Veelbelovende videofilmende systeemcamera’s: Olympus OM-D E-M1 Mark III, Canon EOS R5, R6 en Sony A6600

Redactie Camcorder Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 135-2020
De spiegelloze systeemcamera wordt steeds beter. Bij fotografie steken zij de spiegelreflex naar de kroon. En bij video overtreffen deze camera’s steeds meer de middenklasse procamcorders…

Het bedieningsgemak van de camcorder is bij video net iets beter doch de extra’s bij de videofilmende systeemcamera’s maken dat meer dan goed. Opvallend zijn de hoge resoluties en kwaliteit bij UHD 4K en nu ook 8K, hoogwaardige kunstmatig intelligente AF, aanwezige videologs, HDR, flinke lichtsterkte en ruime keuze uit objectieven. Daarnaast mag ook het geluid er vaak wezen mits je maar externe microfoons inzet. In dit artikel kijken wij naar vier veelbelovende nieuwkomers van MFT en APS-C tot full frame.

Olympus OM-D E-M1 Mark III
Alweer de derde telg uit de befaamde topklasse van de Olympus MicroFourThirds-systeemcamera’s. Weliswaar heeft deze systeemcamera voor zowel foto als video een wat kleinere beeldsensor maar daar tegenover staan de uitstekende objectieven waarvan er echt veel zijn, het kleinere plus lichtere formaat en een stuk vriendelijker prijstelling. De body is robuust en spatwater & stofdicht.
De beeldsensor is een type 20,4 MPs Live-CMOS ondersteund door een TruePic IX beeldprocessor. Voor foto krijg je daarmee JPEG: 10368 x 7776 / 8160 x 6120 / 5760 x 4320 RAW: 10368 x 7776. En bij video 4K cinema 24P, UHD 24/25P en full HD24/25, 50/60P plus slow motion.
Deze systeemcamera beschikt over een aantal interessante extra eigenschappen. Bijvoorbeeld de Pro Capture, die schiet voordat de gebruiker de ontspanknop echt indrukt al tot 35 RAW-beelden naar de buffer van het camerageheugen. Zo mis je nimmer een shot. Beeldaanpassing in de camera met live preview. Onder andere in te zetten bij de vissenoog-lens, naar keuze fisheye- of groothoekwerking en compensatie voor het keystone-effect. En voor de liefhebber zijn er een aantal mooie creatieve filtereffecten aanwezig.
De elektronische kleurenzoeker heeft een behoorlijke resolutie en volgt snelle bewegingen op 120 fps. Met behulp van de Optische Viewfinder Simulatie controleert de fotograaf de details van het onderwerp bij tegenlicht of slechte lichtomstandigheden. De AF is weer geheel up to date en kan zich qua snelheid, accuratesse en objectherkenning plus tracking goed meten met de concurrentie.

Sterke troeven
Het AF-gebied bestrijkt met 121 focuspunten 75 % verticaal en 80 % horizontaal. Gezichts- en oog-AF zijn aan boord. Met de multiselector stel je de AF-punten snel en flexibel met de joystick in.
En met de target modus past de gebruiker het AF-gedrag aan de bewegingen van het onderwerp aan. Aardig is dat de AF ook met astrofotografie uit de voeten kan.
Bij video biedt de OM-D E-M1 Mark III een aantal sterke troeven: Om te beginnen een prima Cinema 4K formaat (4096 x 2160 pixels). Dat overtreft in kwaliteit menige professionele camcorder. De 5-assige beeldstabilisatie in de body, al of niet aangevuld door die van het toegepaste objectief, maakt het uit de hand wandelend of zelfs fietsend opnemen met deze systeemcamera goed mogelijk.
Voor de postproductie (in de camera en bij NLE) is daar de OM-Log400. Deze zorgt voor natuurlijke kleuren en het behoud van details in de lichten en schaduwen (Hoge DR). Slow Motion kan op maximaal 120 beelden per seconde in Full HD (1920 x 1080 pixels). De HDMI uitvoer op 4:2:2 is heel geschikt voor hoogwaardige externe beeldschermen en SSD-opnamesystemen.
Bij het geluid ontbreken de connectoren voor externe microfoon en hooftelefoon natuurlijk niet. En de audiokwaliteit is best goed. Wij bevelen als extra de Olympus audiorecorder LS-P4 voor in de accessoireschoen aan. Er zijn twee SD-slots, een voor UHS-II en een voor UHS-1 beschikbaar.
Samenvattend biedt de Olympus OM-D E-M1 Mark III en behoorlijke goede fotocamera en een videocamera die zich zonder meer kan meten met (semi-)professionele camcorders.

Canon EOS R5
Dit topmodel van de Canon full frame R-familie van systeemcamera’s bedient zowel de veeleisende fotograaf als geavanceerde videofilmer. Bij de fotograaf kent het geen twijfel dat deze R5 het beste is wat Canon hier heeft neergezet. Voor de videofilmer zijn er tal van interessante en sterke punten zoals naast echte full frame 4K UHD op maximaal 60-120P ook 25/50P en 8K in RAW-format. Wel rijst de vraag voor de videograaf of dit nu net de videofilmende systeemcamera is die je zoekt in vergelijking met concurrerende systemen van Panasonic en Sony.
We beginnen met de fotospecificaties: Full frame, een geheel nieuwe 45 MPs beeldsensor, ingebouwde beeldstabilisatie (body en objectief) goed voor maximaal 8 stops winst, 100 %. AF-dekking, Digic X beeldprocessor, 20 beelden per seconde op de elektronische sluiter (12 fps mechanisch), twee geheugenslots (SD UHS-II en CFExpress), RAW CR3 bestandsformaat en een ergonomische handligging en bediening. Canon volgt met de R5 ook in deze de huidige trend van het volledig kunnen omschakelen tussen foto en video met de daarvoor geoptimaliseerde instelmenu’s. De camera maakt gebruikt van dual-pixel-technologie voor zowel de scherpstelling en RAW-optekening.

© Ivan Dantonio

Het fasecontrast dual-pixel AF-systeem met 5940 posities werkt uit de kunst. Dit zowel voor objecten, landschappen, gezichten en ogen als dieren. En de uitstekende AF-tracking zal de actiefotograaf/videograaf bekoren. Het AF-systeem maakt gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) en machineleren.
De Dynamic Range en 10-bit HDR zijn op hoog professioneel niveau. Helaas laat de display de HR-werking niet zien. Wel zijn de zoeker en het viewer scherm van heel hoge kwaliteit.
Het ISO-bereik bedraagt 100-51200 (uitbreidbaar tot 102400). Je kunt samen met die 8 stops beeldstabilisatie bij lage sluitertijden goed uit de hand opnemen. Verder werd de bediening verrijkt met een joystick.

High-end
Die 8K DCI voor videorecording is een verhaal apart. Uiteraard de discussie wat je momenteel aan 8192 x 2430 pixels op 23/30 tot 50/60P hebt. Het bekijken kan uitsluitend nog op speciaal daarvoor gebouwde flatscreentv’s maar het monteren lukt met steeds meer NLE-programma’s op zware pc- en Mac-computers.
Niettemin biedt 8K drie sterke troeven:
1. De optimale masterkwaliteit. De 4K UHD die je hiervan trekt zijn niet te verslaan.
2. Je kunt de extra K’s inzetten voor oversampling om direct het best mogelijke UHD-beeld op te nemen.
3. 8K beelden zijn zonder merkbaar kwaliteitsverlies gemakkelijk in kleinere vensters op te splitsen of in te zoomen.
Het 12 bits 8K-DCI-formaat gaat alleen in RAW op 25/30fps. Standaard 8K in de gecomprimeerde formaten ALL-I en IPB ook op 25/30P. Bij UHD in 24/25 fps en ALL-I of IPB op 24/25P. Bij Full HD zijn alle gangbare videoformaten voorradig. De beeldkwaliteit is geschikt voor Dolby Vision en HDR10. De camera leest bij de 4K-resoluties de volledige sensor uit. Bij 8K kan er enige cropping plaatvinden.
Let wel: Het opnemen in zeer hoge videoresoluties kent zo zijn beperkingen. Voor de allerhoogste resoluties met idem framerate heb je de CFExpress kaarten nodig. Het valt voor zwaarder gebruik aan te bevelen om een bijpassende Atomos SSD-drive aan te schaffen. Er is geen ventilator aan boord en je kunt in verband met de processorbelasting tot circa 29,59 minuten achter elkaar opnemen.
De interne beeldstabilisator, nauwkeurige snelle scherpstelling en 3.5 mm geluidsaansluitingen voor hoofdtelefoon en microfoon komen bij video wel van pas. Het geluid is zoals gebruikelijk bij Canon goed.
Tevens is de Canon EOS R5 een echte netwerkcamera. Bij de WiFi dual-band 24,4 en 5GHz plus volledige ondersteuning voor FTP en FTPS.
Over de kwaliteit van het beeld gewoon professioneel high-end. Al met al en dijk van een camera die het prijskaartje van rond de € 4.500,- voor de body rechtvaardigt. Er is een ruime keuze uit CF-objectieven en met een adapter ook voor full frame EF-vatting.

Canon EOS R6
Voor wie de R5 buiten het budget vindt vallen is er nog de aantrekkelijke keuze van de EOS R6. Je krijgt dan een 20 MPs CMOS beeldsensor, een lichte cropping bij 4K, geen 8K maar verder een lichtsterke, hoogwaardige en snel schietende systeemcamera voor foto en video. De UHD 4K zit op maximaal 50/60p in 10-bit 4:2:2 bij 94 % gebruik (1,07 cropping) van de volledige beeldsensor. De Full HD mag er eveneens wezen op 24, 25, 50 en 60P. De maximale opnamesnelheid bij video is in Full HD 120 beelden per seconde.
Wat de sensor zelf betreft lijkt die op het type in de professionele Canon EOS-1D X III en de beeldprocessor is een Digic X. De beeldkwaliteit bij foto een video is zoals te verwachten viel prima doch net een tandje minder dan bij de R5. Ook in de R6-body interne beeldstabilisatie die samen met bepaalde objectieven tot 8 stops winst kan behalen. De opnamesnelheid bij foto haalt 12 fps mechanisch en 20 beelden per seconde elektronisch.
Bij de AF weer de befaamde dual-pixel-techniek met herkenning van gezichten, objecten, dieren, ledematen en ogen plus focustracking. Je kunt de scherpstelling geheel op het betrokken object afstemmen (Case beschrijving).

Meer dan goed
Voor video is van belang dat je naar keuze opneemt in 8-bit H.264 of een van de twee 10-bit H.265 capture modes. Bij H.264 is er sprake van een conventionele Log-modus met C-Log gamma die voorziet in flexibele instellingen voor kleur, toon en subsequente color grading voor zowel standaard als HDR-output. De andere optie is ‘HDR PQ’ capture ontwikkeld voor een breder bereik van helderheidswaarden bij de recente HDR kleuren-flatscreens.
De C-Log modus heeft als basis ISO 400  met ruimte voor extra hoge lichten. Bij HDR PQ betreft het ISO 100 en 200 voor meer extra dynamische stops in het DR-bereik. Zowel foto als video kan je opslaan in 10 bit HDR-bestanden.
Verder noemen wij twee UHS-II SD-kaartsleuven, een accu die 14 % langer meegaat, PCM-geluid, het RAW-formaat (alleen foto). Joystick, goede zoeker en viewerscherm. Spatwater & stofdicht en de veelzijdige CF-vatting.
In de praktijk staat de Canon EOS R6 zo ongeveer op hetzelfde beeld- en geluidsniveau als de Panasonic S1 (biedt meer video-opties) en Nikon Z6. De AF en cropping verschillen licht. De AF, RF-objectieven, (H)DR en bediening zijn meer dan goed.

Sony A6600
Dat een prima APS-C systeemcamera voor foto en 4K video niet echt duur behoeft te zijn bewijst de Sony A6600 met E-mount. Het hart van deze spiegelloze camera bestaat uit de 24,2-megapixel APS-C Exmor CMOS-beeldsensor en BIONZ X beeldprocessor. De afmetingen blijven met een 18-135 mm objectief nog lekker compact en zeker niet zwaar.
Het camerahuis is stof & spatwaterdicht en van een robuuste magnesiumlegering. De toegepaste Z-accu’s houden het relatief lang uit. Er zijn 11 snelkies-knoppen met 91 aanwijsbare functies, een draaiwiel en draaiknop plus overzichtelijke menu’s voor een behoorlijk ergonomische bediening beschikbaar. Er zit een aansluiting voor externe microfoons en hoofdtelefoon op.
De AF is geheel op niveau: Lekker snel met 0,02 seconde, 425 AF-punten met fasedetectie, realtime eye-autofocus en realtime tracking en, om bewegende onderwerpen te detecteren en volgen. Ook hier is er sprake van op AI gebaseerde onderwerpherkenningstechnologie. Deze algoritmes verwerken ruimtelijke gegevens zoals kleur, patroon (helderheid) en afstand (diepte), en tracken het oog en het gezicht van het onderwerp in realtime en comfortabel snel. op hoge snelheid. Je kunt daarbij voor mens en dier kiezen uit Gezicht [AI], Oog links/rechts [AI] Kleur, Patroon (Afstand en het Herkenningsalgoritme (AI). En met de Touch Tracking-functie hoef je slechts het scherm aan te raken om realtime tracking voor foto’s en films te starten.
Hetzelfde relatief hoge niveau geldt voor de rotsvaste 5-assige interne beeldstabilisatie. Beschikbaar zijn het compenseren voor de pitch en yaw hoekbewegingen, de horizontale en verticale assen van de camerabewegingen (ook bij hoge vergrotingen zoals macrofotografie) en rolbewegingen.

Geheel van deze tijd
Bij de fotografie zijn de troeven: Behoorlijk lichtsterk, ISO 50 – 102.400. De A6600 maakt zelfs bij weinig licht natuurlijke foto’s met weinig ruis. Het gevoeligheidsbereik reikt van ISO 100-32000 (uitgebreid tot ISO 50-102400). De excellente kleurreproductie van de A6600 werkt met dezelfde algoritmes als de Sony full-frame camera’s. De weergave van menselijke huidtinten werd aanzienlijk verbeterd, net als de levendige kleuren van bloemen. Ook worden onregelmatigheden en valse kleuren geëlimineerd. De formaten voor foto zijn JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver. 2.31, MPF Baseline-compatibel), RAW (ARW 2.3-indeling van Sony).
Er is een intervalfunctie voor timelaps-opnamen van 1 tot 60 seconden.
De S-Log3- en S-Log2-gammarcurves bieden een groot dynamisch bereik (tot 1300 % van Rec.709) om witte en zwarte vlekken te verminderen. Heel geschikt bij de mogelijkheden voor kleurgradatie in postproductie. Voor de liefhebbers van slow motion is er (vertraagd tot 5x en versnelde (tot 60x) opname. En bij Full HD de gangbare optie van 120 fps.
De video-opnamen in 4K met het Hybrid Log Gamma mogen zeker gezien worden en doen het goed op de nieuwe HDR flatscreen-tv’s. De beschikbare XAVC videoformaten bevatten 4K 25/30P en Full HD 25 en 50P. Er is een USH-1 SD-slot aan boord.
Geheel van deze tijd zijn de mogelijkheden voor storytelling en vlogging bij deze A6600. Het kantelbare viewerscherm komt daarbij goed van pas. Met de remote kan je live opnamen maken vanaf de pc.
Samenvattend is de Sony A6600 een zeer goede APS-C systeemcamera voor foto en video. De prestaties zijn ongeveer te vergelijken met die van de Fujifilm X-T4 die echter wel meer videomogelijkheden biedt.

Prijzen body’s & Info
Olympus OM-D E-M1 Mark III € 1799,- www.olympus.nl
Canon EOS R5 € 4.549,- / Canon EOS R6 € 2.739,- www.canon.nl
Sony A6600 € 1.469,- www.sony.nl

Ulco Schuurmans

One Comment

  1. Ik heb je blog gevonden, ik vind het leuk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
LG & Xbox 
LG Electronics en Xbox gaan een exclusieve samenwerking aan, om de game-ervaring van de langverwachte ...