Veel gestelde vragen (deel 8)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 121-2018

Een extra videohard disk of SSD? De goedkoopste oplossing voor (extra) opslagcapaciteit bij de videomontage is en blijft de harde schijf. Deze zowel in de variëteiten vast ingebouwd, extern naast de pc als portable. Afhankelijk van de gekozen aansluiting USB (2, 3 of C) en Thunderbolt (2 of 3) komen deze harddisk tot flinke snelheidsprestaties. Koop bij voorkeur de laatste hoogste connectorversie. De meerprijs betaalt zich snel terug.

Een Solid State Drive overtreft de snelheid van een topmodel harddisk al gauw 5 tot 10 maal. Het gebruik van een SSD schijf is ook vaak anders:
• Als bliksemsnelle opstartschijf van uw montage-pc.
• De SSD is doorgaans kleiner, kan makkelijk ingebouwd worden, heeft geen eigen voeding nodig en is heel robuust.
• Bij videocamera’s die RAW-beelden aanleveren is SSD vaak het enige opslagmedium dat de gigantische datastroom van video snel genoeg kan verwerken.
• Als mini-portable harddisk.
Het enige bezwaar is dat SSD in verhouding (bij dezelfde opslagcapaciteit) vele malen duurder is.Tot een halve Terabyte valt het voor de amateur nog wel te doen.

Help mijn camera is in het water gevallen
Bij een waterdicht actioncam is zulks uiteraard geen ramp. Maar bij andere typen camcorders en fotocamera’s kan dit er echter wel snel eentje worden!
Een spatwaterdichte camera kan een onderdompeling voor enkele seconden wel hebben. Zo niet dan is extra snel handelen vereist.
Dat houdt in:
1. Meteen de accu eruit. Niet eerst de camera nog even aanzetten om te kijken of deze het nog doet.
2. Idem direct de geheugenkaart eruit.
3. Veeg al het zichtbare water er met een droge doek vanaf.
4. Open dan de compartimenten en verwijder het vocht met een doek of laat het er uitlopen.
5. Idem bij een verwisselbaar objectief.
6. Laat de camera in een droge ruimte meerdere dagen uitwasemen.
7. Het droogproces kan je bevorderen met rijst of een andere vocht onttrekker.
8. Laat de camera, hoe hoog de druk tot eerder ook is, echt meer dan twee dagen drogen!

Wat doet een videomixer?
Zoals de naam al aangeeft mengt een mixer (ook wel switcher genoemd) twee of meerdere ingangssignalen voor video en/of audio. Er bestaan hardware (apart kastje) en software (in het montageprogramma) mixers. In beide gevallen kunt u daarmee fraaie overvloeiers (dissolves) of harde overgangen (cuts) mee maken en daaraan desgewenst grafische opmaak, effecten, filtering, Picture in Picture en tekst aan toevoegen.
De hardware-mixer vormt de spil bij live video-opnamen. Je kunt per direct tussen de verschillende videobronnen wisselen en/of overvloeien. Het uitgangssignaal wordt daarna opgenomen of (streaming) op een videonetwerk gezet.
Belangrijke eigenschappen van een videomixer zijn:
1. Het lekker intuïtief en geheel in eigen hand AV-signalen kunnen mengen. Dat gaat zowel via een soepel lopende T-Bar, draaiknoppen als schuifregelaar.
2. Het voorkomen van synchronisatieverschillen (het achterlopen in frames) bij het verwerken van gescheiden video en audiosignalen door buffering.
3. Het realtime (zonder rekenwerk) aanbrengen van effecten en overgangen.
4. Het gelijktijdig kunnen verwerken van meerdere AV-bronnen en signaaltypen.
5. Het aanbrengen van grafische opmaak (dat heet downstream) in de vorm van kaders, (lopende) teksten, ID’s/logo’s en beeldinserts.
Let bij aankoop van een mixer op de te verwerken videoformaten.

Apparatuur goedkoper in het buitenland bestellen?
Op websites van buitenlandse aanbieders (vaak ook met Nederlandse webfilialen) kunnen camera’s, objectieven en andere accessoires verrassend goedkoop zijn. De redactie zag soms wel verschillen van meer dan Ä 1.000,- voor camera oldies en camcorders.
Dan rijst echter al snel de vraag of hier dan geen risico’s aan kleven? Let daarom terdege op:
1. De garantie. Die is tegenwoordig wereldwijd (global). Echter: In Nederland kan je direct terug naar de verkoper want die is volgens de wet verantwoordelijk voor de afwikkeling van gebreken zonder extra kosten.Bij eigen import uit het buitenland zal je zelf naar het Nederlandse steunpunt van het desbetreffende merk/importeur dienen te gaan.
2. Menu’s en manuals. Het kan voorkomen dat er op een model bedoeld voor een buitenlandse markt geen Nederlandstalige menu’s en handleidingen op/bijzitten. In geval van Engels voor menigeen geen problemen maar een Oost Europese taal of alleen Chinees wel.
3. Een afwijkend videoformaat komt niet zo veel meer voor. Controleer echter altijd op het aantal beelden (fps) per seconde en de aanwezigheid van PAL video.
4. Invoerrechten en BTW. Deze achteraf moeten betalen kan een vervelende ervaring zijn. De betere aanbieders hebben deze gelukkig al in de prijs verrekend.
5. Een goede uitleg van de video/fotovakman vooraf ontbreekt regelmatig. Ook kunnen de specificaties slecht vertaald zijn.
6. Betaal veilig, verzeker de zending en bij een Creditcard kan je bij oplichting de betaling annuleren.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Teufel opent brandstore in Essen
Sinds 2014 is flagshipstore van Teufel in hartje Berlijn enorm populair, en met de opening ...