Veel gestelde vragen (deel 7)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 120-2018

Een wat ouder goedkoper model of de nieuwste camera?
De voorgaande versie of wat oudere modellen van video- en fotocamera’s zijn vaak nog gewoon te koop. En dat tegen nogal eens aantrekkelijke prijzen. Dan rijst toch altijd de vraag of een dergelijke niet meer geheel up to date camera eigenlijk nog wel voldoet?
Het antwoord is in de meeste gevallen gewoon ja. Natuurlijk zijn er verbeterde specificaties zoals bijvoorbeeld een iets snellere autofocus, meer scherpstelpunten, extra lichtgevoelig en nieuwigheden zoals postfocus, (foto-)stacking en snellere beeld-reeksen. Heb je die nieuwe specificaties echter allemaal niet nodig dan is een camera van twee a drie jaar ouder optisch en qua geluid meestal niet veel minder dan het recente model.

Valt een 500 mm spiegelobjectief aan te raden?
Voor verrassend weinig geld koop je een supertelekanon van 500-800 mm in de vorm van een spiegelobjectief. Voor gewone glasoptiek met een vergroting van 16 tot 24 maal ben je regelmatig een vermogen kwijt. Ook zijn de spiegelobjectieven nog eens lekker licht en compact van bouw.
Er zijn echter wel enkele deels te omzeilen nadelen. Bij een dergelijke sterke vergroting hoort een spiegelobjectief op statief te staan. De lichtsterkte van F 6.3 of F8 maakt scherpstellen en opnemen bij weinig licht lastig. Er is een niet zo fraai Bokeh (donutvormig) op de achtergrond. En de dieptescherpte is veelal minder dan verwacht. Bovendien kan het scherpstellen lastig zijn. Sommige modellen zijn niet spatwaterdicht. De optische en mechanische kwaliteit is vaak boven doorsnee en het geld, € 200,- tot € 250,-, meer dan waard.

Een extra video hard disk of SSD?
Voor de opslag van video, foto, en audio valt een extra schijf aan te raden. De goedkoopste optie is een snelle harddisk, de 7200 rpm HDD. Daarbij krijg je veel opslagcapaciteit voor relatief weinig geld.
De Solid State Drive is aanmerkelijk sneller (5-10 maal) dan de harde schijf. SSD valt aan te bevelen bij grote datastromen zoals die bij 4K video en het sneller opstarten en laten werken van montagesoftware. Tevens is SSD veel beter bestand tegen vallen en stoten als de HDD. Helaas wel een stuk duurder voor dezelfde opslagcapaciteit als een harddisk.

Wat en waarvoor is een microslider?
De zogenaamde microslider is een compacte rail met tandbeugel en zeer nauwkeurige verstelknoppen. Je schuift daarmee de camera echt per millimeter. Dat kan zowel van voor naar achter als van links naar rechts. Met de combinatie van twee sliders heb je allebei.
Gemonteerd op statief vormt de microslider de ideale oplossing voor macrofotografie. In plaats van het statief steeds een stukje te verplaatsen draai je gewoon de camera heen-en-weer. Een andere toepassing is die op een rig. Bij verschillende lengtes van objectief en/of accessoires verstel de camera gemakkelijker voor de FollowFocus en zonnekapbox (compendium).

Wat doet een videomixer?
In feite drie dingen:
• Het netjes (snel) kunnen schakelen tussen meerdere camera’s of andere videobronnen voor zowel beeld als geluid.
• Het aanbrengen van overgangseffecten (transitions) zoals overvloeiers (dissolve), slides, beeld in beeld en allerlei grafische maskers.
• Het aanbrengen van grafische opmaak in de vorm van logo’s, kaders, omrande vensters, station-ID’s, toegevoegde (geanimeerde) teksten en RSS-feeds. Dit noemt men downstreaming.
Videomixers, ook wel switchers (het snel schakelen tussen inputs, de cut) genoemd zijn er in vele varianten. Belangrijk zijn in ieder geval de resolutie en kwaliteit (Full HD of UHD 4K), hoeveel ingangsbronnen er zijn, de buffering en daarmee goede synchronisatie van beeld en geluid, het type en de kwaliteit van de effecten.
Let verder op het bedieningsgemak in de vorm van de T-bar (overvloei-pook), draai en drukknoppen. Om het mixen en switchen goed te kunnen volgen zijn een grotere viewer op het mixerpaneel en/of aansluiting op meerdere externe LCD/OLED-schermpjes of een monitor met splitscreen (= meerdere vensters op een scherm) gewenst.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Vogel’s: overname distributeur Lucodex BVBA per 1 april 2018
Vogel’s maakt de overname bekend van haar Belgische AV- en accessoire distributeur Lucodex BVBA per ...