Wings Platinum 4: De videopresentatie kunstenaar

Redactie Editing PC Reviews Software

Videoclips, overvloeishows met dia’s, PowerPoint-presentaties, animaties en geluidssporen in een tijdlijn samensmeden tot een wervelende HD-presentatie? Dat kan met Wings Platinum 4 van het Oostenrijkse AV Stumpfl. Niet moeilijker dan knippen en plakken, met de muis de effecten selecteren en er aan trekken en beeld & geluidsmateriaal importeren uit de mediafolders (bibliotheken). Behalve het presenteren vanuit de tijdlijn zijn er ook play-outs (meerdere filmpjes uit de tijdlijn vertonen bij festivals) en het branden van dvd’s mogelijk.

Video kan nog op veel meer professionele manieren binnen presentaties worden ingezet dan menig video-amateur denkt. Het pakket Wings Platinum 4 van de Oostenrijkse firma Stumpfl verzorgt ware High Definition multimediapresentaties op basis van foto, video, soundtrack, tv en het aansturen van zaalapparatuur. Oorspronkelijk is Wings afkomstig uit het diawereldje. Nog geen twintig jaar geleden werden presentaties in hoge resoluties gemaakt met meerdere diaprojectoren in overvloei, de dissolve. Als bij de ene projector het beeld uitdoofde kwam het bij de andere op. De diaprojectoren werden daarbij aangestuurd door pulsen op de geluidstape.Drukwerk
Anno 2010 is de diaprojector vervangen door de videoprojector (beamer) en het aansturen met pulsen door de tijdlijn op de computer. Nu laadt Wings Platinum 4 uw digitale foto’s en videoclips automatisch in de gewenste resolutie (gangbaar DV 720 x 576 pixels, 800 x 600 pixels SVG of 1024 x 768 pixels XGA en ook op 1920 x 1080 HD). Op één of meerdere sporen worden daarmee overvloeiers, derde beelden (compositing) en andere effecten gemaakt. Ook op een of meerdere sporen staat de (gemixte) soundtrack. Voeg een video-spoor toe en DV, AVI, WMV of MPEG1-2 / MPEG-4 HD, MOV en AVCHD videoclips kunnen afzonderlijk of in combinatie met onderliggende fotoframes vertoond worden. Eenmaal gemaakte presentaties zijn te exporteren als executable (zichzelf presenterende show), AVI, MPEG1/2, MPEG-4, H.264, WMV of DVD. Er is keuze uit een gratis basisversie, een relatief vriendelijk geprijsde ‘Starter’ versie met meer sporen en moDrukwerkgelijkheden. Voor de alleskunners zijn er nog de Advanced en Pro versies.

Hoe werkt het?
Stel u voor, een gelikt ogend zwart interfacescherm waarop u uit de mediafolder de foto-, video-, audio- tekst/titelbouwstenen sleept, die meteen automatisch de daarbij passende track in de tijdlijn openen. Een screen-editor waarin direct bewerkt kan worden. Bijvoorbeeld beelden vergroten of verkleinen, kantelen, met Photoshop verder bewerken, keying, effecten en animaties aanbrengen. Videoclips spelen af in naar keuze DV of HD (ook in MPEG-4 en AVCHD) zijn te chroma key-en, in al of niet omkaderde vensters te plaatsen en in compositing-lagen met de digitale foto’s (de slides) te combineren. Een krachtige visuele media-browser, de Media-Pool, beheert op overzichtelijke storyboardwijze alle showbouwstenen. De Media-Pool wordt aangevuld door de Project-Explorer, een mediadatabase-systeem dat alle projectfolders en medialagen in de presentaties beheert. Het geluid valt multitrack te mixen, exact op de visuele gebeurtenissen te timen en in Surround Sound (5.1 en 7.1 of via externe luidspreker-sturing) weer te geven. Camerabeelden zijn live (zaaDrukwerkl en presentator) te importeren en als HD tv-uitzending te exporteren.
Het maken van hoogwaardige titels en teksten met de eigen tekstgenerator of Photoshop of het binnenhalen van Power-Point-presentaties. Marker-tracks voor het geven van show-commando’s door de presentator, het (door)springen naar andere showdelen en het aansturen van zaalinterfaces. Naadloze multiscreenpresentaties met één of meerdere projectoren. Met een druk op de knop ex-port naar dvd. En dit alles tot in HD 1920 x 1080i- of p-kwaliteit met non-destructive bewerking en de meeste effecten en playback in RT. Dat is Wings Platinum release 4 waarbij met recht van HDAV gesproken mag worden.Drukwerk

Weergave
Voor de strakke en efficiënte verwerking van hoge resolutie beelden maakt Wings Platinum consequent gebruik van de rekenkracht van de snelle en veelal ruim bemeten 3D grafische kaart, die tegenwoordig in elke moderne pc zit. Bij notebooks geen model met een eenvoudige grafische chip op het moederbord gebruiken. Wings Platinum 4 benut de RT mogelijkheden van de grafische kaart (nog beter dan voorheen). Dat geldt met name bij het aanpassen van de scherpte, kleurwaarden, alfa wipe-overgangen, color swirls, solarisatie, chroma/luma keying (bluebox) en animaties. Verder accepteert het programma vrijwel elk gangbaar formaat waaronder AVCHD en MPEG4. Snelle conversie naar intermediate formaten garandeert het vloeiend afspelen van clips zowel in de preview als RT-presentatie. Ook in HD en bij afwijkende framerates. Het wordt zelfs mogelijk om video in .EXE-bestanden in plaats van een aparte folder op te nemen.
Bij het gebruik van videobeelden ondersteunt de gratis Wings Platinum Basis versie de standaard dvd-resolutie tot en met 768 x 576 pixels. Er kunnen dus ook videofragmenten uit DV- of Digicams in een show worden geïntegreerd. Dat is een zeer interessant aspect, aangezien ook veel digitale fotocamera’s tegenwoordig videofilmpjes kunnen opnemen.
Voor het naar wens arrangeren van beelden, muziek en video’s biedt Wings Platinum 4 HDAV-basis telkens één overvloeispoor. In tegenstelling tot wat velen kennen van andere beeld- en geluidprogramma’s kunnen de diverse media, ieder op hun eigen spoor in elkaar overvloeien, in elke gewenste overvloeitijd. De bediening daarvan is kinderlijk eenvoudig want de beide foto’s, muziek-fragmenten of video’s hoeven slechts simpel meer of minder over elkaar heen te worden geschoven op het betreffende spoor.
Wings Platinum Basis schaalt elk formaat foto automatisch op het gewenste uitvoerformaat en de foto’s hoeven dus niet eerst ‘op maat’ te worden gemaakt in externe fotobewerkingssoftware.Drukwerk

Dynamisch en in Real Time
Met Wings Platinum 4 HDAV basis zijn ook zogeheten ‘camerabewegingen’ met ‘stilstaande’ beelden te maken (Ken Burns effecten), zoals een voorbijglijdend landschap of het inzoomen op een detail in de foto. Hoe hoger de resolutie van het bronmateriaal, hoe verder er kan worden ingezoomd. Ook het 3D kantelen en roteren van (video)beelden behoort tot de vele mogelijkheden.
Zeer interessant zijn ook ‘video in beeld’ effecten. Aangezien video’s in DV-kwaliteit, met PAL- of NTSC-resolutie (maximaal 720 x 576 pixels = 0,41 Megapixel), niet de ultieme kwaliteit van digitale foto’s (van 8 Megapixel en hoger) kunnen evenaren, is dit een fraaie oplossing om dat verschil in kwaliteit kleiner te maken. Daarbij wordt het videobeeld kleiner voor een achtergrondbeeld gepositioneerd zodat het scherpteverschil minder opvalt.
In de mediapool zijn voorgeprogrammeerde bewegingseffecten opgeslagen die eenvoudig per ‘drag and drop’ (gewoon slepen met de muis aan objecten op de tijdlijn kunnen worden gekoppeld. Foto’s en video’s kunnen dus niet alleen in elkaar overvloeien in elke gewenste tijdsduur maar ook horizontaal of verticaal in en uit het beeldvenster ‘zweven’. Elke show is direct, dus al tijdens het monteren, in hoge kwaliteit, vanuit de tijdlijn te presenteren. Er hoeft dus niet eerst ‘gerenderd’ te worden! Als een show klaar is kan deze ook geëxporteerd worden, zodat die aan derden kan worden meegegeven ter vertoning. Daartoe biedt de gratis Wings Platinum HDAV Basis twee mogelijkheden: Als EXE-presentatie voor weergave in Full HD kwaliteit middels een Windows pc met een groot beeldscherm of beamer, dan wel als Video-dvd die met iedere standaard dvd-speler op tv kan worden bekeken.
Ten overvloede misschien, voDrukwerkor het maken, authoriseren en branden van de dvd is géén aanvullende software noodzakelijk. Alles wordt door Wings Plati-num 4 HDAV-basis geregeld.

Extra mogelijkheden
Wings kan in de Advanced en Proversie opmerkelijk veel. Bijvoorbeeld het aanbrengen van triggers. Deze triggers starten bijvoorbeeld het bewegen van de zaalvloer om een vliegtuig te simuleren, laten de wind waaien, bedienen de zaallichten, er komt rook, waternevel of sneeuw naar binnen en het geluid gaat in vol Dolby surround door de zaal. Voor een presentator zijn pauzes, hier stopt de show even, aan te brengen. Met de live videomodule kunnen op de spreker en/of zaal gerichte camera’s beelden binnen de presentatie op het scherm halen. U kunt er net als de Zwitserse tv (waar het programma in gebruik is) zelfs mee uitzenden. En bij het gebruik van meerdere beamers zorgt de soft-edge-techniek voor het perfect naadloos in elkaar overgaan van de beelden. Daarnaast is natuurlijk ook projectie op meerdere schermen, zelfs gebogen, mogelijk.Drukwerk
Wings Platinum beschikt in de proversie over hoogwaardige ICC kleurprofielen, geschikt voor high-end monitoren en projectoren. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare grotere kleurruimten. De nieuwe maskersporen weten goed raad met de grafische mogelijkheden van alfakanalen. Door het scheiden van beeld en bijbehorend masker kunnen deze maskers via keyframes bestuurd worden. Bijvoorbeeld voor het in/uitzoomen, verplaatsen en opnemen in complexe beeldmixen.
Er is nu een ASIO audiostroom in/out-put voor het aansturen van multikanaals-geluidskaarten aan boord. Het mixen en instellen van het soundtrackvolume gaat via het K-Systeem, ontwikkeld voor 83 dB C SPL. Klinkt net als in de bioscoop. Een kalibratieprogramma voor het eigen geluidsysteem wordt meegeleverd. Muziek kunt u uitrekken of samenpersen met behoud van klank en kwaliteit om de soundtrack passend voor het beeldmateriaal te maken.
Andere interessante functies zijn nog: Speakersupport via iPhone en iPod met Prompter, totaal vernieuwde inscreen editing en uitstekende video-effecten. Met de module VIOSO kunnen meerde-re projectoren automatisch op elkaar afgestemd en achtergronden (ook bakstenen muren en dergelijke) geëgaliseerd worden.Drukwerk
De gemiddelde videohobbyist zal aan de gratis Basis- of goedkope ‘Starter’ versie meer dan voldoende hebben. Voor evenementen, de ware showmaster, play-outs en de presentatiekunstenaars bieden de ‘Advanced’ en ‘Pro’ versie alle mogelijkheden. Geïnteresseerden kunnen Wings Platinum HDAV-Basis gratis downloaden op www.hdav.nl Na twintig keer openen kan de gratis vrijgavecode worden verkregen na op-gave per mail van naam, adres en woonplaats via [email protected].

Ulco Schuurmans

NDS en AV Stumpfl Nederland
www.nds-avstumpflnl.com

Archief: Video Emotion 86 (maart/april 2010)

2 Comments

  1. past dit programma ook op een apple?

  2. Alleen als je daar in een Windows-omgeving draait.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Extreme overdrachtsnelheden
Transcend introduceert een high-end UHS-II U3-compatibel geheugenkaart met een maximale leessnelheid tot 285 MB/s en ...