Veelgestelde vragen (deel 15)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 128-2019
Wel of geen beeldstabilisatie?
Dankzij de beeldstabilisatie, zowel optisch (OIS) als elektronisch (EIS) kan je:
1. Zonder schokken uit de hand videofilmen en zelfs vloeiende zwaaibewegingen maken.
2. Uit de hand met langere sluitertijden fotograferen. Bij de fotografie wordt de winst opgegeven in diafragmastops, dat wil zeggen hoe ver je het diafragma bij dezelfde sluitertijd verder zou kunnen sluiten zonder trillingsonscherpte te krijgen. Een praktisch voorbeeldje: bij een 200 mm objectief dien je minimaal een sluitertijd van 1/250 seconde te kiezen om geen onscherpte door camerabewegingen tijdens het ontspannen te krijgen. Met een OIS van 5 stops kan je uit de hand op 1/60 of zelfs 1/30 seconde gaan zitten.

In de meeste opnamesituaties is het aanzetten van de OIS (ook wel aangegeven als IS, VR, OS of VC) op het objectief en/of in de camerabody gewenst. Echter niet altijd. In de volgende gevallen bij voorkeur uitzetten via de schakelaar op het objectief en/of het cameramenu: macro-opnamen, pan-bewegingen, opnamen van hemellichamen, fotograferen vanaf statief en het bevriezen van beweging met snelle sluitertijden. Ook heeft bij een flinke groothoek beeldstabilisatie minder zin.

Wanneer pantserglas?
Veel fotocamera’s hebben geen naar binnen te klappen LCD/OLED-scherm. Dan bestaat er kans op beschadiging tijdens het transport van het toestel. Idem bij het gebruik in ruwere omstandigheden. Krassen, stoten en soms zelfs breuken liggen in het verschiet.
Je kunt hier tegen twee dingen doen. Ten eerste het schermpje beschermen met een omringende kap of ten tweede beter is het, net als bij een mobiele telefoon, voorzien van een beschermglas.
Dit beschermglas, bij de stevigste variant pantserglas genoemd, dient aan een aantal eisen te voldoen. Goed en stevig stof- en vochtvrij afsluiten. Liefst met behulp van een speciale hechtingstechnologie zonder lijm. Zit als een huis en valt toch weer redelijk gemakkelijk te verwijderen. Eerst goed schoonmaken, dan de stofjes er af blazen en dan precies aandrukken. De juiste maat luistert hierbij nauw. Het beschermglas mag de touch-screen-functies niet hinderen. En bij een breuk mag er geen schade ontstaan aan het onderliggende viewerglas. Handig is als je op het metalen frame van het beschermglas magnetisch een zonnekap kunt bevestigen.

Wat zijn en doen PTZ-camera’s?
Pan, Tilt en Zoomcamera zijn losse op afstand te bedienen volwaardige camerakoppen. Je kunt er als losse units of als multicam-opstellingen mee videofilmen. Bij multicam kan een enkele operator een behoorlijk aantal camera’s vanaf een remote besturingsunit bedienen. Dat bespaart op mankracht en kosten en je kunt vanuit vele hoeken, standen en zoomposities opnemen en de beelden realtime monteren. Daarom zijn PTZ-cameraconfiguraties populair bij het opnemen van shows, sport en grote evenementen. Een andere toepassing is daar waar de mens niet goed bij kan of gevaar kan lopen. Robuuste uitvoeringen zijn weers- en schokbestendig. De camerakop is voorzien van een ruime (van groothoek- tot telestand) motorzoom, een gemotoriseerd rotatie & kantelsysteem en IP-netwerk/kabelaansluitingen. Een aantal modellen is ook kunstmatig intelligent zodat zij (deels) zelfstandig de gevraagde opnamen kunnen schieten.

Schokkende videobeelden bij afspelen van een geheugenkaart?
Ik heb een 4K videofilm geschoten. En nu speelt deze vanaf de geheugenkaart met schokkende beelden en slecht geluid af. Hoe kan dat?
Dat komt waarschijnlijk door een te lage leessnelheid en/of te lage bitrate van de desbetreffende geheugenkaart. Die is regelmatig lager dan de opnamesnelheid. Hoe hoger de resolutie, het 4K-formaat en de framerate en lager de toegepaste beeldcompressie des te hoger het aantal benodigde megabits per seconde. Bij 4K kom je al snel op 100-400 mbps. En dat kan niet elke SD-kaart aan. Zet de inhoud van de trage geheugenkaart over op de hard- of SSD-disk van de computer en de kans is groot dat het videobestand nu wel vloeiend afspeelt.

Ongewenst (achtergrond) geluid verwijderen
Het komt regelmatig voor dat bij de geluidsopnamen ongewenste stoorgeluiden werden opgepikt. Hier tegen zijn een aantal remedies: zit het op bepaalde geïsoleerde plekken zonder een stem of origineel geluid te behoeven missen dan daar gewoon het audiovolume op nul zetten of eruit knippen. Dat kan bijvoorbeeld goed lukken met microfoonklikken of sissen. Wellicht gaat het om brom of ruis. Daarvoor zitten er vaak eliminerende filters in de audio-editor van het montagepakket. Betreft het bepaalde frequenties dan eens de equalizer van de NLE-software proberen. Daarmee valt de gewraakte frequentie mogelijk terug te schuiven in volume.
Zit het stoorgeluid overal doorheen dan een meer professionele soundeditor inzetten. Die kan de stoorgeluiden samplen (monsters van nemen) en vervolgens selectief wegpoetsen. Het summum is kunstmatig intelligente software. Die kan allerlei geluidsbronnen van elkaar onderscheiden, losmaken en selectief zonder kwaliteitsverlies verwijderen.

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Samyang AF 18mm F2.8 FE
Transcontinenta introduceert de Samyang AF 18 mm F2.8 FE (€ 399,99). Dit nieuwe Samyang autofocus ...