Vlogs & videoselfies: De basisprincipes

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 122-2018
Je wordt gezien en veelal ook gevolgd met eigen videoreportages op Facebook, YouTube, Vimeo en andere websites met videoweergave. Pak een videocamera of smartphone zet deze op statief, keer het viewerscherm of de camera om, kies een geschikte locatie en neem jezelf als presentator op. Maar welke camera is hier nu voor geschikt, is er montagesoftware/apps nodig en wat zijn de basisprincipes van het vloggen en de videoselfies?

De combinatie van video met een blog (aantrekkelijke of boeiende tekst op internet) heet videoblog, kortweg vlog. Korte videopresentaties of -reportages spreken aan en brengen in korte tijd veel informatie over. Ben je een bekende persoonlijkheid of heb je een interessant verhaal dan zijn er zo meerdere volgers online.
In principe kan iedereen een vlog aanmaken. Er zijn echter wel een aantal overwegingen/eisen die je aan de gebruikte videocamera of smartphone dient te stellen. Daarnaast natuurlijk de aantrekkelijke in beeld en meestal ook geluid verpakte boodschap en de juiste plek om via social media te vertonen.

Enzo Knol ©Ronn Boef

Opnamekwaliteit
Een belangrijke stelregel is dat de vlog er wel redelijk tot goed dient uit te zien. Onduidelijke, verkeerd belichte en niet scherpe beelden tegen een rommelige of verwarrende achtergrond ontmoedigen potentiele kijkers. Dat vergt de nodige zorg bij de opname. En als je geen vlogteampje hebt en het dus helemaal zelf moet doen is de selfie-voorziening omkantelbare display nodig.
Full HD (1920 x 1080 pixels) is voor vloggen in principe voldoende. Een fraaie kwaliteit, niet al te grote AV-bestanden en makkelijk draadloos en online te verzenden.Ook Pro-HD (1280 x 720 pixels) valt te overwegen. 4K UHD biedt de beste kwaliteit doch stelt fors hogere eisen aan de camera, bewerking en het datatransport.
Slecht geluid is net zo’n dooddoener als beroerd beeld. Het ingebouwde microfoontje bij een onrustige omgeving bakt doorgaans niet veel van de audio. Daar is een externe microfoon, bijvoorbeeld een dasspeld-, richt- of interviewmicrofoon, bij nodig. Liefst ook met een indicatie voor de geluidssterkte te op het scherm om het volume correct af te stemmen. Bij de smartphone zijn er speciale opklik-microfoons verkrijgbaar.
Je kunt ook kiezen voor geen geluid als de vlogs of videoselfies in een omgeving te zien zijn waar geluid anderen stoort of toch niet te verstaan is. Dan komt ondertiteling veel beter uit de vlogverf. Een aardige App in deze is Clips van Apple die gesproken commentaar meteen omzet in ondertiteling.

Welke camera?
Het voor het vloggen en videoselfies geschikte aantal cameratypen is behoorlijk groot. Er zijn echter nogal wat verschillen in kwaliteit en mogelijkheden. De belangrijksten typen zijn:
• De videofilmende systeemcamera of een spiegelreflexmodel. Met name de typen met verwisselbare objectieven, microfoonaansluiting en kantelbaar scherm. Er is keuze uit meerdere instelbare videoformaten. WiFi en/of Bluetooth zijn meestal we aan boord.
• De compactcamera. Dan wel de betere modellen met een optie voor het aansluiten van een microfoon.
• De betere smartphone. Daarbij zijn enkele extra voorzieningen zoals een bevestiging op een statief of stabiliserende handgreep en een betere microfoon nodig.
• Een camcorder. Liefst eentje die de gemaakte shots per WiFi kan verzenden. Anders koppeling aan een notebook of smartphone.
De uiteindelijke keuze is sterk afhankelijk van de kwaliteitseisen, wijze van verspreiding en het beschikbare budget. Je kunt best eenvoudig beginnen maar een betere kwaliteit maakt wel vaak de vlog of videoselfie.

Nabewerken
Hoe sturen we de gemaakte vlog of videoselfie weg? Ruwweg is er de keuze uit:
Direct live (streaming) uitzenden. Dat kan met behulp van zogenaamde MoJo-apps (mobiele journalistiek) die videoclips meteen in het juiste formaat en op de pagina of in de uitzending zetten. Geschikte hardware encoders voor streaming zijn er onder andere van Epiphan en Datavideo.
Kort nabewerken met een zogenaamde clip-app op de tablet, smartphone of notebook. Die zet de losse fragmenten in de juiste volgorde, snijdt deze zo nodig nog bij, voegt het geluid en commentaar toe, en verzorgt de opmaak met titels en/of ondertiteling. Bijvoorbeeld Videodelicious.
Een uitgebreidere montage op de computer of tablet. Moderne NLE-pakketten voorzien in het editing van vlogs, videoselfies en staande (Portret-formaat) smartphone-opnamen.

Tot slot…
Voor het plaatsen en (live) streaming doorgeven van vlogs is een abonnement bij een daartoe geoutilleerde provider nodig. Niet duur maar let wel goed op de toegestane videoformaten en transmissietijden.

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De nieuwe Leica M10-P
Transcontinenta presenteert met de Leica M10-P een nieuw model in het Leica meetzoekercamera segment. De ...