Veel gestelde vragen (deel 11)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 124-2018
Hoe maak ik een still uit een videoclip?
Een fotobeeld (still) uit een reeks videobeelden halen en bewaren kan op meerdere manieren. Wij bespreken er twee:
• Een groeiend aantal videofilmende fotocamera’s bieden het opnemen van 4K of 6K videoclips als een snelle manier van burst-fotografie. De snelheden variëren van 25 tot 60 beelden per seconde. Achteraf kan je dan met een cameramenu de gewenste stilstaande beelden selecteren en bewaren.
• De tweede methode is met behulp van montagesoftware. Daar zit vaak een optie zoals Freeze Frame of Still in een menu. Geef met de cursor het gewenste beeldje in de videoclip aan en activeer de still-bewerking. Sla het aldus ‘bevroren’ beeld op onder een passende naam.

Meerdere accessoires en een flitsschoen?
De hotshoe, ook wel accessoire- of flitsschoen genoemd, dient bij videofilmen met name voor het plaatsen van extra lampen, microfoons en viewerschermpjes op/aan de camerabody. Maar wat te doen als je maar een hotshoe hebt en meerdere accessores wilt inzetten?
Daarvoor zijn er drie veelgebruikte mogelijkheden: Als eerste de zogenaamde flitsbeugel. Bij voorkeur eentje met een handgreep. Die beugel schroef je onder de camera vast in de statiefaansluiting. Dan heb je een extra accessoiresschoen op deze beugel.
Handig is ook een balhoofd op de flitsbeugel. Dan kan je een lamp of microfoon alle kanten uitdraaien De positie naast de camera geeft ook een meer aangename lichtval. Een extra handgreep biedt meer stabiliteit. Een variant van de flitsbeugel is een v-vormig exemplaar met wel drie extra hotshoes. Ruimte genoeg voor twee lampen en een microfoon of een combinatie met een viewerscherm.
Een kooivormige (cage)- of rig-constructie biedt dezelfde mogelijkheden als de flitsbeugel maar dan met betere handgrepen. De hotshoes zijn verschuifbaar op de rods (= cilindervormige of Mecano-achtige beugels).
Let op met de aanwezige contacten op de hotshoe. Die mogen accessoires niet kortsluiten. Vooraf altijd even controleren. Veilig is een geheel plastic hotshoe en/of accessoire zonder contacten.

Hoe lang gaat een camera mee?
De moderne camcorder en videofilmende fotocamera bevat steeds minder mechanische onderdelen. Daarom gaan ze ook langer mee. Dit in tegenstelling tot camera’s die nog tape transporteren. Die hebben regelmatig onderhoud nodig!
In de praktijk gaan de betere camerabodies zo’n vijf tot tien jaar mee. Een sluiter blijft een punt van een paar honderdduizend bewegingen. Verder zijn stoten, vallen, vocht, zand, hitte en koude factoren die het cameraleven kunnen verkorten!
Een geheel andere factor vormt de veroudering van de techniek. Bij de AF, lichtgevoeligheid, het dynamisch bereik, mogelijkheden tot beeldcorrectie en nieuwe instelmogelijkheden. Het is maar wat je echt nodig hebt en dat is vaak niet steeds het nieuwste van het nieuwste. Verwisselbare objectieven gaan nog veel langer mee dan camerabodies. En niet vergeten om regelmatig de firmware te updaten. Dat maakt je camera weer jong.

Hoe groot moet de beeldsensor zijn?
Een vraag die regelmatig binnenkomt en daarom alles nogmaals op een rijtje gezet. De maat van de beeldsensor wordt opgegeven als de diameter in inch. Hoe meer inch des te groter de beeldsensor.Een andere veel gebruikte term is die van fullframe. Bij fotografie betekent dat de afmetingen van de traditionele 35 mm film, 36 x 24 mm.In geval van video zijn er twee opties bij full-frame: Men bedoelt of de 35 mm foto-afmetingen of de Super 8 35 mm moviefilm-variant daarvan. Let op de fotofilm loopt horizontaal en die van bewegende film verticaal.
Er zijn drie belangrijke voordelen van een grotere beeldsensor:
1. De lichtgevoelige Photosites (vormen de pixels) zijn groter en maken daarmee de camera lichtsterker.
2. Er passen meer pixels op dezelfde beeldchip.
3. Je kunt extra sensorruimte benutten voor kwaliteitsverhoging zoals overscan.
Bij een hobbycamera voor video bevelen wij 1/3 tot ½ inch aan. Wie lichtsterker wil dan komt de volledig 1 inch of Micro Four Thirds beeldsensor in aanmerking. En wie het onderste uit de ‘beeldkan’ wil halen kiest voor fullframe.

Wat is de Bokeh?
Onder Bokeh verstaat men de kwaliteit van de onscherpte in de video- of foto-achtergrond. Die onscherpte (Bokeh op zijn Japans) maakt het onderwerp los van de achtergrond. Van groot belang is dat de Bokeh er netjes en zonder rare artefacten uit ziet. Dit is afhankelijk van het aantal diafragmalamellen, hoe fraai het diafragma cirkelvormig is en de constructie van het objectief. Je krijgt de mooiste Bokeh door het diafragma zo wijd mogelijk open te draaien.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
FUJIFILM FUJINON XF16mmF2.8 R WR objectief
FUJIFILM maakt bekend dat zij eind maart de FUJINON XF16mmF2.8 R WR gaat toevoegen aan ...