Verstandig omgaan met LithiumIon accu’s: voorkom vallen, leegraken en brand

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 142-2021
LithiumIon accu’s zijn krachtige stroomstellen die bij tal van apparaten en auto’s de benodigde gelijkstroom leveren. Je vindt deze oplaadbare accu’s vooral in camera’s, huishoudelijke apparaten, smartphones, gereedschap, e-fietsen, powerbanks, tandenborstels, scheerapparaten, notebooks, tablets, drones en elektrische auto’s. In de praktijk treden er problemen op met slijtage van de LithiumIon cellen en oververhitting. En dat kan een dure grap en zelfs gevaarlijk worden. Hoe je dat kunt voorkomen behandelt dit artikel.

Een LithiumIon batterijcel is eigenlijk een soort kleine chemische fabriek. Door de elektrochemische reacties van het LithiumIon bereikt dit type accu een hoge energiedichtheid en valt talloze malen (doorsnee 500-1.000 keer) te herladen. Elke lithium batterij bevat meerdere cellen die ieder uit een soort sandwich van materialen bestaat. De capaciteit is aanmerkelijk hoger als bij NiCd en Alkaline batterijen. De LithiumIon Polymeeraccu is een lekker dunne en licht flexibele vorm. Ze zijn zo dun dat ze nauwelijks ruimte innemen en in allerlei kleinere apparaten passen. In Nederland gebruikt een doorsnee gezin al gauw zo’n honderd van deze batterijen in allerlei apparaten.

Langdurig gebruik
Hoewel niet goedkoop draagt de LithiumIon accu wel bij tot langdurig continu gebruik bij een behoorlijke gelijkspanning. Je kunt er mee computeren, fotograferen, videofilmen, rondrijden, rondvliegen etc. Met behulp van de juiste lader zijn ze snel weer vol en er treden geen geheugeneffecten op zoals bij NiCd-cellen. LithiumIon accu’s hebben niet het eeuwige leven. Bij zwaar gebruik zoals bij e-bikes, gereedschap en auto’s kan de capaciteit na circa drie jaar al aardig teruglopen. Wie zijn of haar LithiumIon-accu’s voor draagbare apparatuur goed onderhoudt, heeft daar gemiddeld zo’n vijf jaar plezier van. Er zijn LithiumIon-cellen die zelfs de tien jaar halen.

Origineel of vreemdmerk?
Daar LithiumIon accu’s van het eigen productmerk behoorlijk aan de prijs kunnen zijn kijkt menigeen uit naar goedkopere typen van een derde partij. Nu wil het feit dat vele LithiumIon vaak uit dezelfde fabriek komen. Echter er zit vaak wel een ander kunststofjasje om en de ingebouwde elektronica, externe contacten en de fysieke afmetingen kunnen flink uiteen lopen.
Het veiligst ben je meestal uit met LithiumIon accu’s van het eigen merk. Niettemin zijn er diverse betrouwbare merken zoals Hahnel, Jupio, Duracell, Hama en ChiliPower. Daarnaast zijn er de huismerken van verschillende accushops die lang niet slecht presteren.
Problemen kunnen bij vreemdmerken zich voordoen in geval van: een net iets afwijkend voltage, geen goede koppeling tussen de elektronica van de accu en het gebruikende apparaat, geen optimaal elektrisch contact en niet passen in het accucompartiment. Ook komt het voor dat laders en accu’s elkaar niet herkennen.

Voorkom slijtage of schade
Een aantal gebruikstips die slijtage voorkomen: bewaar de accu’s 80% opgeladen en onder de 25 graden C. Laat de accu niet onder de 20% ontladen. Dat gebeurt gemakkelijk als je de accu onnodig lang in het apparaat laat zitten. Laat de accu niet vallen of vervormen onder druk. Gebeurt dat toch, meteen op schade en eventuele lekkage controleren. Gebruik het juiste type acculader. Snelladers van onbekende merken kunnen riskant zijn. Voorkom het oververhit raken van de accu’s. Laat geen opgeladen accu’s op de lader zitten. Slimme laders geven op de display de capaciteit en conditie van de accu aan. In een aantal gevallen zijn achteruitlopende LithiumIon accu’s nog te reviseren door slimme laders met een refreshcyclus.

Alarmsignalen en gevaar
Zoals gezegd zijn LithiumIon accu’s kleine chemische fabriekjes. Als daarbinnen iets misgaat kan er brand optreden en/of komen er giftige gassen vrij. Meestal gebeurt zoiets na een val, oververhitting of interne kortsluiting. Bij brand is Leiden in last want een LithiumIon brand laat zich moeilijk blussen. Het gevaar van een lithium batterij is dat als een van de cellen in brand vliegt de andere cellen een voor een ook in brand vliegen. Bovendien is het door de chemische eigenschappen van de cel extreem lastig om hem te blussen.
Bel de brandweer en gebruik een geschikte brandblusser. Blussen kan met een ABC-poederblusser, (sproei)schuimblusser, speciale dure LithiumIon blussers, zand en water (alleen als er een extreem grote hoeveelheid beschikbaar is).
Blijf uit de buurt want de accu kan exploderen. Verplaats de LithiumIon accu indien mogelijk met een schep of zo naar buiten. In Nederland doen zich circa twee incidenten per week voor.
Alarmsignalen zijn: lekkende vloeistof; (overmatige) hitte; sterke geur; rook en vonken. Laat geen accu’s onbewaakt opladen. En laat hen niet langdurig in de zon liggen.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Nieuwe videostatieven: Benro Aero2 Pro Travel Video Statief Kit A1883FS2PRO en Benro Video Statief Kit A2573FS6PRO
De Benro Aero2 Pro Travel Video Statief Kit A1883FS2PRO is het perfecte reisstatief voor je ...