Waardevolle tip: LED there be lightpanels

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 119-2018
Een verbluffende recente ontwikkeling die de videoamateur flink in het zonnetje kan gaan zetten. Iedereen kent ze wel, de video ledpanels die door veel videoamateurs gebruikt worden om mobiel of op de camera plaatselijk bij- en aan te lichten. Deze panelen zijn te kust en te keur te koop, in diverse kleurtemperaturen en vermogens leverbaar maar zodra je boven de 10 x 10 cm komt, zeer prijzig, tot aan wel 1500 euro toe.

Als je echter wat meer licht dan alleen plaatselijk nodig hebt, verval je in kostbare lichtbronnen die allemaal een groot nadeel hebben. Het licht komt meestal uit een relatief klein oppervlak, een zogenaamde puntbron. Dit levert altijd felle schaduwen op en doet pijn aan de ogen van de acteurs. Bovendien zal het dimmen van die energieverslindende filmzonnen een voortdurend veranderende kleurtemperatuur opleveren.

Eenvoudige constructie
Sinds enige tijd is er een verrassende ontwikkeling op de Chinese markt gekomen, die zeer grote led panelen op een rationele en slimme wijze geconstrueerd hebben. Hierdoor worden ze op gigantische schaal toegepast in de systeemplafond industrie en dus voor belachelijk lage prijzen! Deze panelen hebben een zeer spitsvondig diffusie systeem, waardoor het hele paneel zeer gelijkmatig en uitermate effectief licht afstraalt zodat het niet verblind. En door hun zeer grote diffuse oppervlak produceren ze nauwelijks schaduw! Dit levert voor bijvoorbeeld greenscreen opnamen ongekende voordelen op. In de systeemplafond wereld zijn ze inmiddels zeer populair geworden en zijn zelfs effectiever en bovendien aanzienlijk goedkoper dan TL-armaturen van dezelfde afmetingen. Helaas is de industriële videowereld hier nog niet van doordrongen, dus zijn ze nog niet te koop in video- en fotowinkels, dat zal nog enige tijd duren denk ik. Inmiddels heb ik zelf een eenvoudige constructie bedacht waarmee deze lichtpanelen uitstekend ingezet kunnen worden voor allerlei videoprojecten in onze filmclub. Zie de foto’s als voorbeeld.

Flexibel
Het is overigens niet de bedoeling dat ik uitgebreide bouwtekeningen en begeleiding ga maken, maar slechts deze bijzonder waardevolle tip wil geven. Ik heb gekozen voor de 60 x 60 cm panelen met een kleur temp van 4000°K en een vermogen van 48 Watt/ 4400 Lumens (equivalent aan 85 watt TL!) maar ze zijn in tal van afmetingen, vermogens en kleurtemperaturen te koop. Ik betaalde nog geen 25 euro, inclusief de geschakelde voeding aan het eBay adres: http://stores.ebay.co.uk/lowenergysupermarket. Je kunt hier zelfs dimbare geschakelde voedingen voor kopen als je behoefte hebt om de panelen te willen dimmen. Met een paar tientjes aan aluminium hordeur profielen en wat hardware uit de bouwmarkt. Een 8 mm draadeind uit de ijzerhandel plus een beetje handigheid kan het paneel op een microfoonstatief gezet worden en flexibel ingezet in een veelheid van filmopnamen en belichting!

Tom van der Hoff

 

 

One Comment

  1. goeie tip! maar ik heb 2 studiolampen op statief met 4 energiezuinige lampen in elk incl. een diffuus”hoes” ervoor met gering warmte en stroomverbruik. (niet te dimmen) Is iets duurder maar van een hoop gepruts af.
    Van puntlicht geen last. Opp. 60×60 cm. Op +/- 2,5 mtr afstand van greenscreen. Het lijkt veel licht maar is te weinig voor grotere opname ruimte. (En schaduwen) Nadeel: uitgeklapt ook 35 cm diepte nodig en met buitenlicht, liefst met zon toch nog altijd een veel betere (gezicht))kleur. Maar als je dit lichtveld in het systeemplafond hebt heb geen schaduw en lijk het me idd een prima en betaalbaar systeem voor grote opp.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nieuwe radio- en muziekstreamingdienst JUKE
Bekende Nederlanders vormen vanaf nu de muziekredactie in de nieuwe radio- en muziekstreamingdienst JUKE en ...