Veelgestelde vragen (deel 16)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 129-2019
Apparatuur inruilen of verkopen?

Nieuwe video/fotoapparatuur aanschaffen en wat te doen met de oude spulletjes: Inruilen of verkopen? Hieraan gaat eerst een andere belangrijke vraag vooraf: Kan je deze apparatuur eigenlijk zelf niet nog best gebruiken? Bijvoorbeeld als reservetoestel of passen de oude objectieven niet met behulp van een adapter ook op een nieuwe camerabody? En kan de huidige apparatuur wellicht iets (beter) dan de nieuwe in zijn mars heeft?
Luidt het antwoord nee dan is er de keuze tussen inruilen of zelf verkopen. De meeste foto/videohandelaren willen courante (meestal niet ouder dan vijf jaar) apparatuur mits compleet en goed werkend best inruilen. Ook zijn de wat oudere kwaliteitsmerken in trek. Bij het inruilen ben je verder van de rompslomp af en oogt de uiteindelijke rekening een stuk prijsvriendelijker.
Het zelf verkopen levert mogelijk meer geld op. Het is maar wat de liefhebber (of gek) er voor geeft. Je loopt echter wel de kans op behoorlijk wat admistratiefgedoe, gezeur met vreemde mensen aan de deur, gemarchandeer, garantie en zelfs oplichting. Dat kan echter allemaal best de moeite waard blijken.

Langer en voordeliger opnemen met een SSD-recorder
Het opnemen in 4K op 50P en meer dan 150 Mbps vreet SD-geheugen. Dat betekent meerdere SD-kaarten inzetten. Lastig en die zijn in de juiste snelheidskwaliteit verre van goedkoop.
Een externe SSD-recorder biedt dan uitkomst. Bijvoorbeeld een type met verwisselbare mini-SSD-harddiscs zoals de Atomos-familie. Dan heb je een lekker grote viewer en SSD-recorder ineen. De verwisselbare mini-harde-schijven variëren van 256 GB tot meerdere Terabytes. Ze zijn per GB voordeliger dan losse geheugenkaarten. Ook aanmerkelijk sneller bij het wegschrijven en overdragen aan het montagesysteem. Een ander voordeel is vaak dat je via HDMI-uit 4:2:2 YUV op 10 bit naar de mini-harddisk kan wegschrijven. Dat is een hogere kwaliteit dan naar een SD-kaart intern.
Je klemt dit type viewer & SD-recorder in de accessoireschoen of achterop de camerabody. Aansluiten via HDMI en voeding per accu (eigen of die van de camera)

Het afdrukken van videoframes
De kwaliteit van 4K video-opnamen is tegenwoordig zo goed dat je de afzonderlijke beelden gewoon op 10 x15 cm tot zelfs A4 kan afdrukken. Ook zijn er systeemcamera’s die als burst of highspeed 4K en 6 K videoreeksen voor foto’s schieten. Dan zitten de juiste stills er vast wel tussen.
Ga je uit van een opgenomen videoclip dan kan je met de montagesoftware een zogenaamd still frame vanuit de tijdlijn exporteren. Bijvoorbeeld als een JPEG-bestand. Vervolgens gewoon te verwerken en bewerken met fotosoftware. Werd de opname niet in Progressive (P) maar Interlaced (i) opgenomen dan moet je bij i eerst nog de-interlacen. Anders ontstaan er verschoven beeldlijnen.
Bij foto/videoreeksen in de systeemcamera kan je deze op het viewerscherm selecteren en vervolgens apart opslaan.
In alle gevallen geeft het afdrukken met een speciale inkjetfotoprinter voorzien van 5-6 of meer losse cartridges voor kleur en zwart-wit de beste resultaten. Gebruik ook het echte inkjet-fotopapier!

AF S, C, M en tracking of gezichtsherkenning?
Welke vorm van AutoFocus moet ik nu instellen? Voor rustige beelden en fotografie S(ingle), enkelvoudig scherpstellen. Beweegt het onderwerp of de foto/videograaf zelf dan C, continu scherpstellen. Bij nauwkeurige scherpstelling zonder beweging voor M, manueel met scherpstelhulp kiezen.
Bij actie vormt focustracking een ware uitkomst. Dan anticipeert de camera op de snelle beweging of verplaatsing en houdt het gekozen object continu scherp in het vizier. Gezichtsherkenning is handig als je de gezichten, vaak ook de ogen, lekker scherp wilt houden.

Hoe neem ik commentaar of een interview op?
Kies altijd voor een losse externe interviewmicrofoon. Die kun je op een standaard plaatsen, in de hand houden of opspelden (Laveliertype). Samen met een plop- en/of windkapje geeft dat gewoon het beste geluid.
Regel bij voorkeur het geluidvolume met de hand. Ergens tussen de -6 en 0 dB. Commentaar kan je direct of achteraf registreren. De meeste betere montagepakketten bieden een inspreek & record-mogelijkheid voor voice-overs. Gebruik een spraakmicrofoon op een (tafel-)standaard.
Beweeg bij een interview uit de hand de microfoon niet voortdurend heen en weer. Laat de geïnterviewde altijd de zin(nen) afmaken. Probeer de antwoorden niet al te lang te maken. Dan komen er versprekingen en ongewenste pauzes in. Het mooiste is als je de vragen zelf achteraf kunt weglaten. Het zogenaamde spontane zichzelf verklarende interview.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
BenQ EW2480 en EW2780: HDR-monitors voor fans van film en video
BenQ breidt de Video Enjoyment-serie uit met twee nieuwe Full HD-monitors met HDR10 en IPS-paneltechnologie. ...