Zware montagepakketten

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 111-2016
Wie serieus aan het monteren van videofilms gaat heeft zwaardere software plus een bijbehorend computersysteem nodig. De hier besproken softwarepakketten voor Non Lineair Editing (NLE) voldoen hier ruimschoots aan. Van lekker snel doorrekenen, krachtige editing-gereedschappen en fraaie effecten tot hoogwaardige correcties van beeld & geluid en het verwerken van videoformaten in een hoge resolutie.

Moderne NLE-software in de zwaardere klasse dient van alle markten thuis te zijn. 4K UHD, multicamera, 360 graden (VR) en ook nog altijd 3D. Het snijden en corrigeren tot op het beeld (frame). En het kunnen afhandelen van hoogwaardige effecten en filters. Vlak verder ook de geluidsprestaties in de mixen en surround niet uit. Het renderen mag niet lang duren. Liefst alle previews over meerdere sporen in realtime.
Zonder een qua prestaties complementaire computer maakt het zwaardere NLE-pakket echter niets klaar. Koop de computer op maat en liefst in combinatie met de montagesoftware bij een deskundige leverancier.montage_magix_video_prox8_7

Magix Video Pro X 8
Voor de editor die Magix Video Deluxe ontgroeid is biedt de versie Video Pro X 8 een enorme verrijking aan mogelijkheden en bewerkingskracht. Dit montagepakket verkeert duidelijk in professionele sferen en kan zich meten met Apple Final Cut Pro, Sony Vegas Pro, Cyberlink PowerDirector en Adobe Premiere Pro. Het gebruikersinterface biedt een comfortabele tijdlijn, twee beeldvensters, intuïtieve uitklapmenu’s, overzichtelijke bibliotheken met mediamanagement en krachtige gereedschappen voor video- en audiobewerking.
De gereedschapskist voor video-editing omvat alle gangbare professionele gereedschappen voor het bijsnijden, verlengen/verkorten, verplaatsen en positioneren. Multicam tot negen camerasporen en 4K vormen geen enkel probleem. Gelukkig werd 3D niet vergeten en behoort 360 graden eveneens tot de mogelijkheden. Op een doorsnee krachtige pc tevens realtime over meerdere sporen. Bij de grafische bewerkingen en video-effecten ondersteunt Magix Video Pro X de grafische processing-unit (GPU) van de videokaart optimaal. Dat kan een duidelijk merkbare versnelling van het doorrekenen, de rendering, geven.

Formaten en open tijdlijnmontage_magix_video_prox8_2
Andere belangrijke eigenschappen bij het video monteren zijn onder andere ondersteuning van de professionele formaten: ProRes (ook native van Apple!), AVC-Intra, AVCHD Progressive, NXCAN, XAVC S, XDCAM en DVCPRO (optioneel activeren voor 25 en 50P). Er is een schaalbare Proxy-videomontage met 4K-video’s bewerken zonder schokken. De toegepaste CODECs (hardware ondersteund) voor HD en UHD (H.264, H.265) zijn dik in orde. De CODEC HEVC/H.265 dien je gratis apart de activeren. De bestanden pakken dan tot wel 43% kleiner uit.
Dankzij de open tijdlijn kan je allerlei verschillende formaten en videoresoluties door elkaar heen gebruiken. Dat scheelt weer de nodige hoofdbrekens. De verwerking van verschillende 4K UHD-formaten verloopt zonder mankeren. Met de optionele AVC-intra kan de editor op 4:2:2 kleurcompressie bij 100 mbps werken. Handig is de aanvullende screen capturing, het opnemen van gebeurtenissen op het scherm als een soort videorecorder.montage_magix_video_prox8_1

Alle videofilmende camera’s
Behalve camcorders ondersteunt Magix Video Pro X uiteraard vrijwel alle videofilmende fotocamera’s, spiegelreflexen, systeemcamera’s (DSLM’s) en actioncams. Heel nuttig is het importdialoogvenster voor geheugenkaarten. Automatisch sorteren, importeren, bekijken (preview) en naast de SD-versies op P2-kaarten.

Prestaties
Voor de hoogst mogelijke prestaties raden wij een recente Intel i7 CPU en een GPU ondersteunde videokaart en minimaal 8 GB doch liefst 16 GB aan Systeem-RAM aan. De interne processing gaat op 64 bits. Deze Magix NLE-software laat het bewerken van bestanden groter dan 4GB in het werkgeheugen toe.
Met een daarvoor geschikte grafische kaart zet Magix Video Pro X het werkinterface op twee monitoren neer.

Basismontage
De drie- en vierpuntsmontage binnen Magix Video Pro X zijn gewoon goed uitgevoerd, nauwkeurig en snel. Lelijke storende gaten, de gaps, spoort deze NLE-software makkelijk voor de editor op.
De rek zit er letterlijk ook in. De lengte van video- en audio-objecten verander je met Magix Video Pro X door het eenvoudig slepen of samendrukken van objecten in de tijdlijn. Audio-objecten behouden hun oorspronkelijke toonhoogte.

montage_magix_video_prox8_3Bewerkingsopties
Er is een uitgebreide keuze uit professioneel ogende video-effecten. Onder andere de plug-ins van NewBlue idem met looks en proDAD. Extra invoegopties via de ondersteuning van OpenFX. De beeldstabilisatie verzorgt proDAD Mercvalli V2.
Vastklikken op muziek, het plaatsen van een soort softwaremagneetjes op de maat op het monitorschermen maken het monteren op muziek relatief eenvoudig. Gewoon synchroniseren van het ‘maatpad’ met de videoclips.
Met nesting plaats je eenvoudig de ene clipmontage of film in de andere. Zo zijn er heel complexe montages eenvoudig te vervaardigen. Daarnaast het flexibel toepassen van effecten en animatie op een gehele film, opnames één keer arrangeren en meermaals gebruiken.
De look van de ene scene of clip naar de andere overbrengen is relatief eenvoudig. Gewoon met een pipet samplen en de referentiepunten aangeven. De kleuren en grijstrappen worden volledig automatisch op elkaar aangepast.

Magix Video Pro X is relatief sterk op het gebied van met door meerdere camera’s opgenomen beelden monteren, multicam. Genoemd zijn al maximaal negen tracks realtime op een voldoende krachtige computer. Het perspectief (kijkhoek van de camera) verander je live met een klik op de preview-video’s in de monitor. Video Pro X neemt alle wijzigingen in de montage exact op. De software analyseert het audiomateriaal voor automatische synchronisatie met de multicam-opnamen.
Tot de beschikbare meet- en analyse-instrumenten behoren de Vectorscoop, Golfvormmonitor, Histogram en RGB-Parade. Geavanceerde correctie van kleur- en grijswaarden gaat via gradatiecurven voor de luminantie en afzonderlijke RGB-kanalen met Bézier-curven. Voor contrasten plak je flat- of log-profielen handmatig in. Verder noemen wij het volgen van objecten (onder andere daar titel aan vast te plakken), HDR-weergave, nauwkeurige keyframing en een relatief goede titelgenerator.montage_magix_video_prox8_4

De audio
Het geluid is bij Magix Video Pro X prima verzorgd. Een meerkanaals realtime audiomixer, 5.1 Surround Sound, keyframebesturing en volumeaanpassing via de professionele EBU R128-standaard, Er zijn maximaal acht geluidssporen en je kunt tot op de sample nauwkeurig monteren en synchroniseren.
Nog niet voldoende soundprocessing? Dan biedt Magix aanvullende programma’s voor specifieke audiobewerking.

Praktijk
Kortom een prima middenklasser NLE-pakket dat niet onder doet voor menig professionele collega op Windows-computers. Al lekker up to date wat betreft H.265 en goed voorzien van effecten, correctiemogelijkheden, titels en geluidsbewerking. Je kunt Magix Video Pro X gratis 30 dagen uitproberen.

Edius Pro 8.1 montage_edius_pro8-1_10
Ook Edius Pro van Grass Valley is al een oudgediende met een gedegen zij het in Nederland wat minder bekende reputatie. Niettemin behoort Edius zonder meer thuis in de top 5 van Premiere Pro, Final Cut Pro, Vegas Pro en Magic Video Pro X. Edius groeit gestadig met zijn tijd mee en de opeenvolgende updates, inmiddels versie 8.1, houden dit Windows montagepakket voor gevorderde amateurs en professionele gebruiker geheel bij de tijd.

Superkracht op het juiste pc-systeem
Het behoeft uiteraard geen betoog dat Edius Pro alleen optimaal draait op een krachtige 64 bits Windows PC (versie 7-10) machine. Bij voorkeur een recente Intel 3GH i7 (i5 CPU kan), met 8-16 GB systeem-RAM, snelle tweede harddisk en aparte videokaart met GPU. Edius Pro 8.1 is geoptimaliseerd voor de vierde generatie Intel iCore processoren. Een aparte geluidskaart met WDM drivers is voor surround en hoogwaardige soundtracks beluisteren aanbevolen.
Grass Valley levert in deze ook zelf geschikte videokaarten en systemen. De Nederlandse leveranciers bouwen er bij voorkeur een geoptimaliseerd pc-systeem omheen. Een extra investering die zich echter dubbel en dwars loont in montagemogelijkheden, snelheid en gebruiksgemak!

Gui
Het gebruiksvenster (de Gui, graphic user interface) is klassiek van opzet. Twee beeld/monitor-vensters, een lekker grote logisch georganiseerde tijdlijn, diverse browser- en instel-windows, uitklapbare menu’s op de balk, kleurenwielen, vector-scopen en geluidsmixer. Dat is zo ongeveer het handelsmerk van de NLE-software in deze gebruikersklasse. Het Gui is flexibel instelbaar op de eigen maat en smaak van de editor. Het aantal video-, audio- en titel-sporen is in principe onbeperkt. De gebruiker kan het contrast en de kleurstelling van het Gui (deels) aanpassen.

4K en professionele mogelijkhedenmontage_edius_pro8-1_4
Edius Pro 8.1 zet zwaar in op 4K UHD in realtime (afhankelijk van het PC-systeem!). En niet alleen op het eigen software & hardwareplatform. Het NLE-pakket ondersteunt Blackmagic Design’s Deck-Link 4K Extreme, Ultra Studio 4K, AJA KONA 3G (preview only) en EDL of AAF import/export met Grass Valley HQX en de Blackmagic montagesoftware DaVinci Resolve 11. Tevens compatibel met de recorders en switchers van Blackmagic, Matrox en AJA. Daar bouw je zo een professionele montagestudio mee op.
Hetzelfde professionele gevoel straalt uit van de vele te editen mediabestanden op verschillende hoogwaardige resoluties 24×24 tot 4Kx2K Real-time conversion bij alle gangbare framerates (beelden per seconde). Tevens DNxHD en PRORES 4K 2:2:2.
Je kunt al deze verschillende AV-formaten door elkaar heen in de Edius pro-tijdlijn gebruiken. Dat zogenaamde native werken omvat ook de professionele videoformaten Sony XDCAM, Panasonic P2, Ikegami GF, RED, Canon XF en EOS movie formats. Bij het editen van AVCHD haalt Edius Pro 8.1 meer dan drie videostromen in realtime. En dat is zeker geen slechte prestatie.
Bij de CODECS zijn H.264 AVC, 4K versneld en MPEG aan boord. Idem Intel Quick Sync Video voor snelle H.264 export naar Blu-ray. Het renderen kan lekker op de achtergrond gebeuren.

Overige specificaties
Andere sterke punten zijn:
• Multicam editing tot 16 camera’s.
• 3D stereoscopisch editen.
• Ingebouwde softwarestabilisatie van het videobeeld.
• Het snel kunnen ver/bewerken van grote hoeveelheden stijl-bestanden zoals JPG, TGA en DPX. Tevens geschikt voor RAW-beelden.
• Vanuit de tijdlijn direct naar dvd en Blu-ray exporteren.montage_edius_pro8-1_1
• Motion tracking.
• Ondersteuning van videologs en Light Up Tables (LUT).
• Proxymodus voor snelle voormontage in een lage resolutie.
• Er is een Framerate corrector aanwezig.
• Schaalbare displays/ beelden van 125, 150 en 200% voor tal van beeldevices. Ook Windows HIDPI.
• Verbeterde color grading. Kleurcorrecties is in realtime mogelijk.
• Hoogwaardige slow motion.
• Het makkelijk in elkaar kunnen omzetten van 4K naar HD en SD.
• Snelle export van kant-en-klare videoclips naar YouTube en Vimeo.
Wie graag met krachtige snelwerkende hardware aan de slag gaat moet eens informeren naar de mogelijkheden die de eigen Grass Valley Storm-videokaarten en processorunits bieden.

Praktijk
In de praktijk bewijst Edius zich als een snelle, kwalitatief hoogwaardige en stabiele video-editor. Een crash met alles weg zal je niet gauw gebeuren. De montagegereedschappen, effecten, audiobewerking en export naar schijf zijn uit de kunst. De titelgenerator is wat minder uitgebreid doch zal in de meeste situaties gewoon voldoen. Alle lof voor de eigen GV-browser die allerlei videoformaten snel en betrouwbaar importeert, voorvertoont en netjes overzichtelijk sorteert plus opslaat. Tevens prima geschikt voor foto- en audio-bestanden. Desgewenst voegt de GV Browser ook commentaar en steekwoorden aan al deze bestanden toe. Je kunt meerdere clips bij elkaar sorteren als catalogus of groep.
Samenvattend is Grass Valley Edius Pro een uitermate stabiel montageprogramma met professionele allures. Wie het onderste uit de kan wil halen heeft een pc-systeem op maat en liefst ook de genoemde aanvullende hardware nodig. Er valt een gratis probeerversie voor 30 dagen van de website te downloaden.

Lightworks 12.6montage_lightworks_12-6_
Ook Lightworks is een oudgediende (25 jaar), inmiddels al 12.6, en in Nederland minder bekend. Er zijn meerdere versies van leverbaar. De gratis release heeft standaard al veel (semi-)professionele montagemogelijkheden aan boord. Je kunt er relatief snel goed ogende videofilms mee monteren. De beperking van het gratis zit hem echter in de geringe exportmogelijkheden. Veel meer dan een videoclip op YouTube of Vimeo zetten is niet mogelijk. De volledige versie van Lightworks voorziet daarentegen in tal van exportmogelijkheden en CODECs voor de gangbare videoformaten en optische schijven. Er zijn met Lightworks bioscoopfilms als Pulp Fiction, Wall Street, LA Confidential, Heat, Road to Perdition, Hugo, The King’s Speech gemaakt en het pakket ontving veel prijzen in de Engelstalige wereld.

Charme
Aantrekkelijk is dat Lightworks geen hoge systeemeisen stelt. Zo zijn bijvoorbeeld minimaal 4GB aan systeemgeheugen en een Intel i5 processor eigenlijk al voldoende, Dit 64 bits NLE-pakket draait zowel op Windows, Linux en Mac OSX. Tot de compatibele formaten behoren onder andere ProRes, Avid DNxHD, AVC- en XAVC-Intra, QuickTime, diverse AV-containers, MOV, DVCPRO HD, RED R3D, DPX, AVCHD (met AC3 audio), H.264, 4K H.264 MP4, Cinema DNG en XDCAM EX/HD 422. Je kunt ook XML-bestanden uit Apple Final Cut Pro importeren. Tot de exportmogelijkheden behoren nu ook WebM, XML, YouTube 4K, P2 en AAF voor Avid Media Composer. Uiteraard is Lightworks compatibel met verreweg de meeste videobestanden van zowel camcorders als videofilmende fotocamera’s en actioncams.
De interface valt flexibel door de gebruiker in te stellen. Je kunt het voorzien van een eigen indeling, sneltoetsen, macro’s en links met andere softwarepakketten. De basis van het Gui is een tijdlijn georiënteerd gebruikersinterface met beeldvenster, uitklapbare menu’s, slimme browsers en bibliotheken met mediamanagement plus een meerkanaals audiomixer. De gevorderde amateur en professional kunnen hier zo mee aan de slag.
Behalve op de desktop trekt Lightworks ook op de betere notebook zijn montagemetertjes. Het gebruikersoppervlak vast op een 13-15 inch scherm nog best te zien en de hardware- aanspraken van de NLE-software vallen zoals gezegd behoorlijk mee.

Snijden en bewerkenmontage_lightworks_12-6_6
De edit-gereedschappen voor bijsnijden, knippen, plakken en de lengte van de videoclip variëren staan op hoog niveau. Hetzelfde geldt voor de kleurcorrecties (inclusief multiple en secundair), naast de bekende kleurenwielen en filter tevens HSV, Curven en RGB. Omdat Lightworks een zeer groot aantal native formaten door elkaar heen in de tijdlijn realtime kan verwerken is de flexibiliteit enorm groot. Deze software lust zo wat alles op AV-gebied.
De rekensnelheid, het renderen, past de software zelf slim aan. Waar mogelijk ook vrijwel ongemerkt op de achtergrond zonder het computersysteem te vertragen.

Andere sterke specificaties
Het snel kunnen importeren, bewerken en exporteren van UHD (4) werd al genoemd. Lightworks kan daarnaast ook multicam en stereo 3D snel monteren. Zoals verwacht weet dit NLE-pakket raad met LUTs .3dl, .looks, .cube, .davlut, and .mga files. Je kunt daarmee zowel de typisch filmische als grafische look op het videomateriaal aanbrengen. Net als bij de blockbusters in de bioscoop.
De export naar internet is dik in orde. De H.264 beelden zien er op YouTube, Vimeo en ook Facebook prima uit. Bij de multicam editing valt op dat de edits heel eenvoudig en doeltreffend zijn te synchroniseren. Vaak niet meer dan één muisklik. Dat scheelt al gauw uren aan frustrerend montagewerk.
Lightworks is compatibel met ondersteunende videohardware van Blackmagic, AJA and Matrox. Optioneel levert Lightworks een eigen snelkeyboard met gekleurde toetsen en jog & shuttle-consoles. Desgewenst kan je met Lightworks ook in groepen aan videoprojecten werken en de projecten delen. De audiomixer biedt voldoende mogelijkheden voor het maken van een pakkende soundtrack.

Effectenmontage_lightworks_12-6_3
Lightworks 12.6 heeft standaard al zo’n 100 instelbare effecten in hoge kwaliteit aan boord. Dit zowel voor SD, HD als 4K. Er is een zogenaamde realtime pijplijn-architectuur geoptimaliseerd voor de aanwezige grafische processor ingebouwd. Daarmee zijn met de juiste videochipset/kaart snelle realtime berekeningen mee te maken.
Zijn de eigen digitale video-effecten van Lightworks nog niet genoeg dan kan je externe DVE’s importeren. In dit geval van Boris FX en de Enhanced VFX-standaard voor plug-ins.
De tekstgenerator voldoet ruimschoots voor de meeste filmische toepassingen. Samen met Boris Graffiti beschikt de editor over zo’n 100 lay-outs, animaties en tekstontwerpen in zowel 2 als 3D. Dankzij de schaalbare vector text is de kwaliteit in elke resolutie hoog. Tot de teksteffecten behoren onder andere automated Rolls, Crawls, Fades, Zooms, True 3D Text met 3D Lighting, Reflection, Bump en Maps.

Praktijk
Samenvattend is en blijft Lightworks 12.6 een veelzijdige en krachtige video-editor die nog vele jaren mee kan. Het kost enige leertijd maar daarna zit je dan ook echt op professioneel niveau. De prijs is heel aantrekkelijk.

Tot slot
Voor tussen de € 1250,- en € 2.000,- bouw je met deze zware montagepakketten en een bijpassende computer een systeem waarmee hoogwaardige speelfilms, reportages en internetproducties mogelijk zijn. Ideaal voor de gevorderde amateur die wil laten zien wat hij of zij kan. Investeer altijd in een pc of notebook die de gekozen NLE-software aankan. En bekijk de leerzame instructiefilmpjes op YouTube, dat leert lekker snel!

Prijzen & Info
Magix Video Pro X € 399,95 (Nederlandstalig)
www.magix.nl

Edius Pro 8.1 € 599,-
www.grassvalley.com/products/edius_pro_8

Lightworks 12.6 € 337,99
www.lwks.com (Er zijn ook maandelijkse en jaarlijkse abonnementen mogelijk)

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Canon EOS C100: Geslaagd huwelijk
Archief Video Emotion 113-2014 Canon bouwt zowel gerenommeerde foto- als videocamera’s. Het model EOS C100 ...