Winter- en zomercarnaval: Van den Opstoet naar de Straatparade

Redactie How to

Archief Digital Movie 125-2019
Carnaval is een feest van kleur, actie, jolijt en vooral ook leuke en gezellige fraai uitgedoste mensen. Met name de optochten vormen hierbij een leuk onderwerp voor een videofilm. Voor de winter is er in 2019 het zuidelijke katholieke Carnaval begin maart en in Rotterdam de Caraïbische versie op 26 en 27 juli. Wel vooraf goed oriënteren en voorbereiden. Daarvoor in dit artikel een aantal opnametips.

Een carnavalsoptocht betekent een vaste route, daarop rijdende praalwagens, daartussen lopende bandjes en hossende of dansende mensen. Een groot feest van kleur, beweging, geluid en amusante bezigheden. Daarnaast natuurlijk het meefeestende publiek langs de kanten en op de balkons. In het katholieke Zuiden spreekt men van den Opstoet. Het Caribische festival van Rotterdam Unlimited heet de Straatparade. Om hier een goede videofilm te kunnen maken dien je rekening te houden met een goede tijdsplanning, opnamepositie (standplaats), het weer en de juiste video-uitrusting.

Tijdspad en route
Om op tijd te zijn en een goede opnameplek te veroveren is het zaak om dit zorgvuldig te plannen. Denk ook aan drukte, afgezette wegen en files. De vertrektijden en de route zijn te verkrijgen bij de VVV of de organisatie van de optocht. Een kaartje van de route is altijd welkom.
In geval van het wintercarnaval kan de optocht op alle vier de carnavalsdagen plaatsvinden. Naast den Opstoet voor de volwassenen zijn er ook speciale kinderoptochten. Bij de Straatparade van het zomercarnaval in Rotterdam is deze op zaterdag.
De hele week zijn er ook echter tal van andere boeiende activiteiten. Raadpleeg de websites van de betrokken verenigingen en organisaties.
Het op tijd vertrekken lukt de feeststoet meestal nog wel.
Daarna wordt het al snel trager en/of treden er tijdelijke vastlopers op.

Wees gerust het komt allemaal vanzelf weer op gang.
Er kunnen vooroptochten zijn van het bedrijfsleven of sponsoren. Die komen als eerste voorbij. Daarna volgt pas de eigenlijke carnavalsoptocht.

Opnamepositie en weer
De plek waar je staat en het weer zijn nauwer met elkaar verbonden dan je wellicht denkt. Als eerste natuurlijk een relatief vrij schootsveld zonder dat die andere 100.000 belangstellenden daar ook staan. Behalve langs de route geeft een balkon of plat dak ook een fraai overzicht. Dan heb je wel meer zoomcapaciteit voor de close-ups nodig.
De camera op statief kan in de menigte en nauwe straatjes lastig zijn.
Dan liever een rig, schoudersteun of vertrouwen op de OIS.
Een balkon is vaak ideaal.
De invloed van het weer betreft meerdere zaken. Licht bewolkt geeft een zachtere beelduitlichting dan felle zon. Pas op met tegenlicht en hoge contrasten. Dat geeft uitbleken van de hoge lichten of het dichtlopen van de schaduwen. Tevens een probleem bij een getinte huidskleur. Zoek dan liever een plek waar de zon niet direct in schijnt.
Een lichte regen valt best te doen. Zorg voor een paraplu of camerahoes. Alternatief: neem positie in onder een overkapping. In de winter kan het koud zijn. En in de zomer juist erg warm. Wapen jezelf en de opnamespulletjes tegen extreme temperaturen. Kies bij koude en nattigheid geen positie waar het waait om onderkoeling te voorkomen!

Wat heb je nodig?
Je kunt eigenlijk niet zonder een goed videozoomobjectief. Het ene moment is er een 24-28 mm groothoek nodig. En het andere moment wil je inzoomen voor close-ups en boeiende details. Een zonnekap en UV filter helpen tegen aanstoten, confettikanonnen en spatten of vingertjes. En bij lastig licht is de reflecties werende zonnekap onmisbaar.
Daar de optocht lang kan duren is een extra LithiumIon-accu nooit weg. Idem een extra geheugenkaartje. En om vermoeidheid te voorkomen een camera-sling (= stevige draagriem over borst en schouder), een statief en een klapstoeltje of ander zitje.
Het geluid is regelmatig overweldigend hard en soms ook vervormd. Bij een te hoog volume dit handmatig vooraf (de automaat gaat pompen) terugdraaien. Een andere optie is om de gevoeligheid van de microfoon te verlagen. Een windkap of filter kan prima van pas komen.
Tot slot is afwisselen met verschillende shottypen de formule tot succes. En natuurlijk straks ook netjes afmonteren. Liefst met een leidende draad of thema.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH., Leica Summaron-M 28 mm f/5.6 en de Leica Summilux-M 28 mm f/1.4 ASPH
Transcontinenta introduceert nieuwe versies van de bestaande Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH., Leica Summaron-M ...