Veelgestelde vragen (deel 26)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 140-2021

Laptop of desktop bij videomontage?
In principe hebben de zwaardere laptop en desktopcomputer dezelfde rekenkracht voor het bewerken en monteren van video en audio. Beide computertypen zijn veelal ook even duur. Een laptop neemt minder ruimte in en is een stuk meer draagbaar dan een desktop pc. Dus bedoeld voor de videomakers met een klein behuisde NLE-studio of die veel onderweg monteren. Dat geldt zowel voor pc onder Windows als de Mac-computers onder iOS.
Voor optimale videomontage zijn nodig een Intel i5/i7 of een gelijkwaardige processor, krachtige GPU-eenheid (het grafische deel), minimaal 8 GB en liefst 16 GB aan systeem-RAM plus minimaal een snelle opslagcapaciteit van 512 GB. Voor zowel de desktop als laptop gewoon te koop.
De montagelaptop kent echter een aantal beperkingen. Het uitbreiden met een extra grafische kaart en intern geheugen kan lastig zijn. Vooral bij Apple Macbooks. Idem voor grotere interne harddisks een SSD’s. Er zitten veelal minder aansluitingen op een laptop. En het ingebouwde scherm is kleiner dan een losse videomonitor. Natuurlijk kan je er wel een extra grafische unit, hard drive, USB/HDMI-splitter of grotere monitor naast zetten maar dan heb je wel meer gesleep en vermindert de compact- en draagbaarheid van de NLE-set.

Wat doen CODECs?
Om de grote datastromen zoals bij 4K of 8K in te dammen wordt compressie ingezet. In de praktijk een slimme truc om alleen beelden die veranderen mee te nemen in het opgenomen AV-bestand. Bij wat niet verandert kan met een enkel opgeslagen frame volstaan worden. Zo maak je een doorsnee videodatastroom een factor 20, 40 of zelfs wel 100 maal kleiner. Dat heet encoderen.
Bij het bewerken en afspelen worden de bij het encoderen weggelaten beelden of audiobits weer teruggerekend. Dat heeft decoderen.
Het proces van encoderen en weer decoderen is ondergebracht in zogenaamde CODECs. Daar zijn tal van verschillende soorten van. Bijvoorbeeld H.284 en H.265. Het doorrekenen kan softwarematig op het bestaande computersysteem of via extra hardware-ondersteuning.

Verschil macro en micro-opnamen?
Beiden nemen kleinere objecten op bij foto en video. Bij macro gaat het om het gebied van ¼, 1/3, ½  en 1 maal de afmetingen van het object. In feite is 1 dus 1 staat tot 1, het onderwerp wordt net zo groot afgebeeld als het in werkelijkheid is. Voor macro-opnamen gebruik je een apart macro-objectief of een lens met macro-instelling.
Bij microfotografie/video neem je het object groter op dan het in werkelijkheid is. Het gaat daarbij om vergrotingen van 2 tot 10 maal groter dan 1:1. Dit is het gebied van kleine insecten, waterdiertjes en fijne bloemdelen. Er zijn diverse methoden: het gebruik van tussenringen bij een macro-objectief. Voorzetlenzen gebruiken (vermindert de beeldkwaliteit licht). Of een speciaal micro-objectief aanschaffen.

Wat is een DAW-computer?
DAW staat voor Digitaal Audio Werkstation. Met andere woorden een computer die als een volledig digitale geluidsstudio functioneert. In de praktijk gaat het daarbij om multitrack, faders, draairegels, ingebouwde effecten, synthesizers, compressor/limiter en (corrigerende) audiofilters. Dat alles staat gewoon op het beeldscherm. Doorgaans koop je daarvoor een softwareprogramma dat de montagestudio volledig nabootst op het computerscherm. Bijvoorbeeld Apple Logic Pro, Presonus Studio, Reason, Avid Pro Tools, Ableton Live. Acoutisca Mixcraft en Steinberg Cubase. Een tweede manier vormt de combinatie met een hardware mengpaneel/mixer waarbij de software de regelaars van de hardware op het bedieningsinterface van de computermonitor zet.

Aansluiten microscoop of telescoop
Ik heb een microscoop of telescoop en wil daarmee ook foto’s en videoclips maken. Hoe moet dat? In principe zijn hiervoor twee verschillende mogelijkheden:
1. Koop een aparte camera of combinatie daarvan met een microscoop of telescoop.
2. Monteer een camerabody op de oculairhouder van de microscoop of telescoop.
Een goedkope oplossing vormt het aanschaffen van een CMOS-insteekcamera of eenvoudige cameramicroscoop. Bij de insteekcamera plaats je deze in de oculairhouder. Er komt een USB-kabeltje uit en die gaat dan weer in een computer voor het scherpstellen, beeld selecteren en verder verwerken. Een complete CMOS-camera-microscoop heeft de camera al standaard gemonteerd op de plek waar normaliter het oculair zit. Verder weer aansluiten op de pc. Een aantal modellen heeft een eigen LCD-schermpje. De verkregen resultaten zijn te pruimen maar lang niet zo goed als bij het gebruik van echte video/fotocamera’s.
Een camera op de oculairhouder van een microscoop of telescoop monteren vergt een aparte adapter. De ene kant gaat op de oculairhouder en de andere veelal via een T2-adapter op de camerabody. Je kunt daarbij systeem- en reflexcamera’s gebruiken. Bij de meeste camcorders is dat zonder verwisselbare optiek en een merk-specifieke adapter niet mogelijk. Het voordeel van een camerabody is de aanmerkelijk grotere en betere beeldschip plus verschillende instelmogelijkheden voor de beeldkwaliteit. Bij telescopen is een omkeerprisma gemakkelijk.
Een ander genre vormen de speciaal voor microscoop of astroshots ontwikkelde camerabody’s. Die zijn tot 4K verkrijgbaar. Je kunt er meestal niets anders mee maar de geschoten opnamen en bewerkingsmogelijkheden zijn van hoge kwaliteit. De software biedt allerlei correcties en stacking (Het stapelen van meerdere opnamen tot één scherp geheel).
Voor de roterende objectievenkop van microscopen zijn bij diverse merken aparte vlakveld (planar) -objectieven leverbaar die veel betere beeldresultaten bieden.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Anker Innovations brengt nieuwe Full HD beamer op de markt: Nebula Vega Portable
De uitstekende helderheid van deze beamer gecombineerd met diverse opties maakt de Vega Portable een ...