Veel gestelde vragen (deel 13)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 126-2019
Reparatie buiten de garantieperiode of bij grijze import?
Wat te doen als een camera, objectief, flitser, statief of videoprojector stuk gaat? Buiten de garantietermijn. Of nog lastiger in geval van grijze import?

Is de fabrieksgarantie van in de Benelux officieel geïmporteerde apparatuur verstreken dan wil dat nog niet zeggen dat deze ook echt verlopen is. Neem als eerste contact op met de verkopende bakstenen- of webwinkel. Is het een defect dat je op deze termijn redelijkerwijs nog niet mag verwachter dan dient de verkoper dit naar tevredenheid van de klant op te lossen. Ook de importeur kan in deze coulance vertonen.
In geval van grijze import wil de Nederlandse importeur deze regelmatig geen garantie geven. Ze controleren de serienummers! Terugsturen naar de buitenlandse leverancier stuit regelmatig op extra op kosten, lastige procedures en lang wachten. Is er geen garantie meer dan kan je ook zelf of via de foto/videovakhandel een deskundig reparateur benaderen. Bijvoorbeeld: CamTech, Belgiëlaan 1E, 2391 PH Hazerswoude, tel: 0172-230270.
Ga zonder kennis van zaken niet zelf aan het prutsen! Zoiets levert vaak nog meer (niet meer te repareren) schade op.

Microfoon opsteken en meteen ook opnemen?
Je slaat drie audiovliegen in één klap met een miniveldrecorder voor audio voorzien van ingebouwde microfoons. Deze plaats je dan in de accessoireschoen van de camera. Als eerste beschikken deze minirecorders in de betere klasse over uitstekende microfoons voor stereo links en rechts. Veelal vallen de richting/opnamehoek, het volume en ruisreductie ook nog handmatig in te regelen. Een enkel exemplaar beschikt zelfs over drie ingebouwde microfoons waarbij de derde speciaal de diepere lagere diepe tonen van het geluidsspectrum registreert.
Als tweede biedt de externe opsteekfieldrecorder in het algemeen een aanmerkelijk betere opnamekwaliteit dan de geluidselektronica van de camcorder of videofilmende systeem/spiegelreflexcamera. Dit zowel qua het frequentiebereik, de sampling (aantal malen per seconde en het aantal kHz) als de ruis en natuurlijk klankweergave (in de ruimte). Dikwijls kan je ook nog een extern mengpaneel of de zaalinstallatie op de minirecorder aansluiten.
De opslag gaat doorgaans op een SD-kaart. Diverse exemplaren hebben tevens een flink intern flashgeheugen en ook een USB-aansluiting.
Als derde de geringe afmetingen en het zeer lage gewicht. Lekker makkelijk mee te nemen en de camera wordt nauwelijks zwaarder.
Bekende merken voor dergelijke mini-audiofieldrecorders zijn Zoom, Olympus, Tascam, Roland en Yamaha. N.B.: Je kunt deze mini-audiorecorders ook prima gebruiken voor het opnemen van kleinere muziekuitvoeringen.

Wat betekent splashproof?
Over deze term bestaat de nodige verwarring. In ieder geval heeft het met opspattend water te maken. Bij de eenvoudiger vormen van splashproof betekent dat je bij lichte regen en opspattend water gewoon kunt blijven doorgaan met videofilmen en fotograferen. De camerabody en het objectief beschikken daartoe over extra rubberen afdichtingen. Dat werkt meteen ook tegen het weren van stof, vuil en zand. Bij foto/videotassen geldt ongeveer hetzelfde voor de naden en ritsen.
Een wat steviger splashproof (= bescherming) doorstaat in tal van gevallen ook een klein overslaand golfje of kortdurende onderdompeling. De apparatuur daarna wel meteen met een doek droogmaken! Tegen duiken en langer geheel kopje onder biedt splashproof echter meestal geen bescherming. Daarvoor het een speciale onderwaterhoes of duikproof-frame/camerahuis nodig.

Ik kan toch net zo goed met de smartphone video- of fotograferen?
Dat lijkt een heel aantrekkelijke optie. Lekker compact en altijd bij de hand. Toch kleven hieraan de nodige bezwaren bij serieus hobbygebruik. De meeste smartphones hebben best aardige camera’s en ook microfoons aan boord. Dat volstaat zeker bij snapshots en opnamen waarbij de uiteindelijke kwaliteit van Video en Audio (AV) er niet zo toe doet. Echter kan de smartphone uit de goedkopere klasse op AV-kwaliteit niet concurreren met de betere hobby-camcorder of -fotocamera. Ook het gebruiksgemak van echte camera’s en objectieven scoort aanmerkelijk hoger.
Maar die high-end smartphones van Samsung, Apple en Sony hebben toch zeer hoogwaardige camera’s en prima microfoons aan boord? Dat klopt als een bus. Echter kan je voor dezelfde prijs ook een behoorlijk goede camcorder of (videofilmende) fotocamera aanschaffen. Dan ligt de beslissing bij de aanwezige instelmogelijkheden en extra opties. Bij standaard-opnamesituaties zal er weinig verschil in beeldkwaliteit zijn met een camera die hetzelfde kost. De gebruikskwaliteit van de smartphone kan zelfs beter zijn. Maar dan komt het. De beperkingen bij het zoombereik, handmatige correcties, beeld stabilisatie bij tracking, het in de handhouden, de beschikbare hoeveelheid opslaggeheugen en het bevestigen van accessoires komen al snel pijnlijk aan het licht. Er valt wel het nodige aan te doen met opsteekmicrofoons, extra geheugenkaartjes, klem/magneet-objectiefjes en een leuke gimbal. Maar er ontstaat al snel een soort aangeklede kerstboom en het eindresultaat is toch net wat minder.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Hifi Number One: Authorised Optoma dealer
Optoma bracht recent gezamenlijk met partner KlankBart een onverwacht bezoek bij Hifi Number One met ...