Veel gestelde vragen (deel 12)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 125-2019
Welke camerariem?
Een camcorder of fotocamera in de hand houden is op den duur vermoeiend met een minder vaste hand tot gevolg. Ook bestaat de kans op het per ongeluk uit de handen glijden of stoten. Een (meegeleverde) camerariem of polsbandje kan daarvoor een goede remedie zijn.

De standaard meegekomen camerariem is nogal eens ongemakkelijk. Dat ding hangt om je nek, de body bengelt op de buik en de riem oog wat dunnetjes. Een zogenaamde camerasling kan dat verhelpen. De body hangt op je zij en de riem rust op de schouder in plaats van de nek te belasten. Een aantal modellen heeft ook verstelbare lussen zodat de camera of camcorder snel paraat voor de neus is. Plus geen riemdelen in de weg. Een bijkomend voordeel is dat de sling rotsvast in de statiefaansluiting onderaan het camerahuis te bevestigen valt. Draaibaar en bruikbaar voor meerdere apparaten.
Polsbandjes zijn een kortere tijd handig. Je gaat het gewicht van de body op den duur wel voelen. Een alternatief is een cameraharnas. Daaraan klik je de camera vast en haalt deze er weer af om op te nemen. Doorgaans gaat er dan een statiefplaatje met snelkoppeling onder de camerabody.

Is Full HD (2K) niet verouderd?
Ronduit nee! Het is en blijft waarvoor je de resolutie eigenlijk nodig hebt. Op de meeste flatscreens en het internet of videogames is een resolutie van 2K (1920 x 1080 pixels) meer dan voldoende. Er zijn twee belangrijke voordelen:
1. Full HD-techniek is helemaal uitgerijpt en een stuk goedkoper dan 4K.
2. Er is mindere zware montagehardware voor nodig.
UHD 4K levert met pixels een viermaal zo hoge resolutie als 2K. Ideaal als je de meest scherpe mastertape wilt vervaardigen of tijdens de montage gaat inzoomen. Als belangrijkste nadelen gelden dat echt 4K (3840 x 2160 pixels) nog altijd stevig aan de prijs is (goedkopere modellen geven niet de verwachte kwaliteit) en er een relatief prijzig zwaar montagesysteem vereist is.

Hoe in 360 graden opnemen en monteren?
Het ronkijken in een realistische 360 graden omgeving geeft een totaal nieuwe ervaring bij video. Je kunt losse 360 graden clips maken maar deze ook integreren in een conventionele montage. Er zijn een aantal zaken van belang:
• Je hebt ook een echt goede 360 graden camera nodig. Goedkopere typen en opzetstukjes voor de smartphone stellen regelmatig teleur. Zo’n € 300,- tot € 600,- voor een model van Kodak, Richo, GoPro, 360Fly of Insta ben je toch al echt snel kwijt.
• Het onderwerp moet zich ook voor 360 graden videofilmen lenen. Je moet er doorheen kunnen lopen en/of vanuit alle beeldhoeken kunnen bekijken.
• Een handgreep voor het richten en meer zelf uit beeld blijven valt aan te bevelen. Vaak kan de software wel de hand of kop van de filmer wegretouchren maar beter van te voren al net aanleveren.
• En dan de montage. Is het 360 beeld al meteen goed of dient er nog het een en ander aan elkaar geplakt te worden om een echt volwaardig 360 graden view te krijgen? Bij het importeren in een montageprogramma letten op het soort videobestand (compatibel?) en of het formaat eerst aangepast moet worden.

Wat is pixelshift?
Een methode om het oplossend vermogen en kleurweergave van de gemaakte beelden te verbeteren. Bij de fotografie gaat het daarbij om meerdere opnamen na elkaar. Steeds zijn de gemaakte fotobeelden 1 pixel verschoven.
Voor de van huis uit kleurenblinde (ziet alleen grijstinten) beeldsensor zitten filters die de RGB-kleuren zowel scheiden als waar nodig te versterken. Bij een enkelvoudige opname worden op de beeldsensor zo verschillende kleurgebieden aangebracht en later tot een foto gemixt. Maak je meervoudige opnamen (doorgaans vier) achter elkaar en beweegt de beeldsensor telkens 1 pixel dan staat er steeds een ander filter voor de lichtgevoelige sensordelen. Bij elkaar opgeteld geeft dat in de samengestelde foto een veel natuurgetrouwer beeld, meer beelddetails en scherpte. Een voorwaarde is wel dat het onderwerp en camerabody tijdens de opnamen niet bewegen.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De nieuwe VEGAS Movie Studio 16
VEGAS Creative Software presenteert de geheel nieuwe VEGAS Movie Studio 16. Krachtige nieuwe functies stellen ...