Video live streamen: Laat direct zien wat er gebeurt

Redactie How to Netwerk Video opnames

Archief Digital Movie 118-2017
De kijkers live laten mee beleven wat je doet of er gebeurt? Dat kan met streaming video. De gemaakte opnamen meteen via HDMI of USB doorsturen over internet naar Facebook, YouTube, Vimeo of een ander netwerk. Meer dan een encoderkastje, wat software en een abonnement voor de provider zijn niet nodig.

Iedereen kan videostromen direct online zetten. Voor live streaming is geen ingewikkelde en dure apparatuur meer nodig. Koppel de camera via HDMI of USB aan de encoder, geef via de software de bestemming op en informeer de kijkers waar jouw producties te zien zijn. De benodigde hardware en software plus (provider-)abonnement zijn gewoon tegen een redelijk bedrag te koop. En moeilijk is het echt niet.

Waarvoor te gebruiken?
Live streaming gebruik je voor bijvoorbeeld een videoverslag van een gebeurtenis of nieuwsitem, het optreden van een bandje of toneelgroep, een sportwedstrijd of live onderwijs. Ook heel geschikt voor zij die er niet bij kunnen zijn op de trouwerij, bij de uitvoeringen of evenementen, demonstraties/online onderwijs, wedstrijden, kerkdiensten en zelfs begrafenissen.
In dit artikel bespreken wij het proces van de opname (capture), opmaak of kleine montage (production), het tot een videostroom comprimeren (encoding), het live via het netwerk verspreiden (distribution) en bekijken (viewing).

Capture
Het opnemen van video voor live streaming kan met een camcorder, videofilmende fotocamera, smartphone en tablet. Filmen in HD (Full of 720P) valt aan te bevelen om de goede kwaliteit en niet al te grote hoeveelheden videodata zoals bij 4K.
Een doorsnee compact(video)camera voldoet net als een goed mobieltje al prima. Let er wel op welke video-uitgang dit toestel heeft om op de encoder aan te sluiten. Desgewenst kan je meerdere camera’s gebruiken en deze mengen met een video-mixer. Dat geeft multiple opnameposities en gezichtshoeken met extra inbreng uit het veld. Een aardig voorbeeld is de Panasonic HC-VXF990 die maximaal twee beeldkaders in de totaalopname voor drie WiFi smartphones biedt.

Production
Je kunt natuurlijk de opgenomen videobeelden meteen ‘ruw’ doorzenden maar enige opmaak oogt veel beter en vormt tevens het visitekaartje voor de maker. Fraai zijn een logo of ID, verklarende titels, een leuk grafisch kader en overgangseffecten.
Bij de productie zijn daarvoor meerdere mogelijkheden:
• In de camera zelf met de daartoe ingebouwde software.
• Via een app. Bijvoorbeeld van het type Mojo (= mobiele journalistiek) die het beeld direct vormgeeft en gereed maakt voor distributie. Er is keuze uit diverse nieuws- en storytelling-apps voor Android en iOS. Via onder andere Instagram, Periscope, YouTube, Facebook live, Livestream, Ustream en Bambuser kun je naar hartenlust live video-opnamen delen.
• Het gebruik van een AV-mixer/switcher. Bijvoorbeeld van Roland, DataVideo, NewTek Tricaster en Blackmagic. Mixers hebben veelal diverse opties voor effecten, overgangen, geluid mixen en het aan de output toevoegen van grafische opmaak (De zogenaamde downstream).
Maak altijd wel van te voren een productieplan anders wordt het vaak net teveel improviseren!

Encoding
De hoeveelheid data bij video zijn gewoon veel te groot om via doorsnee WiFi en breedbandkabelverbindingen te versturen. Dat betekent in de praktijk comprimeren, de encodering, waardoor de te stromen bestanden aanmerkelijk kleiner worden. Daarvoor gebruik je een app op het toestel of een aparte hardware encoder in een kastje of mixer.
Hardware encoders leveren in het algemeen het beste resultaat op. Ze zijn er als losse kastje (onder andere van Epiphan, Datavideo of Blackmagic), Matrox Monarch, Aja Helo en ingebouwd in mixers (Roland, Datavideo, NewTek en Blackmagic). Veelal via een HDMI-kabeltje op de hardware encoder aan te sluiten. Eventueel kan je ook een notebook of pc als hardware encoder inzetten.

Distribution
De verspreiding van live streaming video is een kwestie van het juiste aanleverformaat, aansluiting (draadloos of per kabel) op een netwerk en opgeven waar de stroom naartoe moet. Er is wel een abonnement bij een (internet)provider voor nodig.
De distribution gaat bij voorkeur via software die dat allemaal, na een keer instellen, verder automatisch regelt. Bijvoorbeeld de apps van Ustream, Livestream, YouTube Live, Vimeo en de DVS 100/200 software van Datavideo. De versie DV 200 kan een groot aantal kijksites tegelijk bedienen. Epiphan voorziet met haar Webcaster X2 kastje standaard in interne software die Facebook en YouTube verder automatisch afhandelt.

Viewing
Bij het bekijken van jouw streaming content zijn er enkele belangrijke spelregels. Als eerste de kwaliteit van video en audio. Flut betekent simpelweg afhaken. Hetzelfde geldt voor producties die als saai, niet beeldende of slaat niet op mij worden ervaren.
Ken de doelgroep en geef deze wat ze willen in de best mogelijke kwaliteit op hun eigen afspeelapparaat.
Natuurlijk dienen de kijkers wel te weten wanneer en waar de livestreams te zien zijn. Dat kan op vaste tijden (programmering), via nieuwsberichten of het aanmelden als volger.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Royole Corporation Moon: opvouwbaar mobiel theater
Royole Corporation heeft de Moon in Nederland geïntroduceerd: een 3D virtueel mobiel theater voor films, ...