerst een dunne cover om de iPhone, dan past het hoekstukje met de beide objectieven prima. Ondanks de zeer geringe afmetingen van dit accessoire is de mechanische constructie solide.

Praktijk

Onze eerste test doen we met de Fisheye-voorzetlens. Na het aanzetten van de iPhone en het selecteren van de camera zien we direct wat er met een ‘Fisheye’ wordt bedoeld. We hebben heel veel in beeld, maar er is ook een gigantische cirkelvormige vervorming met vignettering rondom met een behoorlijke scherpte-terugloop naar de randen. Schakelen we van fotograferen over naar film, dan is de vervorming en vignettering duidelijk minder, maar de onscherpte aan de randen blijft. We plaatsten de set op het dashboard van onze auto en filmden zo de autowasbeurt in de plaatselijke wasstraat. Met als resultaat een grappige inkijk in het proces van de geautomatiseerde wasstraat.

Met de groothoek voor de lens, na het omdraaien van het hoekstukje, is de beeldhoek kleiner en is ook de vertekening en vignettering minder zichtbaar. Het leukste gedeelte van dit setje is het close-up/macrogedeelte van de groothoek-voorzet. Voorwerpen op slechts enkele centimeters van de lens komen, zoals gezegd, beeldvullend in beeld.

iPhone_fisheye

Conclusie

Voor wie graag reist en wat van zijn of haar opgedane ervaring op foto en/of film wil vastleggen zonder meer mee te nemen dan de iPhone, is deze set voorzetlenzen de aanschaf waard. Door flink te experimenteren met de set zijn de meest gekke en bijzondere opnames mogelijk. Het is dus een aanvulling op de foto- en videomogelijkheden van de iPhone. De optische kwaliteiten van deze set zijn niet ‘de top’, maar dat was ook niet te verwachten. Tijdens een rondje shoppen in de iTunes-App Store blijkt dat er veel apps beschikbaar zijn die inspelen op de creativiteit van de gebruiker. Denk aan Instagram, FiLMiC Pro, iMovie en Pinnacle-studio.

Heeft u zelf video-ervaringen met uw smartphone? Deel deze met de lezers van Digital Movie. U kunt uw bestand via het formulier ‘Nieuws insturen’ uploaden. Publiceren wij uw ervaring, dan krijgt u een jaar lang gratis Digital Movie in uw digitale mailbox. Vergeet niet uw ervaringen te fotograferen: een verhaal zonder een of meer leuke foto’s is maar een half verhaal.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
bluesound introductie
Review Bluesound Vault en PowerNode
‘Streaming audio’ is aan een stevige opmars bezig. Wie een nieuw hifisysteem aanschaft, wordt door ...