Watervallen en fonteinen: sprankelend water op vakantie

Redactie How to Video opnames

Archief: Video Emotion 100 (augustus/september 2012)
Stromend water is een geliefd onderwerp bij video en foto. Met name wat betreft neerstortende watervallen en spuitende fonteinen. Ideaal om de vakantievideo of fotoserie meer leven in te blazen. Dit artikel geeft een aantal tips en trucs voor het uitbuiten van de kracht van het sprankelend water in beeld.

Water symboliseert leven, kracht en frisheid. Dat komt zowel op video als foto goed over. Het opgenomen beeld kan verder worden versterkt door de compositie, lichtval en het beïnvloeden van de snelheid van het vallende, spuitende of stromende water. Door de uitsnede komt het sprankelende meer naar voren of gaat juist deel uitmaken van het omringende landschap. Het licht geeft uitstraling of juist demping. En de gekozen sluitertijd bevriest of laat juist vloeien.

De compositie
Een belangrijke vraag is wat willen wij eigenlijk laten zien? De waterval of fontein zelf, een deel daarvan of juist een overzicht in het landschap of (stedelijke) omgeving? Ook zijn meerdere composities in deze goed te combineren voor de te maken videofilm of fotoserie.
Inzoomen brengt de waterval of fontein prominent in beeld. Zowel het totaal als boeiende details doen het eigenlijk vanzelf al goed.
Staat het water in de compositie meer als een deel van het landschap of de omgeving dan brengt het leven in de brouwerij. Het oog van de kijker wordt getrokken naar de waterstroom als centraal punt. Een andere insteek is de fontein of waterval als achtergrond voor het hoofdonderwerp. Bijvoorbeeld een persoon voor een waterval als vakantieherinnering. Houdt in beide gevallen de belichting in de gaten. Water is helder van tint en personen of landschappen doorgaans wat donkerder. Voorkom over- of onderbelichting!Water_fontein4
Vergeet de details niet. Bijvoorbeeld spattende druppels, rotsen, de ornamenten van een fontein, in het water spelende kinderen of dieren en sporters die de waterval oversteken op een touw. Een andere beeldversterker is een pakkende wolkenlucht in contrast met de waterval of fontein.

Het licht
Lichtval en stromend water vormen een ideaal beeld huwelijk. Zonlicht doet de waterdruppels opgloeien met een stralend effect. Er kunnen kleine regenboogjes ontstaan. En additioneel kunstlicht doet het met name bij fonteinen goed. En incidenteel kan ook vuurwerk van pas komen.
Om de combinatie van licht en water goed tot zijn recht te laten komen is de juiste positie van de camcorder of fotocamera een must. Gewoon experimenteren vanuit verschillende posities rondom het vallende of spuitende water. Kijk door de zoeker of op het LCD-scherm hoe het licht met de druppels en waterstromen speelt. Zo nodig ook de belichting op de eigen smaak corrigeren.Water_1

Sluitertijd en snelheid
Water kan zowel messcherp tot aan de druppels in de beweging bevroren of als een vloeiende (bewogen) stroom worden weergegeven. De video- en fotograaf bepalen het verkregen bewegingseffect met de sluitertijd.
Een standaard-camcorder neemt op met 25 of 50 videobeelden (frames) per seconde. Daarbij zal de waterval of fontein normaal stromend worden weergegeven. En lagere sluitertijd of slow motion maken de waterstromen meer zacht vloeiend.
De digitale fotocamera biedt meer ‘bewegingsvrijheid’. Het bevriezen gaat vanaf 1/500 of 1/1000 seconde al prima. Een andere optie vormt het bevriezen met flitslicht. Beneden de 1/30 seconde wordt de waterstroom steeds vloeiender en minder scherp.Water_fontein10

Uitrusting
Voor het opnemen van fonteinen en watervallen is vrijwel elke camcorder of fotocamera geschikt. Sommige typen hebben daar zelfs een voorgeprogrammeerde scene stand voor. Het handmatig kunnen bijregelen van de sluitertijd en belichting heeft creatieve voordelen.
Een zonnekap schermt de voorste lens af tegen spattend water. Let er op dat de camera zelf niet nat wordt. Zo nodig met een doekje afvegen. Het vanaf statief opnemen vermijdt bewegingsonrust vanuit de camera zelf. En filters (polarisatie, stereffect, softfocus en graduated) kunnen het beeld van het sprankelend water aangenaam versterken.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Praktijk als leerschool: Beamish Open Air Museum (deel 1)
Archief: Digital Movie 103-2015 De meest aangewezen manier om de videocamera beter te leren kennen ...