rgb-curves-corrected

Witbalans herstellen Premiere Pro (deel 2)

Redactie How to Software

Video opgenomen met een camera waarvan de witbalans niet correct is ingesteld, levert beelden op met een bepaalde kleurzweem. Adobe Premiere Pro biedt verschillende mogelijkheden om dit probleem te corrigeren. In de vorige uitgave gingen we aan de slag met de effecten Auto Color en Fast Color Corrector, nu is het tijd voor de geavanceerdere opties RGB Color Corrector en RGB Curves.

Voor deel 1 van deze serie kunt u hier terecht.

Om meer controle te krijgen op de witbalanscorrectie dan met de effecten Auto Color en Fast Color Corrector mogelijk is, zult u gebruik moeten maken van twee andere effecten. De RGB Color Corrector stelt u in staat om de drie kleurkanalen gelijktijdig te corrigeren, maar ook elk kanaal afzonderlijk. Die correctie kunt u uitvoeren op zowel de donkere, de midden- als de lichte pixels in het beeld. Het enige dat u met de RGB Color Corrector niet afzonderlijk kunt be茂nvloeden, is de helderheid van het totale beeld. De helderheid zit versleuteld in de individuele kleurkanalen. Wilt u de helderheid van het totale beeld wel kunnen corrigeren, dan kunt u beter kiezen voor het effect RGB Curves. Behalve de helderheid kunt u met dit effect tevens de individuele kleurkanalen corrigeren. Een ander verschil tussen deze twee effecten is de wijze waarop ze werken. Bij de RGB Color Corrector werkt u met waarden die af te lezen zijn, terwijl dat bij de RGB Curves niet het geval is. U werkt bij dit effect meer op gevoel, en dat maakt het lastig om de RGB Curves te gebruiken met keyframes.

RGB Color Corrector

rgb-color-correctorKlik in Adobe Premiere Pro op de toetsencombinatie Alt+Shift+3 om over te schakelen naar de workspace Color Correction. Plaats de clip die u wilt corrigeren op de tijdlijn. Het beeld verschijnt in de Program-monitor. Onder de Program-monitor staat de Reference-monitor. Klik in die monitor op het sleutelicoontje naast de witte tijdcode en kies uit het menu RGB Parade. Plaats het effect RGB Color Corrector op de clip die u wilt corrigeren.

Zorg ervoor dat de boven- en onderkant van elke kleur zichtbaar is in de RGB Parade. Is dat niet het geval, dan kunt u de onderkant van alle kleurkanalen verhogen door de waarde bij de parameter Pedestal iets te verhogen. Wilt u de bovenkant iets omlaag brengen, dan verlaagt u de waarde bij de parameter Gain (afbeelding 01). U verkrijgt hierdoor een compleet beeld van elk kleurkanaal.

Klik vervolgens op het pijltje v贸贸r de parameter RGB. Per kleurkanaal verschijnen er nu drie opties. Met Gamma past u de waarde per kleurkanaal aan voor de midtones, met Pedestal voor de shadows en met Gain voor de highlights. De waarde van elke parameter verandert u het eenvoudigst door op het witte pijltje v贸贸r die waarde te klikken. Er verschijnt dan een schuifbalk die u met de muis kunt bedienen. Zorg er nu voor dat zowel de shadows, de midtones als de highlights voor elke kleur op gelijke hoogte komen te liggen om de witbalans te herstellen (afbeelding 02). Vergeet niet om na deze correctie de parameters Gain en/of Pedestal weer te resetten. Dit doet u door rechts van die parameters op het gekromde witte pijltje te klikken.

RGB Curves

rgb-curvesPlaats het effect RGB Curves op de clip die u wilt corrigeren en klik op het pijltje v贸贸r de naam RGB Curves. Er verschijnen vier vierkanten. Het eerst wat u kunt doen is de Master gebruiken om de gehele RGB Waveform in beeld te krijgen. Om de bovenkant naar beneden te halen, klikt u met de muis eerst op het witte vierkantje boven aan de diagonale lijn in de Master. Dit wordt nu effen wit. Pak dan met de muis het vierkantje beet en beweeg het naar beneden. Het beeld wordt donkerder en in de RGB Parade zakken de toppen naar beneden (afbeelding 03). Beweegt u het vierkantje naar links, dan brengt u de toppen in de RGB Parade omhoog. Om de onderkant van de RGB Parade te kunnen veranderen, klikt u eerst op het vierkantje onder aan de diagonale lijn in de Master. Gebruik daarna de muis om dit punt naar rechts te bewegen. De onderkant van de RGB Parade wordt nu verlaagd. Beweegt u dit punt omhoog, dan verhoogt u daarmee de onderkant van de RGB Parade. Met andere woorden: de donkere gedeelten in het beeld worden lichter.

Als u in de RGB Parade eenmaal een volledig beeld hebt, kunt u daarna de individuele kleurkanalen corrigeren. Gebruik daarvoor de diagonale lijnen in de vierkanten Red, Green en Blue. Brengt u de bovenkant van een lijn omlaag of verschuift u die naar links, dan vermindert of versterkt u de kleur van het betreffende kanaal voor zowel de highlights als ten dele ook voor de midtones. Verschuift u de onderzijde van een diagonale lijn naar boven of naar rechts, dan vermindert of versterkt u de kleur van dat kanaal voor de shadows en ten dele ook voor de midtones. Zorg er in eerste instantie voor dat de highlights en shadows gelijk komen te liggen in de RGB Parade.

Als laatste stap kunt u nu nog de midtones aanpassen. Om deze, min of meer, te isoleren van de highlights en shadows, kunt u punten plaatsen op de diagonale lijn van elk kleurkanaal door erop te klikken. Plaats op die manier twee (of meer) punten op de lijn (afbeelding 04). Na het plaatsen kunt u de punten nog verschuiven door ze vast te pakken met de muis. Wilt u een punt verwijderen, dan pakt u het beet met de muis en 鈥榲eegt鈥 u het buiten het vierkant. Pak na het plaatsen van twee punten de lijn ertussen met de muis vast en beweeg hem naar boven om de midtones te verhogen of naar beneden om de midtones te verlagen. Wanneer de midtones van elke kleur gelijk liggen, is de witbalans gecorrigeerd. Vergeet tot besluit niet om de Master weer naar het uitgangspunt terug te zetten om de belichting te optimaliseren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
imac-evolution
Apple werkt aan 5K display en iMac
IFA is net voorbij, IBC is in volle gang en Apple stoomt gewoon lekker door. ...