Wokken thuis

Redactie How to Video opnames

Voor de promotie van het wokken thuis hebben wij een dvd-presentatie gemaakt met de titel “Thuis wokken, ja gezellig”. De oosterse keuken is al te gast bij u thuis (wie heeft er geen Conimex in huis) en Nederland heeft ook een oosterse traditie.

De toenmalige kolonie Nederlands Indië speelt hier qua historie een grote rol in. Veel Nederlanders, welke in Nederlands Indië hadden gediend, konden de oosterse keuken zeer waarderen. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1948, zorgde een grote stroom Indonesiërs en Nederlanders die daar geboren en getogen waren, voor de interesse in de oosterse keuken. Doordat de Indonesiërs hun eigen keuken meenamen naar Nederland, heeft de voedingsindustrie daar goed op gereageerd. Dat was ansich niet zo erg moeilijk, omdat Nederland een groot gedeelte van de kruidenhandel beheerste. Dit was de voorhistorie, welke ook in de dvd moest worden verwerkt, maar de dvd moest meer bevatten.Drukwerk

Vuurwerk
Je kan blijkbaar niet stilzitten en wachten totdat de Griekse, Turkse, Italiaanse en vele andere het marktaandeel gaan opeisen. We begonnen met het filmen bij twee wokrestaurants om vooral de beste en professionele manier van wokken aan te tonen. Zo komen in deze dvd presentatie veel wetenswaardigheden tijdens het filmen tevoorschijn. Wist u bijvoorbeeld dat wokkers de groente en het vlees eerst in gekookt water voorwellen en pas daarna het aan de wok toevertrouwen? Ik houd wel van een beetje vuurwerk (zie foto’s) omdat dat op het beeld er zo mooi uitziet en als je olie en water bij elkaar voegt, krijg je geheid vuurwerk. Ze zeggen niet voor niets olie op het vuur gooien. Overigens gebruiken de wokkers in het restaurant relatief weinig olie om de gerechten klaar te maken en wordt er ook kort gewokt. Dat is dan ook de reden dat de groente met het wokken zo knapperig en vers van smaak blijft. De traditionele afhaalchinees heeft zo te zien zijn beste tijd gehad en de moderne Chinese wokrestaurants zijn het antwoord. De fabrikanten van huishoudelijke apparatuur hebben daar op ingespeeld. Voor het thuis wokken filmen we, zoals men dat zegt, een doorsnee gezin, gezellig samen aan het wokken. Daarvoor hebben we een hele avond uitgetrokken.Drukwerk

Kleuren
Wist u dat het filmen en fotograferen van eten heel moeilijk is en dat daar speciaal opgeleide koks voor zijn? (Reclamebureaus zetten deze daar veelvuldig voor in) Zij maken gerechten die eigenlijk niet te eten zijn, maar voor de camera er heel mooi uitzien. Het gaat vooral om de glans op de producten, de damp van het koken/wokken mag er wel van af slaan, maar niet zodanig dat de cameralenzen beslaan. De kleuren van de gerechten zijn ook van groot belang. Zo begrijp ik, worden de groente- en vlees-gerechten half gaar gemaakt anders verliest het zijn kleur en versheid. Er komt dus heel wat bij kijken om een eenvoudig huiselijk woktafereel op beeld vast te leggen. Ook het licht heeft de volle aandacht nodig, te veel maakt de sfeer dood, te weinig geeft ruis en doodt ook maar dan de kleuren. Kaarslicht is heel mooi, maar geeft een vrij warme tint met name op het eten, voert rood dan de boventoon. Om dit te compenseren gebruiken wij halogeen/blauw licht zodanig dat het geheel er natuurlijk uitziet. De dvd wordt bij een woksetje gevoegd en dient als verlengstuk van een kookboek. Van het echte wokken, is verder niets meer terecht gekomen, het was niet te eten, maar dat heb ik al verteld. Toch prachtig om te filmen. We hebben maar bij de afhaalchinees het eten gehaald voor de crew en de figuranten.

Fritz de With, Televisieregisseur STS Television Production

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Actiecamera’s: Sony HDR-AS 20, Rollei S-30, Panasonic HX-A500 en GoPro Hero 4 black
Opspattende sneeuw en vocht. Voorbijrazende skiërs of snowboarders, En zelf geen handen vrij? Dan komt ...