Video- en fototassen: Voor elke camera een passende bescherming & opslag

Redactie Achtergrond

Archief Digital Movie 120-2018
Cameratassen en koffers beschermen tegen stof, vuil, (spat)water, vallen en stoten. Twee andere belangrijke functies zijn een goede organisatie van de mee te nemen uitrusting en ergonomisch draaggemak. Tassen voor video en foto zijn er in alle soorten en maten. De prijzen lopen uiteen van een tientje tot honderden euro’s en daarbij zitten uiteraard flinke verschillen in kwaliteit. Waar nu op te letten bij de aanschaf van een geschikte cameratas?

Camera’s worden nog maar zelden samen met een bijpassende tas geleverd. Bij objectieven kan er nog wel eens een functioneel lensbuideltje vanaf. In de doos van de camcorder of videofilmende fotocamera tref je echter hoogstens een beschermhoesje voor transport van het toestel aan. Het gaat hierbij echter niet om gierigheid van de fabrikant. Deze stelt zich terecht op het standpunt dat iedere gebruiker zo zijn eigen functionele voorkeuren heeft en een tasstijl zoekt die bij hem of haar past.

Waar gaat het dan om?
Om een breed scala van specificaties. In de eerste plaats beschermt de cameratas tegen stof en vuil plus accidentele krassen. Spatwaterdicht of bestand tegen onderdompelen zijn weer een geheel andere eis. Het goed bestendig zijn tegen schokken, stoten of vallen vormt een hoofdstuk apart.
En wat moet er aan uitrusting eigenlijk allemaal in de video- of fototas passen? Kun je daar dan ook snel, makkelijk en overzichtelijk bij? En kan je het interieur met verdeelstukken op maat aanpassen? Een aantal tassen is zowel geschikt voor video- als fotoapparatuur. Je maakt het met de verdeelstukken precies op maat.
Het draaggemak en gewicht zijn een pre bij de mobiele video/fotograaf. De keuze van het model is zowel een kwestie van functionaliteit, kwaliteit bij de uitvoering en de persoonlijke stijl van de gebruiker. Hoe solide en gemakkelijk zijn de ritsen en straps? En tot slot speelt ook de diefstalpreventie, bevestiging en het uiterlijk van de tas een rol.

Merken
Bekende merken van cameratassen zijn: Lowepro, Whistler, Kata, Hama, Pro Trekker, CamRade, Caruba, Foton, Case Logic, Thule, Manfrotto, Deuter, B&W en Peli (beiden koffers), EWA Marine (onderwater), Vanguard, Tamrac, Cullmann, Amalfi, National Geographic, SP POV (koffers en cases), Crumpler, Rosa, Naneu, Think Tank, Redged. Mindshift en Tenba.
Daarnaast zijn er tassen van de cameramerken zelf zoals bij Panasonic, Canon, Nikon, Olympus, JVC, Fuji en Sony. De Chinese postorders hebben een kleurrijk en voordelig aanbod doch de kwaliteit is wisselend.
Bij een eerste inventarisatie kwam de redactie al op ruim 1.000 tassen, buidels, rugzakken en koffers voor video en foto.

Bloot is kwetsbaar
De naakte camerabody, objectief, filters en andere accessoires staan bloot aan stof, vuil, vette vingers en accidenteel schuren en krassen. Het zit er zo op en gaat er weer lastiger af dan je denkt. In de tijden van weleer werd een fotocamera vaak verkocht met een zogenaamde paraattas, vaak van vet leer. Een degelijke cameratas voor het beschermen van body en objectief die de fotograaf voor het gebruik openklapte. De paraattas is nog steeds leverbaar maar minder populair als vroeger. Behalve als snel te openen tasjes bij smartphones en bepaalde reis- of actiecameraatjes.
Het beschermen tegen stof, vuil, vingertjes en accidenteel krassen of langs schuren is nog immer actueel. Alleen stoppen wij tegenwoordig de camera in een video- of fototas met meerdere accessoires. Daarin is de camera beschermd tot je hem eruit haalt.
Echt stofdicht blijft lastig. Flappen, slimme ritsen en overhangende bovensluitende kappen (deksels) voorkomen heel wat doch lang niet alles. Schalenkoffers werken net iets beter dan tassen. Cruciaal blijft dat de tas of koffer toch open moet en dan kan binnenkomende troep zijn kans grijpen. Het spreekt verder vanzelf dat er voor woestijnen, stoffige werkplaatsen en opspattende aarde bij sporten extra maatregelen nodig zijn. Een aantal onderwaterhoezen biedt ook bescherming tegen stof, vuil en vingertjes.

Spat- en waterdicht
Er zit een groot verschil tussen spatwaterdicht en onderwater. Een beetje cameratas kan opspattend water of een beetje druilerige regen wel buiten de deur houden. Het materiaal stoot bij voorkeur water af en wordt niet doornat. Linnen- en canvas-tassen dienen geïmpregneerd te zijn. Kunststofvezels en plastic schalen houden het vocht goed tegen. Behalve de tas kan je natuurlijk ook een spatwaterdichte camera met idem objectieven aanschaffen. In combinatie met een idem dito tas biedt dubbele veiligheid. Een alternatief vormt de waterdichte mouw (sleeve) die over de camera en de onderarm gaat.
Een plensje water of golfje er over kan voor een camera en toebehoren al desastreuze gevolgen hebben. Kortsluiting, aanslag op de camera, het vastlopen van onderdelen en beslaan van optische elementen. Liever niet dus. Goed afsluitende ritsen en overlappende flappen bieden bescherming tenzij de tas of koffer open stond. Een aantal tassen biedt zelfs bescherming tegen een kortdurende onderdompeling. Er zijn ook speciale regenhoezen om over de tas heen te leggen. Vertrouw in deze echter niet te veel op jouw geluk! Er zijn echter wel koffers die je in het zwembad of zee kunt laten vallen zo lang ze goed dicht zijn.
Voor het echte waterwerk komen alleen de actioncam, onderwaterhuizen en speciale onderwaterhoezen in aanmerking. Echt serieus opnamewerk met de camcorder of videofilmende fotocamera, al of niet met accessoires, vraagt om een gedegen onderwaterhuis voor het desbetreffende type.

Shockproof
Bij de bescherming tegen schokken, stoten of flink hard vallen geldt eigenlijk hetzelfde als bij de blootstelling aan water. De wat betere videotas kan best wel een stoot, schok, duw of val tot een meter hebben. Gaat het er harder aan toe dan is speciaal materiaal, een actioncam of speciale shockproof-camera nodig. In de meeste gevallen zijn de bodem en zijkanten goed beschermd. In de flap of bovensluiting kan schokdempend materiaal ontbreken.
Er zijn video- en fototassen die gecapitonneerd zijn om een flinke impact de doorstaan. Zelfs kogelwereld behoort tot de mogelijkheden. Verwacht echter een stevig prijskaartje en ook dit type tassen kent zijn grenzen.
Solide transportkoffers voor heavy duty taken vallen letterlijk in het professionele genre. Een olifant kan er een poot op zetten. Per ongeluk uit een helikopter mikken overleven topmodellen ook best. En het bagageruim van het vliegtuig of vrachtauto lusten ze rauw.
Het prijskaartje laat zich echter raden.

De inhoud en gebruiksgemak
Wat gaat er allemaal wel niet in de cameratas? Tegenwoordig steeds meer. Niet alleen camera’s, objectieven, filters en accu’s, maar ook verlichting, computers/tablets, smartphones, microfoons, opslagmedia, veldrecorders, kabeltjes, afstandsbediening en zelfs statieven. Dat moet er dan allemaal wel praktisch op en aan (gespjes, riempjes of klittenband aan de buitenkant) kunnen. Handig is tevens als er ook papieren, reisgidsen, pennen, de (zonne)bril en de portemonnee in kunnen. Regelmatig koopt de gebruiker de video- of fototas net te klein. Aanvankelijk allemaal mooi en aardig zo’n compacte tas. Toen kwamen er echter een langer wisselobjectief en extra accessoires bij. Op de groei kopen scheelt geld en frustratie. Goed nameten thuis en in de winkel! En liever een vakje meer dan te kort.

Andere belangrijke vragen bij de inhoud zijn:
• De onderdelen van de uitrusting goed van elkaar scheiden zodat zij onderling niet botsen.
• Wat je snel nodig hebt dient ook vlug bereikbaar te zijn. Een overzichtelijke lay-out en snelsluitingen (bijvoorbeeld een magneetsluiting) kunnen daarbij helpen.
• De flexibiliteit van de inrichting. Doorgaans bestaande uit allerlei gecapitonneerde inzetstukjes en vakjes te bevestigen met klittenband.
Een gevulde cameratas krijgt al snel een behoorlijk gewicht. Dan gaan het draagcomfort en stabiel op de schouder liggen meespelen. Verdeel de inhoud goed, pak niet meer in dan strikt nodig is en zorg voor een stevige (schouder)riem met breed anti glij-stuk. Enkele modellen bieden een extra borstbevestiging zodat de tas tijdens het fietsen of motorrijden niet van de schouder glijdt. Bij een zwaardere uitrusting bieden een rugzak en trolley meer draag/transportcomfort.

Ritsen, klittenband en straps
De rits vormt een kwetsbaar punt. Duurdere ritsen slijten niet snel en lopen ook niet vast. Het merk YKK levert echt kwaliteit.
Klittenband of Velcro wordt zowel gebruikt bij de afsluitingen van de tas als het plaatsen van verdeelstukken. Ook hierbij is een goede kwaliteit vereist. Robuust en geen troep verzamelen. Het zogenaamde Quiet Velcro maakt tijdens het openen, de flap naar beneden trekken, weinig geluid.
Kunststof kliksluitingen zijn bij de betere tassen van een solide kwaliteit. Een proces van insteken voor het vergrendelen en inknijpen voor het weer losmaken. Robuuste magneetsluitingen werken het snelst.

Kwaliteit en duurzaamheid
Er zitten grote prijsverschillen tussen cameratassen van hetzelfde type. Even afgezien waar (arbeidsloon) de tassen of koffers gemaakt worden, gaat het bij de prijs meestal om het materiaal en de afwerkingen. Het spreekt voor zich dat vrijwel onverwoestbaar en duurzaam mooi blijvend tasmateriaal flink wat euro’s kost maar dan heb je ook wat.
Bij de afwerking gaat het om de naden, de gebruikte sluitingen en rafelende stof. Een aantal gerenommeerde fabrikanten geeft zelfs een garantie van tientallen jaren of levenslang.
Het hiervoor gestelde wil echter niet zeggen dat goedkopere tassen slecht zijn. Daar zitten best goede exemplaren tussen die bij normaal gebruik vele jaren naar tevredenheid meegaan.

Verschillende modellen en uitvoering
In deze alinea vind je een uiteenzetting van de verschillende modellen en uitvoeringen die je kunt vinden:
• De paraattas is al eerder in dit artikel besproken.
• Een variant op deze cameratas is de buidel. Daarin past precies een bepaald type camcorder of fotocamera. De buideltasjes gaan aan de broekriem, arm of een andere tas.
• Het meest populaire model is de schoudertas. Daar lijkt dit type dan ook sprekend op terwijl het toch om verantwoord transport van AV-apparatuur gaat. Praktisch, modieus en tal van uitvoeringen verkrijgbaar.
• Het model echte fototas ziet er meer bonkig uit. Er gaat echter ook veel meer functioneel in en aan. Bijvoorbeeld het ophangen van een statief en extra buidels. Ook hier zitten best fraaie en modieuze modellen bij. In geval van een schoudercamcorder zijn er speciale uitvoeringen die ogen als een grote sporttas.
• De rugzak is voor de video/fotobackpacker. Lekker uit de weg, er gaat lekker veel in, zit tijdens het wandelen of fietsen niet in de weg, en draagt bij een grotere uitrusting comfortabeler. Een nadeel kan zijn dat je de rugzak eerst moet afdoen om bij de inhoud te kunnen komen.
• De zogenaamde ‘camcorderbag’ is een langwerpige tas die geoptimaliseerd is voor de grotere modellen camcorders. Klassiek is de dubbele rits met trekhandvat aan de bovenzijde. Daarmee valt de camcorderbag bij actie snel te openen.
• De cameratrolley is populair bij de reizende en met grotere uitrustingen werkende video/fotograaf. Comfortabel rond rijden op twee, liefst vier, wieltjes, veel vakken en ruimte, ook nog te tillen en past in het vliegtuig. Let wel op het juiste gewicht en ‘cabin sized’.
• De schalenkoffer is voor het echte ruwe en praktische staple werk. Een kwalitatief goede camerakoffer van kunststof is vrijwel onverwoestbaar, water- en stofdicht. De indeling valt bij schuimrubber precies op maat uit te snijden (je kunt ze ook laten maken) of met schotjes te variëren. Gaan zo in de auto of vliegtuig. Het draaggemak over grotere afstanden is een stuk minder. Daarvoor zijn deze camerakoffers dan ook niet bedoeld. De eenvoudiger en voordelige aluminiumkoffers uit de bouwwinkel voldoen in de lichtere omstandigheden ook goed.
• Kleinere koffertjes heten cases en zijn bedoeld voor camerasets bij action- en compact-modellen of drones en veldrecorders of mixers.
• Onderwaterhuizen en hoezen exact op de maat en type van de camera aanschaffen. Anders lekt het misschien toch en/of kan je er niet overal bij.

Stijlvol
Het oog wil vaak ook wat. Een modieuze, stoere of professionaliteit uitstralende tas is een aanvulling op de leefstijl en look van de gebruiker. Voor wie wat verder kijkt is er een verrassend grote keuze. Een goede keuze zijn de stijlvolle meer tijdloze cameratassen. Die sieren de gebruiker nog vele jaren.
Een bijkomend voordeel van een modieuze tas kan zijn dat het dievengilde deze niet snel herkent als tas met video/fotoapparatuur aan boord.

Tot slot…
Een goede video/fototas die echt bij jou past is dikwijls een ‘joy for ever’. In een aantal gevallen kan het allerminst kwaad om over meerdere tassen voor verschillende opnamegelegenheden te beschikken. Let altijd op de kwaliteit, indeling en de ergonomie van het gebruik.

Ulco Schuurmans

One Comment

  1. Tas, bag voor sony mc2000
    For me?
    Graag filmtas voor videocamera sony mc2000
    Dank

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sharp brengt 8K-tv: LV-70X500E
Sharp maakte tijdens de IFA Global Press Conference in Rome bekend dat zijn 8K-televisie, de ...