Veelgestelde vragen (Deel 23)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 136-2020
Hoe krijg je hardware-versnelling bij de videomontage?

Hardware-versnelling betekent bij NLE dat de rekenprocessen (rendering en encodering) door de daarvoor aanwezige computercomponenten sneller verlopen. Kortweg, de rekenkracht voor de grafische bewerkingen en omzetting van AV-materiaal neemt behoorlijk toe.
Welke hardware is hier nu bij betrokken? In de eerste plaats de CPU (= centrale processor) van de pc of Apple computer. Hoeveel operationele rekenkernen zijn er, wat is de kloksnelheid en hoeveel snel geheugen zit er op de chip zelf? De tweede belangrijke component vormt een aparte videokaart. Die heeft een eigen grafische processor (de GPU) en special Video-RAM. Ook de hoeveelheid aanwezige
systeem-RAM (minimaal 16 GB) draagt bij aan versnelde rendering en meerdere taken tegelijk. Voor audio gaat het om een speciale geluidschip op een aparte audiokaart of het moederbord.
Er zijn ook externe versnellerkastjes verkrijgbaar. Hierin zit doorgaans een speciale GPU (= grafische processor) met ondersteunende V-RAM en elektronica. Tot slot is nog de snelheid van het wegschrijven naar en lezen van de opslagmedia zoals harddisks (al of niet in een RAID-configuratie) en SSD van belang. Bij een optimaal gefinetuned montagesysteem kan de hardware-versnelling al gauw drie- tot tienmaal winst bij de rendering opleveren.

Welke winst biedt background processing/rendering?

De winst bij AV-bewerking op de achtergrond bij de workflow voor videomontage is dat je gewoon rustig kunt doorgaan met editen terwijl op de achtergrond grafische bewerking, export, het omzetten van formaten of geluidbewerking plaatsvindt.
Cruciaal daarbij is dat de background processing jouw montagewerk niet vertraagt. Met name het knippen en plakken plus realtime afspelen. Doorgaans is de engine van het montagepakket slim genoeg om voldoende speelruimte te bieden. Ook hardware-ondersteuning komt hierbij goed van pas.

Wat is de engine van een montagepakket?
De zogenaamde engine van een NLE-pakket is de softwarematige kern die de videobewerkingen beheert en uitvoert. Meestal een brede collectie algoritmen en steeds vaker ondersteund door artificiële intelligentie.
De engine is verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid, kwaliteit, snelheid en mogelijkheden van de rendering en aanwezige CODECs voor beeld en geluid. Tevens regelt de engine de import en export, background processing en het toepassen van hardware-ondersteuning.

Verkort een warmlopende beeldprocessor de opnameduur?
Het doorrekenen van videoshots door de beeldprocessor kost energie en produceert warmte. Hoe intensiever er doorgerekend en data verwerkt moeten worden des te warmer de beeldchip loopt. Gelukkig valt dat warmlopen in de praktijk behoorlijk mee. Meestal werk je toch niet in de allerhoogste resoluties, aantal beelden per seconde en datatransferrates.
Dat wordt echter geheel anders als je langdurig in de hoogste 4K-formaten of 8K op 50/60 fps en YUV 4:2:2 8-10 bit, RAW of zeer hoge framerates voor slow motion gaat opnemen. Dan loopt de beeldchip warm en zal er na 15-30 minuten de brui aangeven. Dan is het wachten op voldoende afkoeling en dat kan helaas wel even duren. Camerafabrikanten hebben eerdere oplossingen voor dit probleem: ingebouwde ventilatoren, koelribben en speciale body-constructies. Ook zijn er opzetventilatoren te koop. Daarnaast speelt de omgevingstemperatuur een rol.
In het algemeen kan je met Full HD meerdere uren en bij 4K in de hoogste kwaliteit 30-60 minuten doorfilmen. Uiteraard afhankelijk van het type camera.

Wat is en doet een Lavalier-microfoon?
Een Lavalier-microfoon is een dasspeld met een klein microfoonkopje daarop. Omdat deze opspeldmicrofoon aan de kleding  dicht bij de mond van de geïnterviewde of commentator zit is de spraak heel goed verstaanbaar en valt het omgevingsgeluid (mede dankzij een speciaal kapje) grotendeels weg.
Lavaliers zijn lang niet zo zichtbaar als handmicrofoons. Onopvallend op de kleding bevestigd  en de kabeltjes verstopt. Let er op dat de antenne vrij blijft bij draadloos. Sommige merken bieden zowel een zwarte als witte uitvoering. Het beste gebruik je een draadloze Lavalier-set met zender en ontvanger. Dat voorkomt gerommel met microfoonkabels

Hoe kan ik rechtstreeks live uitzenden op internet?
Het is hartstikke leuk en bovenop het nieuws om video-opnamen meteen online te zetten. Dat kan streaming per kabel (AV over IP) en draadloos. Er zijn tal van platforms waarop je de videoclips realtime live kunt laten zien. Bijvoorbeeld Facebook Live, YouTube Live, Twitch en Periscope maar ook op eigen websites en distributienetwerken. Let op het aanmaken van de juiste accounts en eventuele (betaalde) abonnementen.
Met vrijwel alle smartphones en een daartoe geschikte app kan je zo het internet op. Een aantal
camcorders beschikt al over rechtstreeks streaming out. Je behoeft hen slechts op een distributienetwerk aan te sluiten.
Heeft jouw camera geen streaming aan boord maar wel een HDMI uit dan valt deze vaak op een internetzender of de smartphone aan te sluiten. Bijvoorbeeld maakt de VidiMo (een combinatie van smartphone houder/handgreep, capture-interface en App) van elke camera met HDMI-uit een Mojo-zender. Mobiele journalistiek met breaking news of reportages rechtstreeks uit het veld. De bijpassende apps zorgen voor de opmaakt, de juiste AV-formaten en de connectie met internet.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Dit wist je niet over camera’s in het (online) casino
Uiteraard ben je als liefhebber van camera’s geïnteresseerd in de wereld van opnames maken. Daarom ...