Veelgestelde vragen (Deel 24)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 137-2021

Wat doet een histogram?
Ruwweg laat een histogram zien welke beeldpartijen er onder- of overbelicht dreigen te worden. Daarvoor zet de elektronica in de camera als belichtingshulp een soort grafiekgolf (in feite zijn het 255 kleine kolommetjes) op het viewerscherm of in de beeldzoeker. Links staan de lijntjes voor de donkere pixels. En rechts die voor de lichte. Hoe hoger de uitslag naar boven des te meer pixels dezelfde lichtwaarden hebben.
Zoals bekend beïnvloedt je de belichting door aan het diafragma en/of de sluitertijden te draaien. Dat heeft meteen invloed op het berglandschap van het histogram. Staan alle of de meeste pieken in het midden dan
evenaart de gekozen instelling de juiste belichting. Verschuiven de pieken naar links van het midden dan is er sprake van te weinig licht. Bij video draai je dan meestal het diafragma verder open en laat de sluitertijd intact. Bij fotografie komt de sluitertijd eveneens in aanmerking en in dit geval een langere belichtingsduur.
Omgekeerd verschuiven de pieken van het histogram naar rechts dan dreigt er overbelichting. Het diafragma dient dan verder gesloten te worden met als alternatief het inzetten van een gepast grijs (ND)-filter. De fotograaf kan dan ook voor een kortere sluitertijd kiezen.
Als de pixellijntjes links of rechts tegen de beeldrand van het histogram aanhangen dreigt verlies van beelddetails. Dat behoor je te voorkomen want ook bij de postproductie valt zoiets niet meer te herstellen. Het is mogelijk dat een behoorlijk deel van de opname goed belicht is maar dat bijvoorbeeld een felle lichtbron of diepe schaduw toch aan de rand terecht komt.
Verder is er in de praktijk nog keuze tussen histogrammen in zwartwit en de verschillende beschikbare kleuren. Je kunt het histogram naar keuze oproepen of uitzetten.

Monteren met twee monitoren?
Het gebruik van twee videomonitoren bij de videomontage biedt meerdere voordelen. De belangrijkste zijn:
1. Een langere/grotere tijdlijn verdeeld over beide monitoren zodat je een beter overzicht hebt van het totale montageproject.
2. Het onderverdelen in een aparte monitor voor bewerking vensters en een aparte monitor voor zicht op de tijdlijn en de beide viewvensters.
Hoe gaat dat dan in zijn werk? Vrijwel elke moderne computer (pc of Apple) heeft intern via de software de mogelijkheid om voor weergave op twee videomonitoren te kiezen. Ook ingebouwde videokaarten voorzien via een pop-up utility in deze optie. De tweede monitor sluit je aan op een uitgaande video- of displaypoort. Zorg er voor dat de aan te sluiten monitor geschikt is voor de desbetreffende video-uitgang. Bekende video-outs zijn HDMI (tevens met audio-uit), DVI, USB-c, Thunderbolt en VGA.
In de praktijk zijn er drie typen verbindingen voor het aansluiten van een extra monitor. Direct via het een videokabeltje in de computerpoort steken. Bijvoorbeeld HDMI-uit bij een notebook dan heb je zowel het eigen ingebouwde computerscherm als de externe monitor. Een tweede manier vormt het aansluiten van een dock of videosplitter om meerdere monitoren op een computerpoort aan te sluiten. Bij videokaarten gaat het om twee uitgangen op dezelfde kaart of twee videokaarten in de computer. Er bestaan hier ook aparte externe videokaartkastjes van onder andere Blackmagic. Type drie is de zogenaamde daisy chaining, verbindt de beide monitoren onderling met een displaykabel.
In beeldinstellingen (display settings) van de computer selecteer je de door de computer gevonden tweede monitor en de optie weergave op twee monitoren. Let op de instellingen dupliceren (hetzelfde beeld op beide monitoren) en uitbreiden (weergave verspreid over beide beeldschermen). Stel daarna de grootte van de weergave op de monitoren in.

Switchen en streamen met meer camera’s
Ik wil een vergadering, interview, show of evenement opnemen met meerdere camera’s en die daarna direct live streamen. Wat is daarvoor nodig? Dat kan op een computer of notebook maar is vaak lastig vanwege te weinig aansluitingen.
Veel beter is de inzet van een hardware videoswitcher. Dat apparaat verricht een aantal belangrijker functies. Het biedt voldoende aansluitingen voor de ingezette camera’s, bijvoorbeeld viermaal HDMI in HD-formaat. Bij HDMI heb je meteen ook het geluid via dezelfde kabel en geen aparte microfoons en connectoren nodig.
De videoswitcher schakelt hard, de cut, tussen de verschillende video-inputs met een druk op de kop. Desgewenst kan dat ook via een digitale overgang zoals een dissolve of een wipe.
De meer geavanceerde videoswitchers voorzien tevens in een grafische opmaak van het beeld (titels, logo’s, templates e.d.), speciale effecten en een geluidsstudio. In geval van multiview kan je de verschillende opnamecamera’s elk in een apart venster in de gaten houden.
De master-output (= het samengestelde videobeeld) gaat vervolgens via de uitgang de live streamende aangesloten computer in of direct via IP live het netwerk op.
Dergelijke switchers behoeven niet echt duur te zijn. Een Atem Mini van Blackmagic kost bijvoorbeeld rond de € 300,-.

Wat is Focus Peaking?
Het scherpstelhulpje Focus Peaking geeft in de zoeker of op het viewerscherm aan of het beeld wel of niet in focus is. Een heel gemak bij het handmatig scherpstellen. Je moet deze functie uiteraard wel eerst in het menu kiezen en de camera plus het objectief op handmatig scherpstellen zetten.
Het principe achter Focus Peaking is om met gekleurde highlighted randen aan te geven of het geselecteerde onderwerp of de beeldpartij wel scherp is. Dikwijls zijn er meerdere kleuren voor deze scherpstelrandjes of -gebieden te kiezen. De kleur licht dan in hoog contrast op als het onderwerp scherp is.
Focus Peaking heeft het niet altijd bij het rechte focuseind en er kan een miskenning van de juiste scherptediepte zijn. Tevens is Focus Peaking handig als je bij veel invallend licht het viewerscherm niet goed kunt zien.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sony ECM-W2BT en ECM-LV1: twee nieuwe microfoons
Sony introduceert twee nieuwe microfoons: de ECM-W2BT Multi-interface Shoe-compatibele draadloze microfoon en de ECM-LV1 compacte ...