VEGAS Pro 16: gedegen professioneel monteren

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 126-2019
VEGAS Pro behoort tot de oude getrouwen van de montageprogramma’s. Deze voorheen NLE-klassieker van Sony muntte uit door kwaliteit en professionele mogelijkheden en goede workflow. Alleen niet altijd even up to date. Na de overname door Magix beschikt VEGAS Pro 16 nu wel over de moderne eisen van 360 graden, motion tracking en HDR. Er zijn meerdere versies voorzien van extra opties verkrijgbaar.

Voor de gevorderde editor zijn een overzichtelijk en intuïtief werkvenster met idem dito tijdlijn en een efficiënte snelle werkwijze een must. Daarin voorziet VEGAS 16 Pro als een van de besten. Goed gekozen is de dynamische verbinding tussen een storyboard en de daarbij behorende tijdlijn. Veranderingen in het hoofdverhaal verschijnen direct in de timeline en omgekeerd. Zo kan je bijvoorbeeld extra storyboards toevoegen om met cuts te experimenteren, alternatieve sequencing uit te proberen of als een nieuwe tool om afzonderlijke delen van uw project te organiseren. Ook kan je nu mediamappen (inclusief de nieuwe storyboard-mappen) rechtstreeks naar de projecttijdlijn slepen. De editor voegt dan alle bestanden tegelijkertijd toe. Dit bespaart tijd en veel gedoe met het per stuk moeten toevoegen van mediabestanden.
Je rot zoeken naar dat ene AV-bestand of specifieke frames voor het plaatsen van de I- en O-punten? Vergrootte previews en fijne hoverscrubbing maken dat een stuk overzichtelijker en sneller. Plaats de muisaanwijzer op een thumbnail in het Projectmedia-venster en doorloop de video om het overeenkomende frame te vinden. Maak dan op de gewenste locatie een In- of Out-punt. Voeg het mediabestand aan het project toe en het wordt aldus in de tijdlijn ingekort.

Interessante specificaties
Met de nieuwe, onafhankelijk ontwikkelde motion-tracking maak je animaties voor die speciale Hollywood-look. Tevens kan de editor elk object volgen en van maskers voorzien, filtering of speciale effecten precies op de gekozen werkgebieden toepassen.
De beeldstabilisatie werd vanaf de grond af opnieuw ontworpen en behoort tot de top in deze NLE-klasse. VEGAS Pro 16 biedt echte hoge DPI-compatibiliteit en wordt geleverd met een gloednieuwe Hi-DPI-modus. Dit geeft u heldere oppervlakte-elementen en een videopreview-optie op high-DPI-monitoren.
Wanneer je media aan een project toevoegt splitst VEGAS Pro 16 deze op in een video- en audiospoor. Heb je een van deze tracks verwijderd dan valt achteraf dit spoor gewoon te herstellen zonder andere bewerkingen in het project ongedaan te hoeven maken. De track wordt vervolgens toegevoegd aan de tijdlijn, gesynchroniseerd en gegroepeerd met de juiste videotrack. Zoals gezegd nu ook High Dynamic Range (HDR) compatibel met alle gangbare camcorders en flatscreens. Bijvoorbeeld een preview maken van HDR-referentiemonitoren en presenteer je opnamen met alle details in de hoge lichten en diepe schaduwen.
Vegas Pro 16 bevat sjablonen voor enkele van de meest populaire 360º-camera’s. Creëer 360°-videoprojecten en voeg naadloos twee fisheye-afbeeldingen samen. Bekijk ook een voorbeeld van het materiaal met volledige 360°-controle. Daarnaast kan je 360°-filters gebruiken om de kijkers unieke 360°-ervaringen voor te schotelen.
Verder is nu ook het gewilde Tiny planet-effect aan boord.in een haarscherpe kwaliteit.

Overall monteren en praktijk
Het gebruikersinterface vergt enige gewenning en het grote aantal professionele montagemethoden een paar dagen leertijd. Gelukkig zijn er ook Nederlandse cursussen en instructiefilmpjes verkrijgbaar.
De geluidsbewerking (eFX) staat net als de meegeleverde effecten en Hollywood looks (OFX, Boris, 500 stuks Ignite Pro en ProDAD VitaScene) op een hoog niveau. Ook is er een eigen module voor DVD-authoring (Arcitect) aan boord. De titel generator doet zijn werk naar behoren. De kleurcorrectie is op niveau en de weergave is compatibel met DPI-beeldschermen.

Prijs & Info
VEGAS Pro 16 € 300,- tot € 700,- (afhankelijk van de extra opties)
VEGAS Creative Software, www.vegascreativesoftware.com/nl/vegas-pro

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
BenQ TH535 en WXGA-variant TW535: twee nieuwe Home Entertainment-beamers
BenQ brengt met de nieuwe Full HD-beamer TH535 en de WXGA-variant TW535 tegelijkertijd twee nieuwe ...