Vegas Pro 14: Krachtige montagestromen

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 112-2016
Het videomontagepakket Vegas Pro is bekend om zijn goede workflows (gestroomlijnde montage procedures) en professionele kwaliteit. Voorheen een Sony product maar nu heeft Vegas Pro 14 Magix als nieuw baasje. En dat is geen slechte keuze want Vegas Pro 14 gaat voor de veeleisende videoamateur verder dan Magix Video Pro X8. Wie ‘in het Engels’ geen bezwaar vindt, heeft aan Vegas Pro 14 een NLE-pakket dat vrijwel alles kan en in hoge kwaliteit aflevert bij de montage op een Windows pc.

De voormalige Sony-stal stond in het verleden garant voor een gedegen tijdlijnaanpak, het accepteren van een groot aantal videoformaten (ook 4K, 3D, en afwijkende CODECs). Goede effecten plus geluidsbewerking, prima stabiliteit en uitstekende workflows. Die workflows lijkt weer zo’n onnodige Engelse term. In de praktijk gaat het echter om doelmatig gebruiksgemak waarbij je snel zonder complexe of afleidende handelingen tot een gedegen resultaat komt.

Nieuw
Nieuw in versie 14 zijn onder andere de codec ondersteuning voor HEVC/H.265 voor UHD en ook native 10-bit ProRes 422 support. Het kunnen editen van videomateriaal met een hoge beeldsnelheid (high framerate, HFR) en compatibiliteit met de moderne camera’s en de Design hardware van AJA en Blackmagic. Er is een verbeterde gereedschapset voor Hover Scrub om snel door het clipmateriaal heen te scrollen en aldus de gewenste shots snel te vinden en voor bewerking uit te kiezen. Beweeg de muis over de trimmer en je schiet snel door het beeldmateriaal heen. Dat versnelt het montageproces aanzienlijk.
En zoals gebruikelijk hebben de ontwerpers goed naar de gebruikers van de voorgaande versies geluisterd. Een aantal bugs zijn geëlimineerd en de snelheid plus gebruikscomfort zijn verder opgevoerd.

Opzet
Vegas Pro 14 werkt op het montagescherm-interface met een tijdlijn, twee monitorvensters, bibliotheek & browservensters, uitklapbare menubalken, snelle bedieningsiconen, pop-ups voor de fijninstellingen en een volwaardige geluidsmixer. De timeline kent een ongelimiteerd aantal sporen voor video en audio. Je kunt tot op het frame nauwkeurig inzoomen of grotere gedeelten bekijken. Links van de tijdlijn valt nauwkeurig in te stellen wat er precies open staat, op sly zit of te bewerken valt. Je kunt de videoclips vanuit de folders op de harde schijf direct naar de tijdlijn slepen.
Opmerkelijk voor Vegas Pro is het verticaal kunnen uitklappen van de geluidssporen tot de gehele schermhoogte voor fijnschalige audiobewerking. Tot op subsample-niveau aan toe! Dat kan geen enkel ander NLE-pakket. Zoals te verwachten integreert de mixing geluidsmodule volledig met professionele geluidsediting-software Sound Forge Pro en Spectral Layers Pro.
Het afspelen vanuit de tijdlijn loopt, op een krachtiger Windows pc, in realtime. Wij raden minimaal een Intel i5 CPU (liefst een i7), Vegas zelf vanuit SSD gebruiken, 16 MB aan systeem-Ram, een goede Videokaart met 2 GB video-Ram en GPU, een separate 4 GB 7200 rpm harde schijf en een 21-24 inch monitor aan.
Bij Vegas Pro 14 levert Magix als aanvullende softwaremodules de proDAD Mercalli V4 beeldstabilisator, NewBlueFX’s Titler Pro Express titelgenerator en de DVD Architect voor het opmaken en branden van dvd’s en Blu-ray’s mee. Tevens aan boord zijn de high-end plug-in video-effecten van Boris FX.

Slim opschalen
Het beeld bij de montage (gedeeltelijk) uitvergroten of opschalen naar een hogere resolutie is heel handig bij het achteraf inzoomen of het benadrukken van beelddetails. Idem als de editor Full HD beelden zonder (duidelijk) zichtbare verschillen in UHD videofilms wil opnemen. Dat heet bij Vegas Pro 14 Smart Upscale en Smart Zoom. Deze Magix NLE-software is in de praktijk heel flexibel met beeldmanipulatie bij de postproduction (= montage/bewerking achteraf). Magix claimt dat Smart Upscale heel geschikt is voor het upscalen van HD-beelden naar 4K UHD zonder dat dit echt merkbaar is.
De functie Smart adaptieve deinterlacing converteert legacy interlaced videobronnen naar moderne progressive assets.
Met de Smart Zoom-functie kan je in relatief hoge kwaliteit videobeelden croppen (uitsnijden zonder verlies van grootte) en reframen (opnieuw in het beeldvenster positioneren). Bij de keyframing gereedschappen is het mogelijk om geanimeerde zoomeffecten achteraf in de tijdlijn aan te brengen.

Clipbewerking
Een andere interessante feature is een nieuw vignettering plug-in effect voor video. Dat werkt heel netjes en snel. Je kunt de afspeelsnelheid (clip velocity) nu tot wel 1.000 % opvoeren. De beelden razen als het ware op tienvoudige snelheid het beeldscherm af. Als dat nog niet genoeg is valt in combinatie met de Clip Property Rate-instelling de clipsnelheid tot een factor van 40 maal te pushen.
Om de te monteren clips weer eens een nieuw verrassend uiterlijk te geven zijn er de videolooks van NewBlueFX. Er is keuze uit Film Color, Color Fixer Pro, Gradient Tint, Spotlight en Glow Pro.
Met Boris FX beheerst de editor grafische objecten, teksten en captions in 3D. De chromakeying voor blauw, groen en zelfs rood zien er met Boris FX BCC key en Blend-unit goed en lekker strak uit. Boris FX biedt verder volledig ontwikkelde motion tracking voor zelfs de meest dynamische scenes. Je combineert naadloos twee bewegende clips waarbij de ene zich aan het actiepatroon van de andere aanpast.

En verder nog
Vegas Pro 14 zit verder nog bomvol met andere nuttige en krachtige eigenschappen. Wij noemen multicamera-editing, een perfecte kleurmatch tussen opeenvolgende clips, masking-gereedschappen op basis van Bezier-curves, compositing met ouder- en kind-tracks ook in 3D, autocorrectie van footage (beeldmateriaal), automatische organisatie van clips met tags in de media-bins en echt 3D stereoscopische weergave.
Tevens ondersteuning voor RAW-fotobestanden, proxy- en S-log workflow plus weergave op externe monitoren.

Leertijd
Omdat Vegas Pro 14 een montagepakket voor gevorderden is kost het enige tijd om alles onder de NLE-knie te krijgen. Gelukkig is er veel ondersteuning vanuit Magix zelf, instructiefilmpjes op YouTube en de Magix-site. Onder Windows 10 is het scherminterface voldoende intuïtief, interactief en logisch georiënteerd. Een dag of twee goed oefenen en je kunt tot op professionele hoogte aan de postproduction.

Conclusie
Vegas Pro 14 is een ideale montagemetgezel op het gebied van zowel video- en audio-postproduction voor de gevorderde video-amateur die het Engels beheerst. Het in de tijdlijn kunnen verwerken van vele CODECs, effecten, titels, videolooks, de duidelijke interactieve Windows-werkomgeving en snelle workflows zijn in deze prijsklasse uit de kunst. De met DVD Architect dvd/Blu-ray authoring en branden bewerkte schijven zien er qua menu’s, interactiviteit en beeldkwaliteit prima uit.

Prijs & Info
Vegas Pro 14 € 599,-
Magix, www.magix.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Geeft creativiteit de vrije loop
FUJIFILM introduceert een nieuwe systeemcamera in de X-serie: de FUJIFILM X-A10. Een camera die de ...