Videofilmen met de smartphone: goede camcorder in zakformaat…

Redactie How to

Archief Digital Movie 137-2021
Iedereen weet wel dat je met de betere smartphone best aardig tot goed kunt videofilmen. De praktijk kan echter wel eens weerbarstiger zijn dan gedacht. Welke smartphone is daar nu het beste geschikt voor? Zijn er extra accessoires nodig? Het kiezen en instellen van de juiste video-app. En hoe zit het met de nabewerking, distributie en opslag van de geschoten videoclip?

Allemaal vragen die wij in dit artikel gaan beantwoorden. Het kost wellicht enige moeite, een stukje extra investering en enige leertijd. Maar daarna zijn de resultaten er ook naar. Bovendien heb je dan altijd een minicamcorder op zak!
Echter een waarschuwing. De smartphone, hoe goed ook qua ontwerp en specificaties, kan nog niet de kwaliteit en ergonomie van een geavanceerde camcorder of videofilmende fotocamera vervangen.

Welke smartphone?
Een ding is zeker: Alle smartphones uit de topklasse, bijvoorbeeld de Apple iPhone 12, Samsung Galaxy Note, Huawei P20 Pro, Sony Xperia 5 II of duurdere LG-modellen zijn prima in staat om te kunnen videofilmen en fotograferen. Het gaat daarbij om de volgende zaken. Hoe groot is de ingebouwde beeldsensor en hoeveel photosites (lichtgevoelige puntjes) heeft deze chip? Hoe groter en meer photosites des te lichtsterker, contrastrijker en minder interne beeldruis. Laat je niet verblinden door het aantal megapixels. Het is een goede UHD 4K of 2K Full HD-kwaliteit die er echt toe doet. Na de sensor komt de beeldverwerkende elektronica. Hoe goed is deze met kleur, helderheid, scherpte, contrast en dynamisch bereik? Zoals gezegd zit dit bij de topmodellen wel snor. Dat geldt eveneens voor de specificaties van de interne geluidsrecorder. Alleen is daar wel de kwaliteit van de aangesloten microfoons bepalend voor het eindresultaat.

De optiek
De meeste smartphones hebben één of meerdere ingebouwde camera’s met een vaste lens. Het zoomen gaat dan door in de telestand een kleiner deel van de beeldchip (je maakt daarop een uitsnede) te gebruiken. Dat kan echter ten koste gaan van de beeldkwaliteit. Je gebruikt immers minder beeldpuntjes! Beter is de oplossing met een aparte tele- en groothoek lens. Met enkele smartphones kan je ook in 360 graden opnemen.
Een enkel smartphonemodel beschikt over optische zoommogelijkheden. Voor alle andere smartphonetypes en bij gebrek aan groothoek- of telebereik. Macro, portret en fisheye kan je optionele smartphone-objectiefjes inzetten. Deze bevestig je met een magneetvatting, (klem)beugeltje of op de rig voor het cameralensje.
Uiteraard geldt hier investeren loont. Goedkoopje lensjes presteren veelal niet best. De duurdere speciaal voor jouw type smartphone ontworpen of voorzetlensjes doen het aanmerkelijk beter. Bijvoorbeeld Olloclip, iOgrapher, Swarovski, Black Eye, Sirui, Zeiss en Rollei.

Het geluid
Over de audio kunnen wij kort zijn: gebruik een externe opsteekmicrofoon of een draadloos model. Dat geeft echt een wereld van verschil. Er is een ruime keuze uit richtmicrofoons, omnidirectionele microfoons en dasspeldmodellen. Een aantal microfoons is omschakelbaar qua richting en kan het handmatig volume bijregelen.
Die van befaamde fabrikanten zoals Sennheiser, Røde en Zoom zijn uit de kunst. Een punt van aandacht vormt het tevens kunnen aansluiten van een hoofdtelefoon. Als de microfoonadapter deze aansluiting afdekt moet je een aparte uitgang op de adapter zelf hebben.

Welke opname-app?
De smartphone is slechts het instrument voor de AV-opname. De software (in de vorm van een app) vormt de link tussen de videofilmer/fotograaf en de camera-hardware.
In een aantal gevallen zal de meegeleverde video- en/of foto-app al best aardig voldoen. Je kunt er mee zoomen, de beeldkwaliteit instellen, het videoformaat kiezen, de belichting, kleuren en witbalans mee instellen. Steeds vaker is er ook HDR aan boord. Een aandachtspunt vormt bij het later verder monteren welke opgeslagen bestanden de montagesoftware accepteert.
Er is een zeer grote keuze uit voor Android en Apple IOS geschikte video/foto-apps. Deels gratis en deels betaald. Daar zitten ware toppers tussen. Bijvoorbeeld het betaalde Filmic Pro die de smartphone zo ongeveer de functionaliteit van een camcorder voor gevorderden biedt. Dan krijg je ook een optimale instelling voor de ISO, Peaking en Zebra, nauwkeurig zoomen, variabele beeldsnelheden, exact scherpstelling en lichtmeting, volumemeters voor het geluid, regelbare beeldstabilisatie en zelfs tijdcode.

Vasthouden
Het vast- en rechthouden van een smartphone tijdens het videofilmen is nog geen sinecure. Bij voorkeur houden wij de opname bij video horizontaal, de horizon recht en zo stil mogelijk. Handig zijn hierbij een handgreep, gimbal of rig. Daarmee maak je rustige gebalanceerde opnamen.
Alleen al een handgreep maakt het stabiel recht houden en volgen van een onderwerp een stuk eenvoudiger. Let er wel op dat je de smartphone nog wel gemakkelijk kunt bedienen.
Een gimbal is bedoeld voor schokvrije opnamen en het vloeiend kunnen vervolgen van bewegende objecten. Met de betere gimbal kan je tevens de camera bedienen. Een aantal modellen biedt tevens software voor het voorprogrammeren van bewegingen en timeloops.
De rig kan tal van functies vervullen. Die van geavanceerde handgreep, schoudersteun en cage. Aan de cagebeugels kan je ook allerlei extra accessoires bevestigen. De manier om een voor videofilmen opgetuigde smartphone overal mee naar toe te nemen.


Liveview, zoeker en monitor

Een ware crime bij veel omgevingslicht is het in liveview bekijken van het monitorscherm van de smartphone. Je ziet dan slecht wat je opneemt. Daarvoor zijn er twee oplossingen: Als eerste een zwarte kap of rand om het OLED- of LCD-scherm bevestigen. En twee het inzetten van een extra optische of elektronische zoeker of apart monitorschermpje.
Bij de lichtkappen en schachten is er keuze uit typen die je om het beeldscherm zelf op een rig bevestigd. Een kleine zoeker valt op de smartphone zelf te klemmen. Een monitor gaat op een rigbeugel of -stang.

Opslag
Videobestanden vreten, zeker in 4K, al snel vele honderden megabytes. Dat zal je toch ergens moeten opslaan en daarvoor zijn er diverse mogelijkheden. In geval van in de smartphone zelf opslaan kies dan minimaal een type met 64 GB intern geheugen.=
De optie van verwisselbare geheugenkaarten zit niet op elk smartphonetype. Zo niet dan kan je kiezen uit het overzetten naar the Cloud, een externe databank of computer. Een alternatief vormt het gebruik van een compacte SSD-recorder. Daar is dan wel een HDMI-output voor nodig.

Accucapaciteit
Videofilmen met de smartphone kost behoorlijk wat stroom. Met een interne accu kan het naar 15-20 minuten al gedaan zijn met de opnamepret. Als de smartphone een verwisselbare accu biedt schaf er dan zeker twee extra aan. Is er alleen een interne accu dan zijn er twee oplossingen. Een externe powerbank (bijvoorbeeld op een rig gemonteerd) en voeding van een daartoe compatibele gimbal.

Handige accessoires
Zeker met behulp van een rig zijn er tal van handige accessoires voor het aankleden van de videofilmende smartphone te bevestigen. Er zijn handige LED-videolampen voor lichtzwakke opnamecondities. Zonnekappen, filters en licht sturende afdekflappen (Compendium).
Verder natuurlijk de opsteekmicrofoons, waterpassen, richtmiddelen en voorzetlenzen. Het vormt allemaal al snel een complete videoset en dan komt een handig opbergtasje goed van pas.

Voor- en nabewerken
Tijdens de opname kan je al tal van leuke effecten, LUTs, opnamestijlen, panorama, 3D en 360 graden (extra hulpstuk en app) of extra beeldstabilisatie toevoegen. Er is een ruime keuze uit apps voor een bepaalde kleursetting, old movie, slow motion, tekenfilmeffecten, titels, zoomen en animaties.
De postproduction, het nabewerken en monteren, kent zo zijn eigen software. De meeste NLE-pakketten op de computer voorzien in het bewerken & monteren van smartphoneclips. Dit zowel in het liggende als staande formaat.
Een andere optie vormt het monteren met een app op de smartphone zelf. Bijvoorbeeld met Apple iMovie, Cyberlink PowerDirector, Adobe Clip, LumaFusion, Kinemaster, Video Leap, FilmoraGo, Splice en Perfect Video. Daar kan relatief veel mee.

Presenteren
Natuurlijk kan je ook rechtstreeks videofilmpjes vanaf de smartphone op een flatscreen of via een beamer laten zien. Dit zowel per kabel als draadloos. De moderne smartphone met HDMI-uit (verloopkabeltje) kan vrijwel overal terecht: TV, (mini-)beamer, pc-monitor etc. Draadloos per WiFi is een goede methode mits de bandbreedte voldoende is. En uiteraard biedt YouTube een gigantisch bekijkpodium.

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
LG’s 2021 Soundbars
LG Electronics start de wereldwijde introductie van de 2021 LG Soundbar line-up. Nieuw dit jaar ...