Veelgestelde vragen (deel 17)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 130-2019
Welke vorm van scherpstellen?

Bij de meeste video- en systeemcamera’s kan je uit meerdere vormen van scherpstelling kiezen. De kritische en vakmatige filmer heeft een voorkeur voor manueel. Dan houd je het scherpstellen geheel zelf in de hand. Even goed opletten hoe je de stand M (manueel instelt) op de camerabody en/of het objectief. In geval van elektronisch intern scherpstellen door de lens kan je de gevoeligheid of het lineaire gedrag bij daartoe geschikte lenstypen instellen.
Sneller en vaak handiger werkt de automatische scherpstelling (AF). Die is tegenwoordig zo accuraat dat de camera in 80-90 % van de AF-gevallen goed zit. Er zijn echter nogal factoren die de AF beïnvloeden. Uiteraard op welk deel van het beeld stelt de camera scherp of wellicht op het gehele opnameframe. En hoeveel scherpstelpunten en elkaar kruisende lijnen benut de AF in de praktijk? Hoe meer hoe beter doch in een aantal selectieve gevallen werkt een klein scherpstelgebied beter. In een aantal gevallen kan je snel met AF scherpstellen en vervolgens met de hand fijn afregelen.
Gaat het om een eenmalige (single of S) AF of een continue (C)? Op S verstelt de AF niet meer. In de stand C blijft de scherpstelling het object bij verandering of beweging volgen en corrigeert continu de beeldscherpte. Dat kost echter telkens een beetje insteltijd en het systeem kan er soms net te laat naast zitten. Kan je eveneens met de vinger op het touchscreen selectief focusseren? En met een minijoystick bestuur je het scherpstelkader naar de gewenste beeldpositie.
Een geval apart is om achteraf het scherpstelgebied te kiezen, post-focus. De camera neemt fotoreeksen met verschillende AF-standen op en achteraf kies je jouw favoriete scherpstelling.
En dan heb je ook nog focus-tracking. Het AF-mechanisme houdt het gekozen object stevig vast in het beoogde scherpsteltraject en volgt diens tracks op de voet. Heel geschikt voor sport en actie. De keuze van de gewenste scherpsteltechiek gaat via een schakelaartje op de camerabody of in het menu.
Tot slot nog het scherpstellen op basis van het selecteren van gezichten, ogen, lichamen of huisdieren. De AF stelt hierop optimaal scherp. Wel van tevoren in het menu aangeven wat de bedoeling is. Met machine leren (kunstmatige intelligentie) kan de camera getraind worden om nog meer objecten te herkennen.

Continue opname – hoe lang?
In de praktijk komt het regelmatig voor dat er een limiet is aan de opnameduur voor video. Je kunt dus niet continu maar bijvoorbeeld alleen 10, 20 of 29 minuten doorlopend opnemen. Hoe komt dat?
In een aantal gevallen heeft de fabrikant een interne limiet ingesteld. Dat kan uit technische of marktoverwegingen (ander tarief voor foto dan video) zijn.
De bestandsgrootte, die is tegenwoordig 4 GB. Bij 4K UHD zit je dan al binnen 20-30 minuten vol. De oplossing is tijdens de recording om naadloos over te schakelen op een tweede videobestand. Later te combineren tot een geheel bij het afspelen of de montage.
Het intern verwerken van grote hoeveelheden data bij hoge transfersnelheden vormt ook een punt. Indien de geheugenkaart niet snel genoeg kan wegschrijven dan stoppen de opnamen als de camerabuffer vol zit en de geheugenkaart het niet meer bijhoudt. En de geheugenkaart kan uiteraard ook vol raken. Koop daarom altijd de snelste geheugenkaart met de hoogste schrijfsnelheid voor video. In gebruiksklassen wordt aangegeven wat de geheugenkaart in zijn mars heeft.
Een ideale manier om langdurig te kunnen opnemen is de externe recorder met SSD-geheugen. Via de HDMI-uit verwerkt deze recorder met verwisselbare kaarten of SSD-drives hoogwaardige 4K (YUV 4:2:2 10 bit) videostromen en geluid.
Tot slot kunnen de beeldprocessor en verwerkende elektronica behoorlijk warmlopen. De camera dient dan kort af te koelen.

Welke acculader?
Een extra acculader is altijd welkom. In ieder geval te prefereren boven het intern in de camerabody moeten opladen. Dat de acculader qua fysieke afmetingen en laadstroom/vermogen geschikt moet zijn voor de gebruikte LithiumIon-accu’s spreekt voor zich. Afwijken geeft pasproblemen en kan zelfs tot brand leiden!
Bij het kopen van een acculader van een derde partij zijn er nog een aantal interessante specificaties om mee te nemen: Hoe snel laadt de acculader eigenlijk? Binnen een uurtje klaar (snellader) of pas vele uren verder? Werkt deze ook via USB, in de auto of bij een ander netvoltage? Hoeveel accu’s kan je tegelijk opladen? Een dubbellader scheelt flink aan wachttijd bij grotere opnameprojecten.
Kan de acculader meerdere typen accu’s opladen? Bijvoorbeeld via een verwisselbaar contactplaatje. Een LED-indicatie vertelt veel minder over de laadtoestand dan een verschillend gekleurde LED-reeks of staafdiagram op de LCD-display. En een aantal gespecialiseerde acculaders is in staat om slechter functioneren stroomcellen te reviseren.

Moet ik de firmware updaten?
Amateurs zijn nogal eens huiverig over het updaten van de firmware bij camera’s en objectieven. Stel dat er iets misgaat (het apparaat niet meer functioneert). Bij het goed opvolgen van de instructies is het risico op misgaan vrijwel nihil.
Daartegenover staan vaak vele voordelen. Een betere scherpstelling of belichting, meer (instel-)mogelijkheden, bugs er uit, compatibel met nieuwe modellen, andere presets, filters of logs etc. Regelmatig krijg je met een firmware update een compleet nieuwe camcorder of fotocamera in huis.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Canon EOS R5: professionele systeemcamera opnieuw gedefinieerd
Canon heeft de ontwikkeling aangekondigd van de EOS R5, een full frame-systeemcamera die is gebaseerd ...