Vegas Pro 17 montagepakket: van robuust & slim nestelen tot 8K

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 134-2020
Vegas Pro heeft bij Magix een warm nest gevonden. Dat valt goed te merken aan de gestadige veelzijdige en krachtige doorontwikkeling van dit NLE-pakket. Inmiddels zijn we alweer een tijdje aan versie 17 toe en daarvan de belangrijkste nieuwigheden en verbeteringen lees je hier…

Versie 17 van Vegas Pro kent meer dan dertig nieuwe mogelijkheden. Om enkele voorbeelden te noemen beschikt dit montagepakket nu over een nested tijdlijn, unified color grading workflow, HLG HDR kleurondersteuning en Warp Flow transition. Sinds Magix Vegas Pro in 2016 overnam van Sony is er veel ten goede gebeurd. Van een beetje traditioneel in de versukkeling tot heden high-end en volledig up to date NLE-software die zelfs al 8K kan verwerken.
Er is van alles dat de vaardige en veeleisende editor nodig heeft aan boord: Standaard multitrack video editing, compatibel met vrijwel elk videoformaat voor im- en export, prima effecten, hoogstaande kleurbewerking, een multitrack audiostudie en authoring voor dvd en Blu-ray. Momenteel behoort Vegas Pro tot de top 5 van de montagesuites voor video.

Als een montagehuis
Bij een montagepakket gaat het niet alleen om de trucages, kleurbewerking en im/export van AV-bestanden. Het pakket moet staan als een montagehuis en niet vastlopen of nog erger instorten. De scherm-lay-out voor de edit-, effect-, kleur- en geluidsbewerking behoort overzichtelijk en intuïtief te zijn, de software dient optimaal gebruik te maken van de aanwezige hardware en de workflow zet zich geheel naar de hand van de gebruiker. Dit alles is Vegas Pro 17 van Magix wel toevertrouwd. De schermlay-out van het gebruikersinterface is zowel modern van uiterlijk als dat daarachter alle vertrouwde edit-gereedschappen voor het grijpen liggen. Zo blijft bijvoorbeeld de master-tijdlijn altijd strak en overzichtelijk ondanks alle daarin genestelde sub-tijdlijnen en -projecten. Je kunt deze nested timelines zelfs delen met andere video-editors die elk hun eigen deel bewerken. Zij kunnen dan effecten, compositing en edits toepassen die straks in de mastertijdlijn gewoon worden meegenomen.

Colour grading
Postproduction wordt steeds belangrijker om een gedegen eindmontage bij video neer te zetten. De bewerking van kleur is daarbij essentieel. Dit zowel bij de correctie en het afstemmen van de kleur op het filmisch verhaal.
Vegas Pro zet hiervoor diverse kleurengereedschappen in. De nieuwe Unified Color Grading workflow integreert alle belangrijke grading tools in een logisch georganiseerd paneel. De bewerker (colorist) kan eenvoudig en snel heen en weer springen tussen de verschillende events in de tijdlijn en daarop direct starten met het bewerken van de volgende clip of event. Ook kan je gemakkelijk kleurinstellingen als een LUT exporteren die dan weer op andere projecten zijn aan te brengen.
Vegas Pro 17 toont zich sterk bij HDR editing en maakt daarbij efficiënt gebruik van de aanwezige GPU(‘s) voor open I/O-kleurprocessing. Uiteraard ondersteunt Vegas Pro 17 de nieuwe ACES 1.1 kleurruimte. Dit inclusief HDR10 en HLG support, HDR color grading, HDR video scopes, interne en externe HDR preview en complete uitvoer van HDR naar het bestands- en/of weergave doel.

8K-vrijheid
Vegas Pro slikt alle gangbare DV-, SDI-, Full HD, UHD, 6K en ook 8K formaten. De eerste 8K videocamera’s zijn er al. Dan kan je bij het editen deze extra beeldresolutie ten volle benutten. Bijvoorbeeld croppen, inzoomen, meervoudige uitsneden maken en panning zonder dat de optimale beeldkwaliteit voor 4K en 2K achteruitloopt.

Interessante nieuwe opties
Conform aan de huidige trend slow motion werpt Vegas Pro 17 zich op het perfecte vloeiende verloop daarvan. De optical flow technologie analyseert de (opeenvolgende) beelden en berekent exact hoeveel frames erbij moeten komen om een vloeiende slow motion-flow te creëren.
Planar Motion Tracking is het gereedschap voor het volgen, en vastpinnen van beeldobjecten die in perspectief bewegen. Bijvoorbeeld een ruimte binnen van uit alle hoeken bekijken.
De Warp Flow transitie schept fraaie morphing-overgangen. Met de slimme split edit kan je zogenaamde ‘jump cuts’ maken. Geef aan welke beeldsectie moet verdwijnen en Vegas Pro 17 maakt daar een nette bijpassende harde overgang van. Heel handig bij interviews.
Verder noemen wij de meegeleverde Steinberg SpectraLayers Pro 6 (hoogwaardige audiobewerking), Boris FX Continuum Lens Flare 3D, Boris FX Continuum 3D Objects Unit, Boris FX Continuum Key en Blend Unit, and Boris FX Continuum Lights Unit.

Tot slot…
Samenvattend is Vegas Pro 17 zonder meer een veelzijdige, snelle en hoogwaardige editing suite op het Windows-platform die een plaats in de top 5 van de montagepakketten verdient.

Info & prijzen
Vegas Pro 17 € 599,-
Vegas Creative Software
www.vegascreativesoftware.com/nl/vegas-pro/

Ulco Shuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Veelgestelde vragen (deel 21)
Archief Digital Movie 134-2020 Hoe laadt je een RAW-videobestand in?