Veel gestelde vragen (deel 14)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 127-2019
2K, 4K of 8K TV?
Hoeveel resolutie in K (= 1.000 beeldlijnen) moet je flatscreen nu eigenlijk hebben? Dat hangt in de eerste instantie af van de grootte van het beeldscherm en de afstand waarop de kijker daarvanaf zit. Logisch is dat een groter beeldscherm en het er relatief dichtbij zitten om een hoger aantal K’s vraagt. Anders is het niet mooi scherp en gedetailleerd. Vanaf 55-60 inch schermen begint 4K UHD daarbij pas echt tot zijn recht te komen.

De volgende vraag is of er ook daadwerkelijk 4K beeldmateriaal beschikbaar is? In de dagelijkse praktijk van tv-uitzendingen, kabelkanalen en internet gaat het vaak om 2K of lager. Weliswaar kan een 4K TV lagere kwaliteiten omhoog rekenen doch het blijft natuurlijk behelpen. Uiteraard heeft rechtstreeks 4K van de camcorder of zelf gemonteerd op USB of geheugenkaart wel degelijk zin. Verder geeft 4K meer kleuren en een groter dynamisch bereik dan Full HD 2K weer.
Dan 8K. Op de IFA en CES waren al verkrijgbare 8K flat-screens te zien. Best zinvol voor de echt grote beeldschermen als je daar ook het bijpassende beeldmaterialen voor hebt. En in 2022 komen de Olympische winterspelen op 8K beschikbaar.

Hoeveel fps?
Het aantal beelden per seconde (frames per seconde, fps) heeft invloed op het vastleggen van beweging en beeldscherpte. Bij voorkeur als volledig videobeeldje (de P van progressive) in plaats van interlaced (i).
In de bioscoop gebruikt men 24P voor het zogenaamde filmisch effect. Dat kan ook op een daarvoor geschikte flatscreen weergegeven worden. Standaard Europese PAL video draait bij 2K en 2K op 25 fps (30 Amerikaanse norm). Om sport en actie beter vast te leggen gebruik je beter 50 fps of 60 fps. Vanaf 100 fps krijg je slow motion. Er zijn al camcorders die 120-240 fps halen.
Let op: Bij hogere beeldsnelheden neem je ook idem dito veel meer beeldinformatie op. Dat kost extra rekentijd, interne datasnelheid en opslagcapaciteit! En is dus niet voor elke camcorder en/of geheugenkaart weggelegd.

Loont cashback en rebate?
Regelmatig zijn er kortingsacties van importeurs voor video- en fotoapparatuur. Na het indienen van de aanschafbon en het (online) invullen van een rebate- of cashback-formulier krijg je een deel van het bedrag op de eigen rekening teruggestort.
Er wel zijn een aantal mitsen en maren. Waar krijg je precies korting op? Een nieuw, al wat ouder of matig lopend model? Gaat het om body’s en/of combinaties met bijvoorbeeld objectieven? Hoe lang duurt de kortingsactie eigenlijk? Meestal moet je voor datum x iets gekocht hebben. Elders zonder cashback niet goedkoper? En let erop dat de verkoper de korting al niet in de geadverteerde prijs doorgerekend heeft.

Overscan en crop op de sensor
Film je bijvoorbeeld op 4K en legt de beeldsensor 6K vast dan spreekt men van overscan van 2K meer. Die extra beelddata gebruikt de elektronica voor onder andere verscherping, een beter dynamisch bereik, hogere lichsterkte en perfecte kleuren. Overscan is met name in zwang bij de betere camcorders en videofilmende fotocamera’s. De mate van overscan bij UHD varieert van 4,6 en 5 tot 5,7 en 6K.
Croppen heeft twee betekenissen. Als eerste een andere beelduitsnede om het videoformaat of de resolutie te wijzigen. Daarmee beïnvloed je tevens de scherptediepte en het brandpunt (wordt langer volgens de toegepaste cropfactor) van de gebruikte objectieven.
Een tweede betekenis is dat de fabrikant niet het gehele sensoroppervlak benut. Bijvoorbeeld een Full Frame 35 beeldsensor niet volledig gebruiken. Er zou dus meer uit gehaald kunnen worden dan het geval is. Een reden is om duurdere modellen van de eigen stal te beschermen.

Videokaart of on board Video-chip?
Een speciale videokaart heeft een aantal voordelen ten opzichte van alleen een on board videochip. Als eerste een eigen grafische processor (de GPU) die de centrale systeemprocessor (de CPU) veel werk uit handen neemt. Het renderen gaat daarmee een stuk sneller, efficiënter en vaak ook kwalitatief beter. Relatief onbekend is dat een GPU ook wordt ingezet bij kunstmatig intelligente berekeningen. Slimme NLE benut zowel de extra snelheid als smart bewerkingsmogelijkheden. Een videokaart biedt meer speciaal videogeheugen (V-RAM). Ook dat geeft meer snelheid en ontlast de processoren bij hun rendering.
Als laatste voordeel meer en solidere aansluitingen voor video-in en uit. Extra zijn het kunnen aansluiten van meerdere monitoren, op videonetwerken en stereoweergave. Heb je dat allemaal niet nodig dan volstaat een on board videochip prima.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Het UNICA-Filmfestival vindt plaats van 24 t/m 31 augustus 2019 in Hotel theater Figi te Zeist
Zo’n 25 landen presenteren hun beste niet-commerciële films, er zijn workshops, seminars en masterclasses. Dit ...