Vakantiegevoel met de videocamera (deel 2): onthaasten op Texel

Redactie How to Video opnames

Archief: Digital Movie 103-2015 (mei/juni 2011)
Vrije tijd wordt geassocieerd met een gevoel van plezier en ontspanning. En dat doe je samen met de videocamera. Richard Helwig bezocht verschillende bezienswaardigheden en musea op Texel voor een kritische beoordeling.

Al eerder werd in de serie artikelen ‘Cameravriendelijk… of niet?’ aandacht besteed aan de mogelijkheid om er in Nederland met de camera op uit te trekken. Waar je het beste naar toe zou kunnen gaan. Dit artikel richt zich specifiek op wat er op Texel voor de lens te krijgen is. Kies wat je leuk vindt en ga erop af!foto_002_artikel_texel
Overigens zijn in het vorige deel van dit artikel al een aantal zeer geschikte onderwerpen genoemd (o.a. De Slufter, Jan Plezier Texel, Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel en de vuurtoren). Die zijn daarom nu niet meer meegenomen in deze beoordeling (maar zeker niet minder waard om naar toe te gaan).

1. Markant
Op de eerste plaats beoordeeld: een opname (in groot totaal) van het markante kerkje in Den Hoorn. Maak meteen een paar opnamen van dit hooggelegen dorpje op de zuidpunt van Texel. De oude straten met de huisjes en geveltjes doen je herinneren aan de tijd dat loodsen en walvisvaarders hier onderdeel uitmaakten van het dagelijkse leven. Dit dorpje ontstond na 1398. De nederzetting ‘De Oude Hoorn’ was tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten door de Hoeksen verbrand. Den Hoorn is ontstaan op één van de keileemopduikingen.
Beoordeling: zeer cameravriendelijkfoto_003_artikel_texel

2. Verrassen
Je hoeft niet altijd een bestemming te hebben om naar toe te gaan. Want Texel met de camera verkennen doe je het beste te voet of met de fiets. Zo kom je op de meest vriendelijke plekjes. Het is onnodig om van tevoren een route uit te stippelen. Op het eiland zijn genoeg bewegwijzerde routes te vinden. Zo kun je door de duinen gebruik maken van veel paden. Laat je verrassen (maar pas op dat er geen zand in de camera terecht komt)!
Beoordeling: zeer cameravriendelijk

3. Biertje?foto_004_artikel_texel
Is het even slecht weer? Zelfs dan is er geen reden te bedenken om niet met de camera aan de slag te gaan! Een unieke mogelijkheid om een film te maken over het brouwen van het Texels speciaalbier doe je in de brouwerij in Oudeschild (Schilderweg 214). Gedurende vele jaren brouwen de Texelaars met passie hun bier met ingrediënten van het eiland. Maak opnamen van hoe de brouwers werken en laat de kijker zelf ontdekken waarom dit bier zo speciaal is. Filmen is hier toegestaan. De rondleiding gaat langs onder andere het brouwhuis met de koperen ketels, de lagerruimte waar het bier rijpt, de vergistingsruimte en de bottelarij. Je moet snel handelen want de andere bezoekers blijven natuurlijk niet wachten op filmers die hun camera eerst nog uitvoerig moeten instellen. De rondleiding wordt afgesloten met een proefplankje met vier soorten Texels speciaalbier. En dat is een uitstekende opname om de film mee te eindigen.
Beoordeling: zeer cameravriendelijk.

4. Aangespoeld
Jutters vertellen je graag verhalen voor de camera. Hun vondsten en avonturen blijven iedereen boeien. Laat de kijker zien wat er ooit is aangespoeld op het strand van Texel. Zo staan op het buitenterrein van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora (Pontweg 141 a, De Koog) vele curieuze voorwerpen uitgestald. Daar kun je met de camera een paar uurtjes doorbrengen.
Beoordeling: zeer cameravriendelijk.foto_007_artikel_texel

5. Walvissen
Zeg je Texel, dan zeg je Ecomare (Ruijslaan 92, De Koog). Bijzonder is de expositie van op de Wadden gestrande walvissen. Je kunt zelf aan de kijker laten zien hoe immens groot een potvis is. In de Walviszaal zijn zes skeletten van heel dichtbij te bekijken. Allemaal van walvissen en dolfijnen die op of in de buurt van Texel zijn aangespoeld.
Beoordeling: zeer cameravriendelijk.

6. Aantrekkingskracht
In de Oudheidkamer (Kogerstraat 1, Den Burg) is te zien hoe de zeevaart altijd een grote aantrekkingskracht heeft weten uit te oefenen op de Texelaars. Bijvoorbeeld voor Aagje Luijtsen, een jonge zeemansvrouw die in de achttiende eeuw talloze brieven schreef aan haar geliefde man op zee. Vergeet geen opnamen te maken van de kleinste openbare kruidentuin van Nederland. Hier tref je ruim honderd soorten planten en struiken aan. En dan te bedenken dat de tuin slechts zeventig vierkante meter groot is.
Beoordeling: zeer cameravriendelijk.

7. Door het bos
Ben je met de kinderen op Texel, ga naar manege Kikkert (Bosrandweg 277, De Koog) en maak er gewoon opnamen van. Leuk voor later! Het is de ideale plek om kennis te maken met paarden en pony’s. Voelen de kinderen zich vertrouwd dan kunnen ze op een pony, vanzelfsprekend onder begeleiding, een ronde door het bos maken. Een prima filmonderwerp!
Beoordeling: zeer cameravriendelijk.

8. Springenfoto_005_artikel_texel
Spectaculaire opnamen maken zonder zelf de lucht in te hoeven? Dat kan op Paracentrum Texel (Postweg 120, De Cocksdorp). Vanaf een afstandje kun je opnamen maken van waaghalzen die het aandurven om vanuit een vliegtuig te springen, zelfstandig door de lucht te vallen en de parachute te openen. Hou wel rekening met de belichting want het risico op het verkrijgen van te donkere opnamen ligt op de loer (door de grote hoeveelheid aan licht als je omhoog moet filmen). Handmatig instellen kan nodig zijn!
Beoordeling: zeer cameravriendelijk.

9. Verse melk
Even genieten tussen alle bedrijven door? Maak meteen even een paar opnamen als je ijs gaat eten op de IJsboerderij (Hollandseweg 2, De Cocksdorp). Hier maakt men ijs met verse melk, afkomstig van eigen melkkoeien. Deze dieren lopen, als het weer het toelaat, buiten in de wei te midden van natuurgebied De Roggesloot. Hier vind je met de camera nog de rust en stilte die de Texelse noordkop zo uniek maakt.
Beoordeling: zeer cameravriendelijk (en lekker!)

10. Weinig veranderd
In ‘t Walvisvaarders Huisje (Herenstraat 49, Den Hoorn) wordt teruggegaan naar het begin van de 18e eeuw. Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevoer met lange reizen op zee, kocht dit huisje in 1729 en woonde hier met zijn vrouw en kinderen. Het is aan de succesvolle vangsten op de walvisvaart te danken dat hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen heeft kunnen nalaten in de vorm van een prachtig interieur. Sinds die tijd is er maar weinig veranderd. Het is of de tijd hier stil heeft gestaan. Erg ruim is het er niet, dus je kunt er pas filmen als je op een rustig moment komt.foto_006_artikel_texel
Beoordeling: matig cameravriendelijk (beperkte ruimte).

11. Zeebodem
Op de eerste verdieping van Kaap Skil (Heemskerckstraat 9, Oudeschild) bevindt zich een collectie aan archeologische schatten van de zeebodem. Ook vondsten van Texelse duikers zijn tentoongesteld. Sommige voorwerpen liggen onder water, om deze goed te houden. In het souterrain van het gebouw bevindt zich de maquette van De Texelse Reede. Veel onderwerpen zijn moeilijk te filmen omdat simpelweg het licht ontbreekt.
Beoordeling: soms matig tot niet cameravriendelijk (slechte lichtomstandigheden).

Op de zandplaat
Vanuit Oudeschild kun je dagelijks met de camera een lange boottocht maken over de Waddenzee. Zo kun je opnamen maken van deze wonderlijke zoogdieren in het wild. Let wel op. In mijn geval ging er door de hevige deining van de vissersboot een golf water over de camera heen. Vooraf plaatsen reserveren kan in het hoogseizoen handig zijn.
Beoordeling: niet cameravriendelijk (kans op waterschade).

Informatie
In een museum krijg je een oneindige hoeveelheid aan informatie. Maak foto’s van de teksten die bij de voorwerpen staan weergegeven. Zodoende kun je een selectie van die gegevens bij de montage in het gesproken commentaar verwerken.

Kustpark Texelfoto_008_artikel_texel
De auteur van dit artikel verbleef voor het maken van dit artikel in een huisje op het Kustpark Texel. Het voordeel van het huren van een eigen huisje is de bewegingsvrijheid die je hebt. Op dit park kun je kiezen uit een comfortabele bungalow of chalet. Stap ‘s morgens de deur uit en sta meteen met de camera in een omgeving waar je alle kanten uit kunt. Het park is compleet uitgerust met een subtropisch zwemparadijs (gratis toegang voor gasten), sauna, Turks stoombad, zonnebank, tennisbanen, midgetgolf en jeu de boules baan.
Alle informatie vind je op www.roompot.nl. Hier kun je eenvoudig jouw vakantie boeken. Of bel met de klantenservice: telefoon 0900-8810 (€ 0,20 p/m). Vanuit België: 070-778899 (€ 0,18 p/m).

Conclusie beoordeling
Texel biedt veel mogelijkheden om bezienswaardigheden en musea te bezoeken waar je geschikte opnamen van kunt maken. Vrijwel overal mag worden gefilmd en worden er geen lastige vragen gesteld. De musea beschikken over een goede informatievoorziening over wat er aan onderwerpen te vinden is. Dat gebeurt met behulp van bordjes, plakkaten en schermen. Die zijn soms moeilijk uit beeld te houden als je onderwerpen in een bepaalde compositie wilt hebben. Veel musea maken gebruik van gemotiveerde vrijwilligers die aanvullende informatie verstrekken en die best bereid zijn je te helpen.

Richard Helwig

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
WQHD-monitor
BenQ presenteerde op de FMX in Stuttgart, de BenQ PV270. Een monitor met IPS-technologie, die ...