Videofilmen bij slecht weer: goed voor spectaculaire momenten maar ook slecht voor de camera?

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 137-2021
Stortbuien, stormen, sneeuw, hagel, stuivend zand, extreme koude, hittegolven en andere natuurkrachten bieden regelmatige actievolle en fraaie videomomenten. Maar dan rijst de vraag: kan mijn videoapparatuur daar dan wel tegen? Het antwoord is tot op zekere hoogte gewoon ja. Mits je de juiste beschermingsmaatregelen treft valt er best goed en veilig te werken.

De duurdere categorie videofilmende systeemcamera’s en camcorders kan best wel een natuurstootje hebben. Zij zijn veelal spatwaterdicht en kunnen zowel bij lage als hoge temperaturen storingsloos werken. Het moet echter niet te gek worden want dan heb je toch al gauw een beschermende behuizing of hoes nodig.
Is jouw camera niet spatwater/stof dicht en niet bestand tegen extremere temperaturen dan zijn aanvullende protectiemaatregelen vereist. Dikwijls gewoon te koop en eenvoudig te realiseren. Je kunt de benodigde beschermende accessoires vinden bij de fotovakhandel, outdoorshops en leveranciers van apparatuur voor buitenevenementen.

Regen en hoosbuien
De naam spatwater geeft al aan dat de apparatuur bestand is tegen opspattende druppeltjes en kleinere hoeveelheden overslaand water. Niettemin opkomend water toch zo regelmatig even afvegen. Hoosbuien en vloedgolven gaan spatwaterdicht echt te boven. Dan heb je in de eerste instantie een goede regenhoes/sleeve of  -mouw met handschoen nodig. Helemaal safe zijn onderwaterzakken en -huizen. Hydrofiele filters zorgen er voor dat het water niet aan het glas hecht. Je houdt dan dus druppelvrij zicht.
Wat de objectieven betreft altijd een filter en zonnekap er op. Dat vangt regen op het objectiefglas weg en voorkomt aantasting van de optiek. Microfoons zijn kwetsbaar. Er kan gemakkelijk vocht naar binnen dringen. Er zijn speciale outdoor-microfoons verkrijgbaar. Een hoesje helpt ook maar kan de geluidskwaliteit beĂŻnvloeden. Een andere mogelijkheid is om een schuilplaats te zoeken of vanonder een paraplu te schieten.
Voorkom het wisselen van objectieven, geheugenkaarten en andere accessoires waarbij het camerahuis open en bloot komt te staan. Kijk uit naar actiemomenten zoals opspattend water, kletterende regendruppels, schuilende mensen en in plassen spelende kinderen. Leuk zijn ook altijd reflecties in plassen. Snellere opname/frametijden bevriezen de regendruppels. Langzamere beeldsnelheden/sluitertijden behouden de beweging. Verder tevens geschikt om  te experimenteren met slow motion.

Sneeuw en hagel
Sneeuwbuien bieden spectaculaire opnamemogelijkheden. In feite geldt hier hetzelfde als bij regen: zorg er voor dat er geen vocht in de apparatuur dringt! Voor het optimale effect goed bestuderen hoe de sneeuw valt zodat de beweging van de vlokken attractief in beeld komt. Let er bij grotere sneeuwvlaktes op dat er door de helderheid onderbelichting dreigt. Daarvoor compenseren door een diafragmastop of meer te overbelichten.
Hagel in de kleinere afmetingen doet de apparatuur vrij weinig. Het rolt er gewoon weer vanaf. Hagel ter grootte van knikkers tot kippeneieren slopen de camera en objectieven waar je bij staat. Alleen te voorkomen door onder beschutting te gaan staan of door een stevig onderwaterhuis aan te schaffen.

Windvlagen en storm
Zolang je de camera stevig vasthoud en er geen gevaarlijke objecten langs waaien of naar beneden vallen is het prima video-filmen. Actie bij de vleet. Zwiepende bomen, rond geblazen straatafval, overtrekkende dreigende stormluchten en mensen of voertuigen die met elementen worstelen. En aan de kust natuurlijk woeste golven die op de kust en kades of pieren breken.
Bij wind en storm vliegen er vaak ook waterdruppels, zand en stof rond. Bescherm de camera hier tegen. Werk je vanaf statief zet dit dan goed vast en/of verzwaar deze driepoot.
Bij het geluid zit je natuurlijk met de krachtige windvlagen. Dat kan natuurlijk juist ondersteunend voor het beeld zijn, doch het temperen van de opgenomen geluidskracht is regelmatig nodig. Gebruik hiervoor een windkap of de elektronische windfilters van de camera.

Extreme temperaturen
Systeemcamera’s, camcorders en spiegelreflexen zijn ontworpen om binnen een bepaald temperatuutbereik optimaal te kunnen functioneren. Hetzelfde geldt voor de LithiumIon accu’s. Beneden de -10 graden Celsius en boven de +40 graden dreigen er problemen.
Als eerste kan de elektronica de pijp aan Maarten geven. Storingen of gewoon uitvallen. Mechanische delen kunnen uitzetten of juist krimpen. Het gedrag van smeermiddelen verandert. Het enige dat hier tegen helpt is om de camera zo min mogelijk bloot te stellen aan extreme koude of hitte. Alleen schietklaar als dat ook daadwerkelijk nodig is.
Maak gebruik van bescherende tassen. Leg geen apparatuur in de hete zon of in de warme auto. Zorg voor reserveaccu’s voor als er eentje de geest geeft.
Bij de overgang van koud naar warm krijg je condens. Vroeger was dat bij tapecamcorders een ramp. Nu beslaat alleen het glas en de apparatuur zelf. Afvegen en geleidelijk aan de temperatuurverschillen laten wennen van de hobbyspulletjes.

Zand- en stofstormen
Bij het huidige sterk veranderende klimaat kan je van alles verwachten. Tropisch zand meegevoerd uit Afrika of stofstormen door verdroging. Camerabody’s die stofdicht zijn kunnen dit meestal nog wel hebben. Wissel echter nooit van objectief of open cameradeurtjes. Zonnekappen en filters beschermen de voorste lenzen van objectieven.

Bescherm de videofilmer
Niet alleen de videocamera maar ook de filmer verdienen beschermende aandacht bij slecht weer. Zorg voor de juiste kleding die beschermt tegen koude, vocht of juist hitte en droogte. Gebruik waar nodig camerahandschoenen, beschermende brillen en mutsen of petten.
Let er altijd terdege op of de extreme omstandigheden geen direct gevaar kunnen opleveren als je staat te filmen! Zoek beschutting tegen de zon, kou, storm etc. waar dat kan.

Tot slot…
Het videofilmen onder slechte weersomstandigheden kan vaak gewoon. En er zijn regelmatig actievolle en prachtige beelden te schieten. Let echter altijd terdege op de bescherming van de camera en mens tegen de elementen.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nikon nieuwe firmware voor de Z 7II- en Z 6II- full-frame systeemcamera’s (FX-formaat) en Nikon Z 6II videokit
Nikon is verheugd de nieuwe firmware voor de Z 7II- en Z 6II- full-frame systeemcamera’s ...