Zhiyun Smooth Q2: doordachte en handige gimbal voor je smartphone

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 130-2019
Met een smartphone kan je ook goed videofilmen. Zelfs in fraai 4K met slow motion en meerdere objectieven in/op het toestel. Een probleem blijft echter het stilhouden en het maken van vloeiende volgbewegingen. En daar kan een smartphone-gimbal zoals de Zhiyun Smooth Q2 prima bij helpen.

Goede videoshots zijn gebaat bij rust. Het schokkend bewegen tijdens het vasthouden of vloeiend pannen zijn uit den boze. Helaas valt een vaste grip met de hand op een smartphone regelmatig tegen en is het bedienen tijdens opname ook nog niet zo soepel. Dan rijst de vraag naar een lekker liggende handgreep en een vorm van beeldstabilisatie bij het volgen van het onderwerp. Hiervoor komen de gimbals bij zowel veeleisende videofilmers als vloggers in beeld. Die kunnen daarbij veel profijt hebben van een gimbal zoals de Zhiyun Smooth Q2. Dit merk heeft al veel ervaring bij externe elektro-mechanische beeldstabilisatie, ergonomisch vasthouden en handige bedieningsknoppen op de handgreep.

Doordacht ontwerp
Al bij het openmaken van de Zhiyun Smooth Q2 doos krijg je de indruk van: ‘Hier is duidelijk over nagedacht’. De verpakking is heel netjes en in stemmig zwart. Er zit een duidelijk snelle opstarthandleiding in het Engels bij. Daarmee kan je meteen aan de slag doch zult wel de aanvullende ZY Play-app moeten downloaden. Dat gaat snel via de QR-code in de handleiding. De lettertjes in de handleiding zijn wel erg klein voor de minder goed zienden onder ons. De zwarte handgreep met daarop de roterende beeldstabilisatie-beugel maakt een solide indruk.
Een viertal LEDs geeft aan hoever het oplaadproces via de USB-kabel is. Met de powerknop zet je de Smooth Q2 aan en uit. De rode recordknop spreekt voor zich. Dan is er nog de speciale bedieningsknop, een minijoystick, voor het bedienen van de stabilisering.
Zhiyun gebruik een apart koppelstuk, de telefoonhouder, voor het bevestigen van de smartphone. Dan kan je daarop eerst rustig de smartphone op maat instellen (schuift uit) en bevestigen zonder dat de motoren van de gimbal gaan tegenspartelen. Zet de smartphone in diens houder dan schuif je deze op de gimbal arm en klikt deze met een rood hendeltje vast.

Overige specificaties
De Zhiyun is geschikt voor smartphones tot 261 gram en 3,4 inch breed. Je kunt er dus ook de grotere modellen zoals een iPhone 11 Pro Max opzetten. Extra accessoires zoals hoesjes en add-on lenzen vormen meestal geen probleem. De stabilisatiearm voorziet in pan-, kantel- en rolassen. Bij de beeldstabilisatie en volgbewegingen zijn van belang: Object-tracking, motion-lapse en time-lapse-modi. Voor de makers van selfies en vloggers onder ons schakelt deze gimbal lekker snel naar de verticale standmodus.
De Smooth-Q2 voorziet in een pan van 360°, een kantelhoek van 305° en een rotatie van 265 graden. Via de 360° loop in de draaikolkmodus (Vortex) maak je opnamen van 360° videoloop. De handgreep heeft onderaan een 1/4″-20 montageschroefdraad voor het monteren op een monopod, statief of andere ondersteuning.

De praktijk
Het kalibreren en uitlijnen van de smartphone gaat automatisch na het aanzetten. Je kan de Zhiyun Smooth Q2 met één hand bedienen. Er zit een polsriempje bij om vallen bij het uit de hand glijden te voorkomen. Een tasje ontbreekt.
Eerst de gimbal via de meegeleverde USB-kabel geheel opladen. Alvast de app op je telefoon laden. Dan de instellingsadviezen opvolgen. De communicatie tussen smartphone en handgreep van de gimbal verloopt geheel draadloos via Bluetooth 5.O. Bij ons ging dat probleemloos. De 5-wegs joystick werkt na even wennen plezierig, er is een handige zoomregelaar en zoals gebruikelijk valt er te kiezen uit video of foto opnemen. Er is keuze uit de gebruiksstanden Pan-Follow (PF), Lock (L, chicken head-effect), Full Follow (F), het volgen van de polspositie (POV, Tilt, Pan en rol met joystick uitgeschakeld) en Vortex (via de joystick).
Het gewicht van de gimbal en camera valt relatief mee. Opgevouwen past de Zhiyun Smooth Q2 in een grote binnenzak of kleine cameratas. Het gros van de tijd zal je de smartphone gewoon via de knoppen op de handgreep bedienen. De ZY-Play-app is er om video over te dragen en te bewerken, modi en instellingen te wijzigen en de firmware van de gimbal te upgraden. Het volledig opladen van de 4500mAh 21700 Lithium-Ion-accu kost circa drie uur en dan kan je er tot zestien uur lang mee aan de slag. Desgewenst kan deze gimbal ook als powerbank voor de smartphone functioneren.

Conclusie
Kortom, de Zhiyun Smooth Q2 biedt aan functionaliteit en robuustheid precies wat je van een moderne gimbal voor smartphones mag verwachten. Tevens lekker compact en relatief gunstig geprijsd.

Prijzen & Info
Zhiyun Smooth Q2 € 149,-
Transcontinenta, Ditributeur Zhiyun Benelux, www.transcontinenta.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Zoomlenzen voor 8K-broadcastcamera’s: Canon UHD-DIGISUPER 51 en de Canon 7×10.7 KAS S
Canon Europe heeft de introductie aangekondigd van twee lenzen voor 8K-broadcastcamera’s die zijn uitgerust met ...