Veelgestelde vragen (Deel 25)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 138-2021

Bij welke temperatuur kan mijn camera nog blijven werken?
In ons sterk veranderend klimaat en bij verre reizen kan de video/fotograaf extreme temperaturen tegenkomen. En blijft de camera met objectieven daarbij nog wel zonder mankeren werken?
In de praktijk gaat het dan om de camerabody, objectieven en de accu’s. Die zijn gevoelig wat betreft de interne elektronica en beeldsensor, het uitzetten of juist krimpen van materalen, veranderende eigenschappen van smeervloeistoffen of toegepaste lijmen en chemische reacties in de LithiumIon-accu’s.
In het algemeen kan je stellen dat een standaard video/foto-uitrusting goed werkt bij temperaturen tussen de 0 en 40 graden Celsius. Daarop zijn ze gebouwd. Een kortdurende overschrijding van de temperatuursrange vormt meestal geen probleem. Hoe extremer de temperaturen en des te langer de blootstelling duurt des te groter de kans op het ontstaan van gebruiksproblemen!
Aan de koude kant bieden de betere en professionele camera’s met objectieven een ondergrens van -10 graden Celsius. De elektronica, metalen, glasoppervlakten, afdichtingen en smeermaterialen kunnen dat hebben. LithiumIon-accu’s verliezen dan al wel aan capaciteit / gebruiksduur. Onder de -10 °C is speciale uitrusting en/of bescherming nodig. Anders loopt de boel vast en/of ontstaan er elektronische storingen.
Bij hittegolven, achter glas of in de hete auto kunnen de temperaturen als snel oplopen tot 50-60 graden Celsius. En daar kan de gemiddelde camera, camcorder en ook smartphone niet tegen. Het plotseling afsluiten of malfunctioneren is daarbij zeker niet denkbeeldig. LithiumIon-accu’s kunnen bij hoge temperaturen ontploffen of in brand vliegen. 50 °C kan vaak nog net. En 80 graden Celsius is fataal. Bedenk dat opwarmen sneller gaat als de camera ook zelf warmte produceert.
Bij flinke temperatuurschommelingen kan er condens optreden dat de camera en objectieven kan beschadigen. Geeft de apparatuur voldoende tijd om te acclimatiseren.
De moderne geheugenkaart is behoorlijk bestand tegen extreme temperaturen. Je moet echter niet overdrijven. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing.

Hoe bescherm ik mijn camera tegen de hitte?
Dat is de praktijk lastiger dan je aanvankelijk denkt. De warmte uit de omgeving valt veelal niet terug te draaien zonder ventilatie of het vertrek naar een koelere ruimte. De eerst maatregelen betreffen het afschermen tegen warmtebronnen. Dus niet de camera in de volle zon, achter glas of in een hete auto laten liggen.
Het afschermen en terugkaatsen van warmte is redelijk tot goed mogelijk. Een lichtgekleurde video/fototas helpt al een stuk. Onder de parasol, zonweringen of warmtewerende folies helpen eveneens aardig. Dan kan je de camera kortdurend uit de beschutting halen om op te nemen en dan weer terugplaatsen.
Airco’s en intensief in de omgeving koelen verlaagt de temperatuur van de camera en objectieven. Pas echter op voor condensvorming bij te grote overgangen want dat is slecht voor de elektronica en optiek.
Verminder de warmteproductie door de camera zelf. Voorkom hoge resoluties met idem frame of bitrates en extra belasting van de sensor. Hoge ISO-waarden en versterking verbruiken veel energie en produceren daardoor warmte.
Dan nog de factor mens. Warme handen dragen ook hitte over en neerdruppelend zweet kan kwaad.

Wat betekent en is SDI?
Professionele camera’s zijn vaak voorzien van SDI-connectoren. SDI staat voor Seriëel Digitaal Interface. Er zijn twee versie van: De gewone en High Defintion (HD-SDI) allebei met een BNC-connector.
De belangrijkste voordelen van SDI zijn:
1. Uncompressed en niet versleuteld transport van video. Je kunt er ook nog embedded audio en tijdcode in kwijt. Tevens geschikt voor het versturen van datapakketten.
2. Het is compatibel met vele andere professionele videoapparaten.
3. Een solide aansluiting met BNC-connector en stevige coaxiaalkabels over grotere afstanden.
Bij beveiligingscamera’s is SDI een voordeel omdat het om een directe aansluiting op de recorder of weergave apparatuur zonder tussenkomst van switchers en routers.
SDI maakt de camera wel duurder dan eentje zonder.

Microfoons aansluiten via de accessoireschoen
Een audioadapter in de accessoireschoen van de videofilmende systeemcamera lost een aantal problemen op:
1. Als er geen XLR-microfoon op jou videoflmende systeemcamera past. De adapter dient dan als interface/verloopje.
2. Idem als je meerdere microfoons tegelijk wilt aansluiten.
3. Geavanceerdere audioadapters voor de accessoireschoen voorzien ook in handmatige volumeregeling, het schakelen tussen verschillende ingangsbronnen of signalen en meng/mixermogelijkheden
4. Als er ingebouwde microfoonversterkers zijn kunnen de duurdere exemplaren een flinke verbetering van de audiokwaliteit bieden.
5. In gevallen van slimme accessoirsechoentjes kunnen er nog andere digitale signaalfuncties worden overgedragen.|
Het plaatsen is relatief simpel. Schuif de adapter in de accessoireschoen. Verbindt het 3.5 mm geluidskabeltje met de mic-in van de camera. Sluit de microfoons op de adapter aan. Stel, indien mogelijk, de geluidsinstellingen bij. Als de adapter bovenop zelf ook een accessoireschoen heeft kan daar de microfoon in. Met behulp van een adapter zelfs meerdere microfoons.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Tips & Trucs van Video College: text to speech online
Archief Digital Movie 138-2021 Maak je wel eens een korte docu? Of wil je een ...