Vijf montageprogramma’s!

Redactie Reviews Software

Archief: Digital Movie 105-2015
Montagepakketten zijn er te kust en te keur. Van gewoon wat knippen en plakken tot geavanceerde professionele gereedschappen. Wij stelden een bloemlezing samen met een vijftal korte besprekingen van interessante NLE-software voor de beginner en meer gevorderde videoamateur.

Het is maar wat je voor het editen van video zoekt. Een handige hulp bij het samenstellen van jouw eigen videoverhaal of veel mogelijkheden zonder daar diep over na te behoeven denken? Veel effecten, multicam montage, perfect surround geluid en goede titels? Of hoogwaardige kleurbewerking. Het valt allemaal voor relatief weinig geld of zelfs gratis te verkrijgen. Let behalve de mogelijkheden ook op de gebruiksvriendelijkheid en compatibiliteit met de opgenomen videoformaten en gebruikte hardware.

Adobe Premiere Elements 13Montage_Adobe_02
Filmische verhalen creatief vertellen dat is in feite de boodschap van Adobe Premiere Elements 13, de amateurversie van de grotere broer Premiere Pro. Het pakket is zowel geschikt voor Windows als Apple OS. Er zijn drie verschillende methoden om met dit montageprogramma een videofilm samen te stellen.
1. De favoriete momenten. Klik met de muis de ingeladen favoriete momenten aan (videoclips) en Adobe Premiere Elements maakt daar grotendeels automatisch een geslaagde film van. Praktisch gezien een heel gebruiksvriendelijke en snelle methode voor ‘highlight editing’. Een hele hulp als de videoamateur door de vele clipbomen het montage bos niet meer ziet zitten.
2. Instant Video. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om snel met vaste elementen een videofilm te creëren. Markeer/selecteer de gewenste videoclips. Daarna kies je eengeschikte template (= thema, voor gestructureerde opmaak) om jouw eigen videoverhaal te kunnen vertellen. Bijvoorbeeld verjaardagen, vakanties, reizen, familie-impressies en bruiloften. Premiere Elements 13 brengt daarna de opmaak, overgangen, titels, muziek etc. aan. Tot slot nog even zelf tot in de finesses afwerken.
3. De optie Video Story maakt gebruikt van scripting. Het gekozen themaformaat brengt hoofdstukken voor het draaiboek aan en ordent de gemaakte clips. Verder weer een opmaak als bij de templates van Instant Video.Montage_Adobe_0
Alle aangemaakte videoverhalen exporteer je eenvoudig en snel naar YouTube en Vimeo.
Uiteraard kan de videomaker ook zelf met de verschillende editinggereedschappen aan de slag of de bij 1 tot en met 3 vervaardigde films achteraf verder nabewerken. Er staan de creatieve video-editor diverse attractieve effecten ter beschikking. Bijvoorbeeld effecten die meebewegen met de getoonde filmische actie. Bijvoorbeeld artwork, tekstballonnen en allerlei grappige objecten die meereizen met de gebeurtenissen. De kleuren pas je aan met schuifregelaars zoals je die ook vindt in andere Adobe programma’s.
Met de Adobe fonts titels bij de vleet. Je kunt deze lettertypen voorzien van schaduwen, gloed en animaties en bewegingen zoals stuiteren, ronddraaien of in- en uitzoomen. Andere leuke mogelijkheden zijn het vertragen en versnellen van het videobeeld, cinematografische stijlen aanbrengen en het toevoegen van dramatische muziekfragmenten en geluidseffecten.
Samenvattend een heel geschikt en niet duur montagepakket voor de beginnende videomaker die snel en comfortabel filmische verhalen wil vertellen. Gevorderde gebruikers raken waarschijnlijk snel uitgekeken.

MacroSystem Bogart WindowsMontage_Bogart_3
Het heel gebruiksvriendelijke montagepakket Bogart heeft de nodige roem verkregen op de Casablanca. Inmiddels is, door de vraag van tal van videoamateurs, ook de overstap gemaakt naar het Windows-platform. Bogart is wel een geheel andere wijze van ‘montagedenken’ dan gebruikers van een op een tijdlijn gebaseerd NLE-pakket. Bij wie blanco instapt geeft dat niet maar vanuit een timeline-omgeving is het toch even wennen.
De programmeurs van Macrosystem hebben de visie om de filmmaker bij de montage niet met allerlei techniek te moeten lastig vallen. Bogart moet gewoon zonder veel ervaring en technische voorkennis doen wat de amateur van het met plezier en creativiteit van videomonteren verwacht. En dat is ook bij de Windows 7 en 8-versie zonder meer gelukt. Lekker videofilms editen met een storyboard, een waar genoegen voor de hobbyist die het om films maken en niet over technische rompslomp gaat. Het NLE-proces omvat praktisch gezien niet meer dan een aantal fraai vormgegeven en overzichtelijk visueel ingerichte schermen (werkruimten) voor het rangschikken, bijsnijden, opmaken en exporteren van videofilm. Alleen het importeren van de videobestanden verloopt via een klassiek ogend Windows importscherm. Casablanca-gebruikers kunnen tevens hun gemaakte projecten naar de pc overzetten.Montage_Bogart_4
Je kunt AVCHD direct importeren van camcorders en actiecamera’s. Het systeem ziet hen als externe gegevensopslag op de USB-poort. De courante videoformaten zijn MPEG-2, H.264 en zelfs 4K op 24P. Er is een preview bij het importeren van AVCHD-opnamen. De lengte van het storyboard (de film) is onbeperkt. Je kunt gemakkelijk scènes invoegen, verwijderen, vervangen maar ook scènes creëren om berekende effecten in de scène-opslag vast te leggen. Er is een aparte scène-generator voor aftellen, kleurenbalken, motieven e.a. met instelbare lengte. Alle gangbare edit-opties voor het trimmen, splitsen, verplaatsen, knippen & plakken, verwijderen inkorten/verlengen zijn aan boord. Er is een periodefunctie om inserts te verschuiven. Natuurlijk beschikt Bogart ook over een veelzijdige titelgenerator met tal van fonts, 3D, rol, lopend en schaduw.
Er zijn tal van overgangseffecten met vrij instelbare lengte. Onder andere zachte overvloei, cirkelvormige overgang, dubbele belichting, rechthoekige overgang, schalen en motiefovergang.
Het exporteren van scènes als AVI-bestand gaat in drie kwaliteiten. Bij het geluid kun je het volume regelen (ook als envelop over het gehele gebied), de lengte aanpassen, mp3 importeren, mengen/mixen, zelf opnemen, filmgeluiden genereren, knippen & plakken, inkorten en van speciale effecten voorzien. Er is keuze uit een eenvoudiger Bronze Edition (€ 49,-), Standaard Silver Edition (€ 149,-) en Gold Edition (€ 299,-). Wij adviseren de bronzen versie. Aanbevolen voor de non-techneuten die films willen monteren.
In de nabije toekomst wil Macrosystem helemaal op het Windows-platform overstappen en de standalone Casablanca-lijn langzaam afbouwen. Het bedrijf zal dan nastreven om compleet voor de montage geconfigureerde Windows-computers uit te brengen.

Pinnacle Studio 18 UltimateMontage_Pinnacle_support
Als NLE-software heeft Pinnacle een lange staat van dienst. Ooit zelfstandig begonnen, toen naar Avid en nu bij Corel als editie 18. Pinnacle Studio 18 Ultimate mikt op de video-editor die weet wat hij/zij wil, 64 bit processorkracht en tal van effecten en filters voor beeld en ook geluid zoekt. Dan krijg je bij de Ultimate-versie tegen Ä 129,95 relatief veel waar voor je geld. Ultimate biedt veel rekenkracht voor videoprocessing op 50P dankzij de nieuwe native 64-bitsarchitectuur. Zelfs 4K Ultra HD-video loopt op voldoende krachtige Windows hardware voldoende snel. De berekening op de achtergrond werkt op minder krachtige systemen langzamer dan verwacht. Investeren in krachtiger processoren, meer geheugen en snelle hard disk loont in deze. Op een enkel crash-je (tijdens een lange gebruiksduur) nagelaten is dit montagepakket er ook weer een stuk stabieler op geworden.
Zoals gebruikelijk doet het softwarehuis weer tal van extra’s bij de basis NLE-software. Te weten de NewBlue-bonuseffecten, Blu-ray-productie, iZotope Music & Speech Cleaner, extra Scorefitter-soundtracks en ondersteuning voor XAVCS voor 4K en HD. Bij de creatieve opmaak is er keuze uit meer dan 2000 (2D en 3D-) overgangen, effecten en sjablonen. En ook het bouwen van een goed klinkende soundtrack wordt niet vergeten. Uitvoer naar schijf, online of andere afspeelapparaten.Montage_Pinnacle_4
Voor de editor ansich is er keuze uit snelle drag & drop in een storyboard of een veelzijdige tijdlijn met een groot aantal AV-sporen. Er is ook een live screencapture voor het direct toevoegen van scherminhoud aan jouw videofilms. Compositing op meerdere videolagen en beeld-in-beeld gaat de Pinnacle Studio 18 best goed af. De meer creatieve en experimenterende videomaker kan zich hier helemaal in uitleven.
De montagesoftware ondersteunt UHD 4K volledig net als XAVCS en intelligente 4K-codering. Op minder snelle machines loopt 4K niet echt soepel. Er is geen multicam-optie aanwezig.
Voor de echte liefhebber zijn er de NewBlue transition en effecten:
– Motion Blends – video-overgangen die kronkelen, zoomen, worden uitgesmeerd en ronddraaien.
– Light Blends – op lichteffecten gebaseerde overgangen met lichtflitsen, globes, stralen, stroboscoopeffecten en meer.
– Film Effects – creëer het authentieke uiterlijk van oude film met oneffenheden, trillingen, vlekken, krassen en korreligheid.Montage_Pinnacle_3D
– Stabilizer – stabiliseer trillende video eenvoudig tot standvastige opnamen.
– Video Essentials 2 – maak een vignet, wissel specifieke kleuren in een scène, voeg beeld-in-beeld toe en corrigeer lensvervorming.
– Video Essentials 6 – verwijder kleine imperfecties, repliceer opnamen tot een videomuur, vergroot een videogedeelte voor nadruk.
– Video Essentials 7 – voorkom het tijdrovende gebruik van keyframes bij het toepassen van pixeleffecten, pan en zoom eenvoudig op stilstaande beelden en meer.
De iZotope Music & Speech Cleaner helpt om eenvoudig ongewenste geluiden te verwijderen uit de audio- en videobestanden. Triple Scoop Music voorziet in 17 rechtenvrije muziekstukken.
Aanbevolen voor de gevorderde filmmakers. Beginners zonder ervaring verdrinken in de interfaces. Vergelijk dit NLE-pakket voor aankoop ook eens met Cyberlink PowerDirector 13.

Blackmagic Davinci Resolve Lite 11Montage_DaVinci_4
Kijk nooit een gratis gegeven paard in de bek! Zeker niet als het afkomstig is van Blackmagic en Davinci Resolve Lite heet. Het verkrijgen van dit veelzijdige montage- en kleurcorrectiepakket kost niet meer dan het registreren bij Blackmagic en een gebruikersnaam kiezen. Daarna heb je er op jouw Apple Mac OS of vanaf Windows 7 pc een montageprogramma met vele mogelijkheden voor Full HD bij.
De werkwijze bij editing is georiënteerd op het tijdlijnprincipe. Je kunt verschillende soorten media of formats in de timeline plaatsen en zelfs RAW-materiaal is welkom. Leer in het begin eerst de verschillende werkoppervlaktes voor het importeren, organiseren, bewerken, geluid en exporteren ter dege kennen. Voor de kleurcorrectie is er een volledige geïntegreerd node-gebruikersscherm.Montage_DaVinci_2
Het editen en trimmen (bijsnijden) zelf werkt net als bij de andere pakketten in dit genre met drag & drop, insert, overwrite, fitt to fill en drie punten voor het invoegen. Er is geen optie voor multicammontage. Het editen zelf is robuust en relatief snel. Vastlopers komen vrijwel niet voor. Op de Mac en stevigere pc is de snelheid van be- en verwerken best goed.
Handig en mooi is de mogelijkheid voor het toch vloeiende vertraagd afspelen van beeldmateriaal via Optical Flow Retiming. Echt een slow motion look om de vingers bij af te likken. Er zijn voldoende effecten beschikbaar maar het zijn er minder als bij de concurrentie.
De ingebouwde titelgenerator biedt voldoende fraai ogende teksten. Fraaie fonts, schaduw en ook beweging. En ook de soundeditor mag er wezen. Een professionele mixer, het exact bijregelen van het volume, VU-meters en het achteraf synchroniseren van beeld en geluid zijn beschikbaar.
Je kunt met Blackmagic DaVinci Lite ook de kleurcorrectie op het niveau van Hollywood toepassen. Dat is niet echt eenvoudig doch valt ook voor de amateur na wat experimenteren te leren. Investeren in een dagje leren omgaan met deze postproduction-software levert echter al snel goede resultaten op.
Er zijn ruwweg twee soorten videomateriaal voor kleurcorrectie:Montage_DaVinci_1
1. Videoclips die tijdens de opname al zijn nabewerkt door de camcorder of videofilmende fotocamera. Dit zowel op het gebied van de kleurweergave en helderheid als het dynamisch bereik (de contrastomvang) en mate van compressie. In principe het corrigeren achteraf van eerder aangebrachte bewerkingen;
2. Videoclips die onbewerkt (een soort RAW-format) zijn. Hierbij kan de corrector nog alle kanten uit bij het realiseren van de favoriete of creatieve kleurweergave en het corrigeren van de heldere en donkere beeldpartijen.
DaVinci Resolve Lite weet met beide soorten prima raad.
Gewone montagesoftware past kleurcorrectie toe op de lagen (layers) van het videomateriaal dat op de sporen in de tijdlijn staat. DaVinci Resolve gebruikt de veel geavanceerdere nodes, een soort knooppunten waaraan meerdere bewerkingen en correcties zijn op te hangen. Tevens kunt u deze nodes met meerdere videoclips verbinden zodat de software alles tegelijk corrigeert of aanpast. De verbindingen tussen de nodes zijn te zien als lijntjes tussen de knooppunten zelf en de bijbehorende duimnagelpaatjes die videoclips/scenes weergeven.
Aan een knooppunt verbindt bewerkingen zoals basiskleurcorrectie, huidtinten aanpassen, het dynamisch bereik en/of helderheid instellen, (kleur-)effecten, kleurgradaties, Gaussian Blurs (Bewegings/veegeffecten), color keying (het doorzichtig maken van bepaalde kleurlagen) en kleurmixers.
Alle (gecombineerde) correcties en bewerkingen slaat DaVinci Resolve Lite op als projecten. Die beheert het programma in een eigen database met browser zodat zij snel, zonder tussenkomst van een bestandsmanager, terug te vinden zijn. En natuurlijk altijd achteraf weer aan te passen.
Samenvattend een gedegen pakket voor zowel professioneel ogende montage en kleurcorrectie. De meer gevorderde video-maker kan hier al snel mee uit de voeten. Echter te gecompliceerd voor de beginner. Blackmagic voorziet online in een aantal leerzame instructiefilms. Helaas alleen Engelstalig.

Magix Video Deluxe 2015 PremiumMontage_Magix_2015-en
Ook een oudgediende bij de montagesoftware is Magix. Met de 2015 Video Deluxe Premium versie weer geheel up to date met de troeven multicam, native 64 bit, fisheye-correctie voor de supergroothoeken van de actiecams, XAVCS videobestanden verwerken, HDR, proxy editing voor 2K en 4K en projectoverdracht via Wifi. De Premium versie voor Ä 129,99 zit ongeveer op het niveau van de Cyberlink Video Director 13 en is bedoeld voor de meer gevorderde creatieve videomaker.
Aanvullend is er de gratis app Magix Movie Edit Touch voor Windows- & Android-tablets. Daarmee kan men de geschoten videoclip al onderweg bewerken, montage on the spot dus. Compleet met basis editing, ongewenste scenes verwijderen, effecten, titels en teksten toevoegen. Importeer deze projecten daarna thuis in de computer met Magix Video Deluxe er op. Het gebruikersinterface valt geheel op de eigen maat en smaak aan te passen. De montage zelf gebeurt in de tijdlijn met 99 beschikbare multimediasporen. En het geluidmixen vindt plaats in 5.1 Surround Sound. De creatieve geesten onder ons kunnen een lekker gaan grasduinen in de transitie & effect-weelde van Red Giant. Er is onder andere keuze uit:
– Retrograde. Geef je videofilms de retrolook van een echte 8- of 16mm-film! Kies uit vele aanpasbare presets – gemaakt op basis van originele Kodak-filmscans.Montage_Magix_3
– Chromatic Glow. Het aanbrengen van gloei-effecten bij afzonderlijke teksten is of bij hele vlakken. Deze kleurrijke en sfeervolle lichtaccenten maken de video letterlijk stralend.
– De Knoll Light Factory is een Hollywoods-topper bij de licht reflecties nu exclusief in Video deluxe. Alle presets zijn persoonlijk ontworpen door John Knoll, ILM Visual Effects Supervisor.
Voor de dynamische en echt fraai en strak ogende titels heeft Magix Video Deluxe Premium de NewBlue Titler EX aan boord. Behalve aftiteling en teksten ook infobalken. Bij de multicam-mogelijkheid kan je tot en met vier afzonderlijk opnemende camera’s aan de slag. Ook bij Magix zijn sjablonen en thema’s aanwezig om de videofilm met een bepaalde stijl op te fleuren en op te maken. Dat verloopt via de praktische filmassistent. Handig is de automatische volumeaanpassing die het op verschillende sporen staand geluid overal even hard doet klinken. Tot slot noemen wij nog de HDR-effecten (sterke lichtverschillen), goede secundaire kleurcorrectie en effectieve beeldstabilisatie.
Zelfs als gevorderde video-editor ben je voorlopig nog niet uitgekeken op Magix Video Deluxe Premium 2015. En de beginner kan veel opsteken van de Nederlandstalige instructiefilmpjes op de website.

Prijzen & Info
Adobe Premiere Elements 13
€ 100,43
www.adobe.com/nl

MacroSystem Bogart – Windows
Vanaf € 49,-
www.macrosystem.be

Pinnacle Studio 18 Ultimate
€ 129,95
www.pinnaclesys.com

Blackmagic Davinci Resolve Lite 11
Gratis
www.blackmagicdesign.com

Magix Video Deluxe 2015 Premium
€ 129,99
www.magix.com

Ulco Schuurmans

3 Comments

  1. De Blackmagic Davince Resolve Lite is trouwens ondertussen ook versie 12.5 …

  2. Jammer mensen, ik mis hier FC pro 10 nadat ik gedurende mijn leeftijd alles
    al eens geprobeerd heb moet ik nu 90 jaar toegeven dat het niet eenvoudig is om weer op nieuw programma te starten. Maar het is de moeite waard ik heb de stap in ieder geval genomen en ben nog steeds lid van twee filmclubs Rijswijk en den Haag. Will

  3. Goede beschrijvingen van de montage-pakketten door de heer Schuurmans. Al deze programma’s hebben in de loop der jaren al eens op mijn computer gestaan,maar hebben het niet echt lang overleefd. De typografische opzet van de GUI,voor deze pakketten nagenoeg dezelfde,is,op een monitor met een hoge resolutie,echt gebruiksonvriendelijk.
    Piepkleine tekst met lettertjes,die,meestal grijs,ook nog eens slecht contrasteren met de grijze of zwarte achtergrond.
    En waarom ? Als MacroSystem met Bogart al die jaren al heeft laten zien dat het zoveel beter kan !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Zon, strand & zee: Opnametips en bescherming
Archief: Video Emotion 106 (juni/juli 2013) Het strand met zon en zee vormt een favoriet onderwerp ...